Forskning för ett friskare arbetsliv

Hur hänger Afa För­säkring som forskningsfinansiär ihop med den svenska modellen och de kollektiv­avtalade försäk­ringarna? Se en kort film på drygt tre minuter som beskriver hur allt hänger samman, eller få mer infor­mation om samma ämne genom att läsa mer här.

Video: Forskning för ett friskare arbetsliv

Forskning som gör arbetslivet friskare

Se filmen som beskriver Afa För­säkring som forskningsfinansiär och vår roll i det svenska trygghetssystemet.

Vad är Afa Försäkring?

Afa För­säkring är ett annorlunda försäkringsbolag som inte har någon vinst­utdelning - eventuellt överskott i verksamheten delas inte ut till ägarna, utan används främst för att hålla premierna låga och stabila. Genom kollektiv­avtal försäkrar vi anställda inom den privata sektorn och kommuner och regioner. 9 av 10 som arbetar på svensk arbets­marknad är försäkrade via Afa För­säkring. De flesta som är försäkrade via Afa För­säkring jobbar i privata företag, cirka 3,3 miljoner personer, och 1,5 miljoner anställda arbetar inom kommuner, regioner och kommunala företag.

Därför satsar vi på forskning och utveckling

Afa För­säkring satsar på forskning och utveckling för att bidra till att förebygga att anställda inte skadar sig på sin arbetsplats eller blir långvarigt sjukskrivna. När färre skadar sig eller blir långvarigt sjuka, minskar antalet anmälda försäk­rings­ärenden till Afa För­säkring.

Snabba fakta

  • Afa För­säkring ägs av arbets­marknadens parter; Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

  • Våra för­säkring­ar bestäms i kollektiv­avtal eller andra överens­kommelser mellan parterna.

  • Vårt uppdrag är att sköta administration av och utbetalningar från för­säkring­arna.

  • Sedan det första försäkringsärendet 1963 har vi hanterat mer än 16 miljoner försäk­rings­ärenden.

  • Vi stödjer forskning och skade­förebyggande verksamhet bland annat genom att finansiera forskning.

Afa Försäkring är ett resultat av den svenska modellen

Den svenska modellen handlar om att företrädare för arbetsgivare och arbetstagare, alltså arbets­marknadens parter, för­handlar och kommer överens om vilka regler och villkor som ska gälla för oss som arbetar på svensk arbets­marknad.

Det handlar till exempel om vad vi kan få för löneökning, hur många semesterdagar vi har, om vi har friskvårdsbidrag och om vi har försäk­ringar via jobbet som aktiveras om vi blir skadade eller sjuka på och/eller av jobbet – allt det är resultat av den svenska modellen.

I den svenska modellen för­handlar arbets­marknadens parter inom enskilda branscher och/eller yrken med varandra. Man för­handlar om vilka löner och villkor som ska gälla inom respektive bransch och/eller yrke. Regler och villkor kan alltså skilja sig åt beroende på vilket yrke du har eller i vilken bransch du jobbar.

Inom de flesta branscher och yrken (inte alla dock, vilket är viktigt i Afa Försäkrings sammanhang) har arbets­marknadens parter förhandlat fram villkor som gäller för anställda som skadar sig eller blir långvarigt sjuka på jobbet. Ett sätt är att försäkra de som jobbar, via Afa För­säkring.

När arbets­marknadens parter kommer överens om någonting så ger det en tydlig styrka i de resultat som kommer ur överens­kommelsen, både arbetstagare och arbetsgivare har varit med och förhandlat fram att något ska gälla, då blir det viktigt för båda ”sidor”. Det här är viktigt att komma ihåg i samband med finansiering av forskningen, som vi kommer till lite senare i den här texten.

Hur hanteras det som kallas kollektivavtal?

Förhandlingar inom respektive bransch resulterar i så kallade kollektiv­avtal. Med kollektiv­avtal menas ett avtal som gäller för en grupp/ett kollektiv, det vill säga för en grupp som arbetar inom en bransch. Här kan du läsa mer om vad ett kollektiv­avtal är Kollektivavtal – Wikipedia

Ett exempel på en överens­kommelse i kollektiv­avtal är de försäk­ringar som Afa För­säkring hanterar. För att man som anställd ska kunna få ta del av de här försäk­ringarna måste man jobba hos en arbetsgivare som har slutit ett kollektiv­avtal angående de här försäk­ringarna. Alla företag och/eller verksamheter i Sverige har inte det, men de flesta har det, och som sagts tidigare så jobbar 9 av 10 arbetstagare på en arbetsplats med kollektiv­avtal och kan alltså ta del av Afa Försäkrings försäk­ringar.

Forskning och utveckling i förebyggande syfte

Arbets­marknadens parter vill alltså förebygga arbets­skador och långvarig sjukfrånvaro. När färre skadas eller blir sjukskrivna på jobbet minskar Afa Försäkrings försärkringsutbetalningar. Genom Afa För­säkring satsar arbets­marknadens parter på olika sorters förebyggande insatser, där forsknings- och utvecklingsfinansieringen (FoU) är en del. Läs mer om de förebyggande insatserna här Så här förebygger vi arbetsskador och ohälsa

Afa För­säkring satsar cirka 150 miljoner om året på FoU projekt. Forskningsområden som är relevanta för finansieringen hänger ihop med de områden som försäkrade blir skadade eller sjuka inom.

