Foto: Banfa Jawla
Spendrups satsar på ökad samsyn genom arbetsmiljöutbildning
På Spendrups bryggeri satsar man på arbetsmiljön. Chefer och skyddsombud går utbildning tillsammans, vilket gett en samsyn kring arbetsmiljön och vikten av samverkan. För att kunna genomföra satsningen har Spendrups fått stöd för arbetsmiljöutbildning.
Anders Streymoy, tappningschef, har jobbat på Spendrups sedan april 2024. I tappningen fylls öl, läsk, cider och vatten i olika förpackningar så som burk, glas, återvinnings-pet, fat och bag in box.
– Jag ansvarar för tappningen i Grängesberg och Hällefors. Vi har 210 tillsvidareanställda och just nu ett 20-tal tillfälligt anställda i tappningen. Sommartid är det ytterligare folk inne då vi ökar produktionen. Vi är med andra ord många som jobbar här. Ska man få till arbetsmiljön kräver det ett gott samarbete, det handlar om grupparbete, säger Anders Streymoy.
Stöd för arbetsmiljöutbildning – en avgörande faktor
När det gäller höstens satsning på arbetsmiljöutbildning, betonar Anders vikten av att chefer och skyddsombud gått utbildning tillsammans – och att stöd för arbetsmiljöutbildning möjliggjort det.
– Många av de som gick Bättre Arbetsmiljö-utbildningen, BAM, nu i höst hade även gått den själva tidigare. Nu ville vi att chefer och skyddsombud skulle gå utbildningen just tillsammans och stöd för arbetsmiljöutbildning möjliggjorde detta, säger han.
Eva Boije, HR-chef, berättar att Spendrups lägger stort fokus på arbetsmiljön. En gemensam grund för det fortsatta systematiska arbetsmiljöarbetet är viktigt och här har stöd för arbetsmiljöutbildning varit en avgörande faktor.
– Med det ekonomiska stödet har vi snabbare kunnat utveckla och förbättra vårt systematiska arbetsmiljöarbete, säger hon.
Olika arbeten kan innebära olika arbetsmiljö
Arbetsmiljön på Spendrups kan skilja sig åt en hel del beroende på vad man jobbar med och var.
– Vi har anställda inom både produktion och på tjänstemannasidan, så arbetsmiljön kan skilja sig åt, berättar Anders Streymoy.
– På materialförsörjningen till exempel kör man truck både inne och ute, vilket kan innebära risker på vintern då det är kallt och halt, berättar han.
Maskinoperatörernas arbete i produktionen skiljer sig från arbetet med materialförsörjning. Det är väldigt stora maskiner som operatörerna ska ha koll på, det kan vara en utmaning att överskåda produktionen.
– Dyker det upp ett problem någonstans måste du som operatör ibland snabbt kunna ta dig upp eller ner för flera trappor och våningar för att kunna agera.
Att lyssna på och förstå varandra är viktigt för arbetsmiljön
Emma Trogen jobbar som maskinoperatör på Spendrups i Grängesberg. Hon är även skyddsombud. Som operatör i produktionen har hon daglig tillsyn av maskinerna.
– Jag ser till att produktionen flyter på som den ska, läser av fel som uppstår, fyller på insatsmaterial, går igenom kontroller och ser till att alla krav uppfylls. Det är ett varierande och roligt jobb, säger hon.
– Vi är ett väldigt stort bryggeri. Gemensamt jobbar vi mycket med IA-systemet, där vi lägger in förbättringar, förslag och åtgärder. De mest akuta problemen åtgärdas snabbt, medan vissa småsaker kan ta lite längre tid att fixa.
– Som skyddsombud brinner jag mycket för alla mina medarbetare och deras mående. Jag vill att alla ska må bra på jobbet. På BAM-utbildningen vi gick låg fokus på både fysisk och psykisk arbetsmiljö, berättar Emma.
Att skyddsombud fick gå utbildningen tillsammans med chefer tycker hon var bra på flera sätt.
– Vi kan ibland ha väldigt olika perspektiv på saker och ting. Innan utbildningen hade jag som skyddsombud kanske inte full förståelse för vissa saker som är viktiga för chefer och vice versa. Utbildningen gav oss alla ett tillfälle att lyssna på och bättre förstå varandra. Cheferna fick till exempel större förståelse för mervärdet av löpande samverkan med skyddsombuden, säger hon.
Alla ska kunna gå hem och må bra
Både Anders och Emma lyfter fram hur arbetsmiljöutbildningen har bidragit till en förbättrad arbetsmiljö och ökad säkerhet på Spendrups. Även Anders tycker att utbildningen har fyllt kunskapsluckor och fördjupat dialogen om arbetsmiljön.
– Oavsett roll eller position har vi alla samma målsättning – att det ska vara säkert att vara på jobbet. Alla ska kunna gå hem och må bra. Man kan bygga bort en del risker i arbetsmiljön, men utbildning är lika viktigt, understryker Anders.
Den gemensamma arbetsmiljöutbildningen har gett många positiva effekter. Men det finns fortfarande en del utmaningar kvar för att upprätthålla ett gott arbetsmiljöarbete. Anders påpekar att det är viktigt att även fortsatt sätta fokus på arbetsmiljöfrågorna.
– Det är jättebra att vi gått utbildning i arbetsmiljö tillsammans, men sedan är det också viktigt att hålla det vid liv. Det är en utmaning vi har framåt.
Emma avslutar med att betona vikten av samverkan i det löpande arbetet framöver.
– Vi rapporterar alla stopp i maskinerna och ska vi förnya det systemet genom ett nystartat projekt. Att jag nu blir involverad så pass tidigt i det är projektet kan bero på den ökade verksamhetsförståelse som den gemensamma BAM-utbildningen bidragit till. Det känns bra.
Text: Linda Harling
Foto: Banfa Jawla, Sarah Hjälm
Detta är stöd för arbetsmiljöutbildning
Svenskt Näringsliv, LO och PTK satsar 35 miljoner kronor på stöd till arbetsmiljöutbildning. Perioden pågår 2024-09-01 – 2025-12-31. Gemensamma utbildningsinsatser där chefer och arbetsmiljö- eller skyddsombud på arbetsplatsen deltar tillsammans är särskilt prioriterade.
Stödet kan sökas av alla arbetsgivare inom privat sektor, med tecknat kollektivavtal inom Svenskt Näringsliv, LO och PTK samt Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) för de anställda.
Så använder företag stödet för arbetsmiljöutbildning
Läs fler goda exempel på företag som sökt stöd.
Vill du veta mer?
Läs mer om stöd för arbetsmiljöutbildning.