Sjukförsäkring
Vid sjukdom kan sjukförsäkringen komplettera ersättningen från Försäkringskassan.
Försäkringen kan ge
- Ersättning vid sjukpenning
- Ersättning vid sjuk- eller aktivitetsersättning
- Ersättning vid rehabiliterings- eller smittbärarpenning
Försäkringen gäller vid sjukdom för den som genom sin anställning har Avtalsgruppsjukförsäkring AGS eller AGS-KL. Försäkringen kan komplettera ersättningen från Försäkringskassan.
Försäkringen börjar gälla när man varit anställd i 90 dagar om man:
har varit arbetsför till minst 25 procent sedan minst en vecka, och
har en sjukpenninggrundande inkomst (SGI) fastställd av Försäkringskassan.
När man räknar ihop antal anställningsdagar får man räkna med tidigare anställningar hos arbetsgivare som har tecknat försäkringsavtal om AGS, AGS-KL, ITP eller KTP. Det förutsätter att man haft den tidigare anställningen inom två år innan den anställning man har nu.
Efterskydd
Efterskydd innebär att sjukförsäkringen fortsätter att gälla när anställningen har upphört, eller om man är frånvarande från arbetet en längre tid, till exempel vid tjänstledighet. Efterskyddet gäller som längst i 720 kalenderdagar.
För att efterskyddet ska börja gälla ska man ha en sjukpenninggrundande inkomst, SGI, fastställd av Försäkringskassan. Om man inte har en SGI kan man bli utan ersättning. Läs Försäkringskassans SGI-guide för mer information
Blir man sjuk under efterskyddstiden kommer dagar med sjukpenning, sjukersättning, aktivitetsersättning eller smittbärarpenning inte att förbruka efterskyddsdagar. Efterskyddet slutar gälla om man:
inte längre har en sjukpenninggrundande inkomst fastställd av Försäkringskassan
i sammanlagt 180 dagar har varit anställd hos arbetsgivare eller har varit verksam i företag som inte har tecknat försäkringsavtal om AGS/AGS-KL,
får rätt till motsvarande förmåner på annat sätt, till exempel sjukpension enligt ITP-planen eller sjukpension enligt statens pensionsavtal, eller
lämnar anställningen utan att fullfölja uppsägningstiden enligt avtalet.
Om kollektivavtalad försäkring
Försäkringarna är en förmån som kan ingå i kollektivavtalet du har på ditt jobb.
Försäkringen kompletterar ersättningen från Försäkringskassan. Hur stor ersättningen blir beror på den anställdas sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
Dagsersättning lämnas under tid då Försäkringskassan betalar sjukpenning, rehabiliteringspenning eller smittbärarpenning.
Månadsersättning lämnas då den anställda är sjukskriven under en längre tid och får sjukersättning eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan.
Anmäl ditt kontonummer till Swedbank
Vi skickar pengarna genom Swedbank. Du behöver anmäla ditt kontonummer på swedbank.se/kontoregister.
Gäller även dig som redan har ett Swedbankkonto. Om du inte anmäler kontonummer får du en utbetalningsavi med posten.
Nästa utbetalningsdag
måndag 23 december
måndag 30 december
Anmälan och ersättning
Så går anmälan till
Här kan du läsa mer om hur du gör för att anmäla en sjukskrivning och vad du behöver till din anmälan.
Sjukförsäkringens ersättning vid sjukskrivning
Här reder vi ut dags- respektive månadsersättning och ger några exempel på vad du kan få ut.
En anställd som har smittbärarpenning från Försäkringskassan kan ha rätt till ersättning från vår sjukförsäkring (AGS eller AGS-KL).
Arbetsgivare kan ansöka om rehabiliteringsstöd när en anställd behöver arbetslivsinriktad rehabilitering i förebyggande syfte eller för att återgå i arbete. Man kan få upp till halva kostnaden betald.
Nej, försäkringen gäller även om du inte är med i facket.
