I Skövde ska ingen missa ersättning
I Skövde kommun är försäkringsinformatörerna ovanligt aktiva. Här berättar de hur de har gjort och varför.
Trygg på jobbet, juni 2023
Ingen ska missa den ersättning de har rätt till från de kollektivavtalade försäkringarna. Det är målsättningen för nätverket i Skövde kommun som bildades för två år sedan och består av försäkringsinformatörer från både arbetsgivarsidan och facket.
– Nätverket startade efter att min kollega Jennie Kron Isaksson kom tillbaka till kommunen efter att ha haft en annan anställning ett tag. Vi började bolla tankar och bjöd in till ett möte där vi tog fram en åtgärdslista, där vi nu har betat av många punkter, säger Johan Hult.
Bland annat har nätverket delat ut informationsblad i alla fikarum i stadshuset, fått in försäkringsinformation som en punkt på arbetsplatsträffar varje år och fått upp information om de kollektivavtalade försäkringarna på dagordningen när kommunen har en informationsträff för nyanställda. Informationen finns också på intranätet.
– Förutom att många inte känner till försäkringarna är en vanlig missuppfattning att man måste vara med i facket eller vara tillsvidareanställd. Så det är väldigt viktigt att vi är ute och pratar med människor och uppmanar dem att söka ersättning om vi tror att de kan ha rätt till det. Det är också en styrka att vi arbetar tillsammans med facket och sprider informationen från två håll.
Delade ut foldrar på ett event för medarbetare
Tidigare i vår var försäkringsinformatörerna med på ett event som arbetsgivaren ordnade, där alla kommunanställda fick prova ut förmånscyklar.
– Vi såg att det var ett bra tillfälle att träffa många medarbetare, under dagen kom 700 personer och provcyklade. Vi passade på att dela ut material och finnas till hands för att svara på frågor och även visa hur man gör en anmälan i ett par fall. Det blev en lyckad insats, många tyckte att det var intressant att få informationen och vi delade ut över 300 foldrar.
En utmaning är att kommunen är en stor arbetsgivare med över 5 000 medarbetare, som finns i skilda verksamheter och i kommunala företag.
– Yrkesgrupper som storkökspersonal, lärare, tekniska kontoret och vårdpersonal har hög skaderisk, samtidigt som de inte arbetar i kommunhuset och därför är lite svårare att nå. Vi jobbar på att rekrytera fler informatörer som finns ute i verksamheterna, säger Johan Hult.
Vissa grupper är svårare att nå
Sommarvikarier, andra vikarier och bemanningsanställda är också grupper som är svårare att nå. Målet är att rekrytera en försäkringsinformatör på bemanningsenheten.
– Vi har också lagt ut information i alla lunchrum och ska göra en extra insats inför sommaren. Information är en färskvara, så det gäller att vi arbetar kontinuerligt och påminner ofta, säger Johan Hult.
Hittills har han sett att många laddar ner informationen på nätet. På sikt kommer nätverket också att kunna se om insatserna har gjort avtryck i anmälningsstatistiken som Afa Försäkring tillhandahåller.
– Om vi kan hjälpa någon att få det lättare ekonomiskt i en trängd situation är målet uppfyllt, säger Jennie Kron Isaksson.
Följ försäkringsinformatörernas jobb på Instagram @jobbaiskovde
Text: Karin Janson
Foto: Tobias Andersson
Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, juni 2023. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.