Skadedatabasen visar en del forskningsområden av intresse

Alla skador och sjukdomar som försäkrade beviljas ersättning för hos Afa För­säkring, finns samlade i Afa Försäkrings så kallade skadedatabas. I skadedatabasen visas bland annat orsaker till skador och sjukfrånvaro, inom vilken sektor den skadade/försäkrade har jobbat/jobbar och vilken målgrupp som den försäkrade tillhörde/tillhör. Läs mer om skadedatabasen här Analys och statistik.

Skadedatabasen visar alltså en bild över vilka forskningsområden som kan vara intressanta för Afa För­säkring att satsa på. Forskning som i förlängningen kan bidra till att minska antalet skador eller sjukfrånvaro och därmed leda till färre försäk­rings­ärenden som syns i skadedatabasen.

Därför är infor­mation från skadedatabasen ett viktigt sätt för arbets­marknadens parter att få vägledning om potentiellt relevanta forskningsområden.

Omvärldsbevakning visar andra forskningsområden av intresse

Ett ytterligare sätt för parterna att identifiera relevanta forskningsområden är deras omvärlds­bevakning. Arbets­marknadens parter följer kontinuerligt utvecklingen på arbetsplatser som kan komma att påverka kollektiven som avtalen gäller för. Det innebär att både resultat från skadedatabasen och från omvärldsbevakningen kan ligga till grund för FoU-satsningar.

Vid till exempel införande av ny teknik eller andra förändrade förutsättningar på arbetsplatser kan Afa För­säkring satsa på FoU projekt som följer en utveckling som pågår. Till skillnad mot forskningssatsningar som grundar sig på ärenden i skadedatabasen, där saker som har hänt finns dokumenterade.

När parterna beslutar att finansiera ett FoU projekt så betyder det att det finns en enande neutral utgångspunkt i finansieringen, både arbetstagare och arbetsgivare är överens om att ett ämne är viktigt att forska om. Det är en utmärkande styrka när FoU tas fram i det system som det ska användas i.

Olika sektorer och målgrupper har olika problem där forskningen kan bidra till att förbättra arbetsmiljön och/eller hälsan. Arbets­marknadens parter har slutit olika kollektiv­avtal för olika sektorer och målgrupper på arbets­marknaden, därför frågar vi i ansökan om vilket område (arbetsmiljö eller hälsa) din forskning förväntas handla om.

Det finns ingen vedertagen definition av begreppen arbetsmiljö och hälsa för Afa För­säkring men läs mer om våra forskningsområden för att få en fingervisning om vad respektive område innebär. Begreppen ligger nära varandra och ibland kan det vara svårt att urskilja vilket forskningsområde ur Afa Försäkrings perspektiv som din forskning faller inom.

Forskningsområden

En produktionstekniker och en maskiningenjör inspekterar en maskin i industrin.

Arbetsmiljö

Vi finansierar forskning inom arbetsmiljö. Forskningen ska komma till praktisk nytta på arbetsplatser och förväntas bidra till färre arbets­skador.

Två kvinnor i samtal

Hälsa

Vi finansierar forskning inom området hälsa. Forskningen ska främja arbetsförmåga och förväntas bidra till att minska sjukfrånvaron.

Så kopplas arbetsmiljö och hälsa ihop med försäkringarna

För Afa Föräskrings del hänger områdena arbetsmiljö och hälsa dessutom ihop med våra försäk­ringar genom att finansiering för olika forskningsområden härstammar från olika kollektiv­avtalade försäk­ringar som täcker anställda på olika delar av arbets­marknaden. Arbetsmiljöforskning finansieras av arbets­skade­försäkringen och hälsoforskning finansieras av sjuk­försäkringen och dessa har olika täckningsgrad i privat och KR-sektor.

Nedan ser du en sammanfattande tabell om hur våra försäk­ringar, forskningsområden, och sektorsberoende målgrupper för forskningen hänger ihop.

För­säkringForskningsområde som finansierasPrivat sektorKR-sektorStatlig sektor
Arbets­skade­försäkringArbetsmiljöAlla anställda (arbetare+ tjänstemän)Alla anställda (arbetare+tjänstemän)Ingår inte
Sjuk­försäkringHälsaArbetareAlla anställda (arbetare+tjänstemän) Ingår inte

Eftersom satsningar på FoU i längden ska bidra till färre försäk­rings­ärenden så behöver Afa För­säkring få en tydlig bild om vilket forskningsområde (hälsa eller arbetsmiljö) som forskningen faller inom. Då kan vi se om sektorn och målgruppen som forskningen ska gynnas av, har en för­säkring hos oss inom det området eller inte. Om den har det, då kan det vara intressant för Afa För­säkring att finansiera.

Öka dina möjligheter för att få finansiering

Följande kan vara bra att fundera på och skriva fram i din ansökan, för att öka möjligheterna att vara relevant ur Afa Försäkrings perspektiv:

  • Handlar ditt FoU projekt huvudsakligen om hälsa eller arbetsmiljö (forskningsområde)?

  • Var på arbets­marknaden (sektor) jobbar de som ska gynnas av din forskning?

  • Är det arbetare eller tjänstemän eller båda (målgrupper) som din forskning förväntas gynna/handla om?

  • Utöver dessa begrepp får du gärna ge så detaljerad infor­mation som möjligt angående vilka branscher eller yrkesgrupper din forskning kommer beröra.