Ersättningen från oss är ett komplement till den ersättning du får från Försäkringskassan. Läs mer om vilken ersättning som gäller för dig.
Försäkringen kan fortsätta att gälla som tidigare i sex månader och därefter med efterskydd i ytterligare 720 friska dagar. En förutsättning är dock att du fortsatt har en sjukpenninggrundande inkomst fastställd hos Försäkringskassan.
Om du under tjänstledighet får rätt till annan avtalad sjukförmån så upphör försäkringen att gälla.
Om anställningen upphör så kan försäkringen fortsätta att gälla i ytterligare högst 720 kalenderdagar. Det kallas för efterskydd. En förutsättning för att efterskydd ska gälla är att du behåller rätten till sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
Ja, det kan du göra. Du behöver inte göra anmälan till sjukförsäkringen samtidigt som du gör anmälan till Försäkringskassan. Det går bra att göra senare.
Du kan anmäla även äldre och avslutade sjukskrivningar.
Den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) är ett belopp som räknas ut av Försäkringskassan baserat på din årsinkomst. SGI är det belopp som bestämmer hur mycket sjukpenning eller föräldrapenning du kan få.
Det är viktigt att du ser till att alltid ha kvar din SGI så att du kan få ersättning från Försäkringskassan och Afa Försäkring när du är sjuk eller föräldraledig. Det finns tillfällen när du kan förlora din SGI, till exempel om du är arbetslös utan att få a-kassa eller studerar utan studiemedel.
Lär dig mer om hur det funkar i SGI-guiden hos Försäkringskassan.
Efterskydd innebär att försäkringen kan fortsätta att gälla under högst 720 kalenderdagar efter att din anställning har upphört eller vid längre tids frånvaro från arbetet, till exempel tjänstledighet.
En förutsättning för att efterskydd ska gälla är att du behåller rätten till sjukpenninggrundande inkomst (SGI).
Du som får dagsersättning
När vi får information om att du har fått sjukpenning från Försäkringskassan kan vi betala ut dagsersättning till dig. Uppgifter om när sjukpenning har betalats får vi direkt från Försäkringskassan.
Du som får månadsersättning
När du får sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan betalar vi ut månadsersättning den 25:e varje månad.
Ja, vi gör normalt skatteavdrag med 30 procent och redovisar ersättningen till Skatteverket varje månad.
Om det har gått mer än fem dagar mellan två sjukperioder så måste du göra en anmälan för varje sjukperiod.
Ja, du kan du få ersättning när du är deltidssjukskriven och får sjukpenning från Försäkringskassan. Du behöver inte anmäla till oss om Försäkringskassan börjar betala halv sjukpenning istället för hel. Vi får den uppgiften automatiskt.
Nej, det behöver du inte göra. Om din sjukpenning ändras på något sätt så får vi den uppgiften automatiskt från Försäkringskassan. Exempel: du har tidigare haft hel sjukpenning och nu får du halv sjukpenning.
Nej, den informationen får vi från Försäkringskassan.
Under tid med sjukpenning
Är du sjukskriven kortare tid än tre månader? Då behöver du inte skicka in fler kopior av läkarintyg.
Är du sjukskriven 90 dagar eller längre? Då skickar du in en ny kopia av läkarintyget som gäller vid tidpunkten för dag 90 i sjukperioden. Efter det behövs inga fler intyg, vi hämtar uppgifter om sjukpenning från Försäkringskassan varje månadsskifte.
Under tid med sjuk- eller aktivitetsersättning
Om du får en varaktig nedsättning av arbetsförmågan och Försäkringskassan beviljar
dig sjuk- eller aktivitetsersättning så ska du skicka in en kopia på
Försäkringskassans beslut och bifoga det senaste läkarintyget som gäller för
tid fram till beslutet. Vi kan då utreda om du har rätt till månadsersättning
från oss.
Vi betalar ersättningen genom Swedbank. Du behöver anmäla ditt kontonummer på Swedbank kontoregister. Det ska du göra om du har ett konto hos Swedbank eller annan svensk bank. Om du inte anmäler kontonummer får du en utbetalningsavi med posten.
