Dr West testar jobbet som sjökapten
Som skiftarbetare arbetar man ofta långa nattpass. En av de stora arbetsmiljöriskerna med att arbeta natt är att inte få tillräckligt med vila och återhämtning. Den här filmen fokuserar på nattarbete.
Video: Dr West testar jobbet som sjökapten
Se Dr West jobba på färja
Tema: nattarbete
Dr West prövar på nattarbete som sjökapten. Han ska jobba med Henrik Liljekvist som jobbat på sjön i över 30 år och som kör färja mellan Helsingborg och Helsingör. Henrik jobbar sju nätter i rad, och är sedan ledig åtta dagar. Ett nattpass för honom är 13 timmar.
Hur håller du dig alert Henrik?
– Vi hjälps åt allihopa här. Och det är viktigt att inte äta för mycket på natten och inte äta oregelbundet, säger Henrik Liljekvist.
Fördelarna med att jobba natt är att arbetstiden oftast är lägre totalt sett och att lönen oftast är högre. Nästan var fjärde anställd jobbar skift eller natt, vanligast är det inom vård- omsorg- eller transportsektorn.
Nattarbete stör kroppens biologiska dygnsrytm, vilket kan leda till stressproblem, sömnproblem och högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Nyare forskning visar att det är bättre att jobba sju till åtta nätter i rad, än två till fyra. Detta för att kroppen då hinner anpassa sig bättre.
Viktigt med sovstrategi
Något som är viktigt för nattarbetare är att prioritera sin återhämtning och att inte fylla dagarna med mycket aktiviteter när de jobbat natt.
När man jobbat natt och kommer hem ska man äta en lätt frukost, gå och sova så mycket man kan under morgonen och ha lagom mycket aktiviteter på dagen. Innan man går på sitt skift igen ska man ta en tupplur. För att må bra är det viktigt att ha en sovstrategi så att man får den viktiga djupsömnen.
– Problemet är när nattarbetare inte förstår hur mycket stryk kroppen och psyket tar, säger Samuel West.
Tre tips för att bättre klara att arbeta på natten
Ät en lätt måltid under natten och en lätt frukost när du kommer från nattpasset.
Prioritera vila och återhämtning mellan arbetspassen, fyll inte dagarna med aktiviteter.
Planera din sömn så att du får djupsömn och ta en "tupplur" innan nattpasset.
Mer information
Läs om vad du kan göra för att minska riskerna med skift- och nattarbete på Prevents webbplats.
Ladda ner Arbetsmiljöverkets Ljusapp. Den som gör att du kan mäta ljusnivåerna på arbetsplatsen och hemma med din mobiltelefon.
Text: Anna-Maria E. Alsand