Om rehabiliteringsstöd
Du som arbetsgivare kan söka ekonomiskt stöd för arbetslivsinriktad rehabilitering av dina anställda. Antingen i förebyggande syfte eller för att förkorta en sjukskrivning.
Arbetsgivare med kollektivavtal kan få ersättning med upp till halva kostnaden för arbetslivsinriktad rehabilitering från Afa Försäkring. Även Försäkringskassan har ekonomiskt stöd för arbetslivsinriktad rehabilitering. Det går bra att söka stöd både hos Afa Försäkring och Försäkringskassan.
Nedanstående information gäller rehabiliteringsstöd från Afa Försäkring till de arbetsgivare som har kollektivavtal. Rehabiliteringsstöd är ett av Afa Försäkrings förebyggande verksamhetsområden.
Så ansöker du
Här ser du en fullständig beskrivning av hur ansökan går till. Som arbetsgivare kan du också få vägledning hos den företagshälsovård din organisation samarbetar med.
Vad arbetsgivare kan få ersättning för
Afa Försäkrings rehabiliteringsstöd ersätter kostnader för arbetslivsinriktad rehabilitering av både psykiska och fysiska besvär. Några exempel:
Beroendebehandling
Samtalsstöd
Stress- och livsstilsförändringskurser
Omskolning
Läs mer om vilka behandlingar du kan söka stöd för.
Vad stödet däremot inte ersätter
Afa Försäkrings rehabiliteringsstöd ersätter inte lönekostnader, medicinsk behandling, arbetshjälpmedel och utredningar.
Tidiga insatser gör skillnad
Rehabilitera kan arbetsgivaren göra redan innan en anställd blir sjukskriven. Att söka arbetslivsinriktat rehabiliteringsstöd i syfte att förebygga sjukfrånvaro bidrar till en långsiktigt hållbar situation för både den anställde och arbetsgivaren.
Mer kunskap och stöd för rehabilitering
Försäkringskassan
På Försäkringskassans webbplats kan du som arbetsgivare bland annat läsa mer och ansöka om Försäkringskassans bidrag för arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Det går bra att söka stöd både hos Afa Försäkring och Försäkringskassan.
Prevent och Suntarbetsliv
Här hittar du Prevents Arbetsplatsdialogen och Suntarbetslivs Prehabguide som hjälper dig som arbetsgivare att upptäcka tidiga tecken på ohälsa och vägleder dig i arbetet med arbetsanpassning och rehabilitering.
Vad säger lagen om rehabilitering?
Arbetsmiljölagen (AML) innehåller grundläggande regler om arbetsmiljöns utformning. Här framgår till exempel att arbetsgivaren ska se till att det finns en organiserad arbetsanpassnings- och rehabiliteringsverksamhet på arbetsplatsen. Kontakta din arbetsgivarorganisation för att få veta vad som gäller på din arbetsplats.
Guide för arbetsanpassning
I Suntarbetslivs Prehabguide får du inom kommun eller region vägledning för att lyckas med arbetsanpassning och rehabilitering.
Följ oss på Linkedin
På vår Linkedin-sida får du tips om hur man kan förebygga arbetsskador och ohälsa. Där kan du också läsa om våra seminarier och evenemang.
Läs vårt nyhetsbrev
I Afa Försäkrings nyhetsbrev kan du läsa om våra förebyggande insatser, den forskning vi finansierar inom arbetsmiljö och hälsa och om aktuella rapporter.