Är du inte nöjd, kan du överklaga. Läs mer under om du inte är nöjd.
Om du redan har anmält sjukdom till oss: Skicka in beslutet om sjukersättning från Försäkringskassan. Skicka också med det senaste läkarintyget.
Om du inte har anmält sjukdom till oss: Gör en anmälan på vår webbplats, komplettera med beslutet om sjukersättning från Försäkringskassan + det senaste läkarintyget.
En vanlig anledning till att man får avslag är att vi och Försäkringskassan har olika långa handläggningstider. Det tar cirka 30 dagar innan Försäkringskassan betalar ut ersättning.
För att du ska kunna få ersättning från oss krävs att du har fått sjukpenning från Försäkringskassan. Vi kan alltså inte betala något till dig innan du har fått sjukpenning från Försäkringskassan. Du får då ett beslut om avslag från oss. För att undvika att få avslag kan du vänta med att anmäla till oss tills du har fått sjukpenning från Försäkringskassan.
När priserna på varor och tjänster går upp i samhället ökar vi den ersättning man får från sjukförsäkringen med ett så kallat värdesäkringstillägg. Det tillägget är till för dig som fått ersättning från vår sjukförsäkring i mer än 24 månader i en följd. Tillägget höjs sedan en gång om året. Det är prisbasbeloppet som bestämmer hur mycket extra pengar vi betalar ut med värdesäkringstillägget.
Prisbasbeloppet är ett värde som speglar prisutvecklingen i samhället. Beloppet används till exempel för att räkna ut skatter, pensioner och ersättningar. Det är regeringen som varje år bestämmer hur högt beloppet ska vara.
När du inte längre är sjukskriven anmäler du detta till Försäkringskassan. Vår ersättning och utbetalning beräknas utifrån uppgifter vi får från Försäkringskassan, så när du friskanmäler dig där är du även friskanmäld hos oss.
Om du vill ta del av en fullständig beskrivning av försäkringen kan du läsa försäkringsvillkoren.
Du kan ladda ner, skriva ut eller beställa hem villkoren genom att kontakta oss på 0771-88 00 99. Du kan även få villkoren hemskickade genom att fylla i vårt kontaktformulär.
- PDF
Försäkringsvillkor för privat sektor
Läs villkor för dessa försäkringar: Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS), Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), Tjänstegrupplivförsäkring (TGL), Försäkring om avgångsbidrag (AGB), Föräldrapenningtillägg (FPT) och premiebefrielseförsäkring.
Filnummer: F0265Ladda ner (2.11 MB) - PDF
Försäkringsvillkor för kommuner, regioner, kommunala företag och Svenska kyrkan
Läs villkor för Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS-KL), Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA-KL) och avgiftsbefrielseförsäkring.
Filnummer: F6270Ladda ner (772.62 KB) - PDF
Försäkringsvillkor sjukförsäkring för företagare
Läs villkor för Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS/EF). Gäller egenföretagare.
Filnummer: F6102Ladda ner (774.29 KB) - PDF
Särskilda bestämmelser för sjöfolk
Läs särskilda bestämmelser för Afa-försäkringarna, omställningsförsäkring och Avtalspension SAF-LO för sjöfolk.
Filnummer: F6373Ladda ner (526.86 KB) - PDF
Försäkringsvillkor sjukförsäkring för företagare inom kommun och region
Läs villkor för Avtalsgruppsjukförsäkring (AGS-KL/EF). Gäller egenföretagare inom kommun och region. (Senaste villkoret är från 2017.)
Filnummer: F6280Ladda ner (103.32 KB) - PDF
Försäkringsvillkor kooperativt anställda
Läs villkoren för trygghetsförsäkring vid arbetsskada och premiebefrielseförsäkring. Dessutom villkor för sjuklivränta och förlängd livränta för personer födda 1933-1968.
Filnummer: F6131Ladda ner (297 KB)