Ansök om rehabiliteringsstöd
Är du intresserad av att söka rehabiliteringsstöd för en anställd som behöver arbetslivsinriktad rehabilitering i förebyggande syfte eller för att återgå i arbete? Här finns information för dig som arbetsgivare om rehabiliteringsstödet.
Ansökan till rehabiliteringsstöd görs via webbformulär:
Vem kan du ansöka för?
För att du som arbetsgivare ska kunna ansöka om rehabiliteringsstöd för en anställd så behöver det finnas ett rehabiliteringsbehov. Rehabiliteringen kan vara i förebyggande syfte eller för att förkorta en sjukskrivning.
Arbetsgivare inom privat sektor och kooperation:
Kan ansöka för anställda som omfattas av sjukförsäkringen AGS.
Privatanställda tjänstemän omfattas normalt inte av sjukförsäkringen AGS om inte ett medarbetaravtal finns.
Arbetsgivare inom kommuner, regioner, Svenska kyrkan och kommunala företag:
Kan ansöka för anställda som omfattas av sjukförsäkringen AGS-KL. Ansökan måste göras senast sex månader efter rehabiliteringsinsatsens startdatum.
För att ansöka behöver du:
samtycke från personen rehabiliteringen gäller, se underlag här: Samtycke till behandling av hälsouppgifter (PDF, 1.44 MB)
beskrivning där orsak och syfte med rehabiliteringen framgår.
underlag från företaget som genomför rehabiliteringen, med uppgift om vem som ska behandlas, åtgärd, tidsperiod, kostnad samt ifall behandlingen har genomförts digitalt. Läs informationsblad som går igenom vilken information som behöver finnas i underlaget: Exempel på underlag med information om rehabiliteringen (PDF 42,2 kB).
fylla i vår webbansökan för rehabiliteringsstöd, läs mer om sista datum för ansökan under frågor och svar om rehabiliteringsstödet.
Informationsblad för rehabiliteringsstödet
- PDF
Rehabiliteringsstöd - information för arbetsgivare
Filnummer: F6409Ladda ner (77.1 KB)
Mer information
På Försäkringskassans hemsida kan du som arbetsgivare bland annat läsa mer och ansöka om Försäkringskassans bidrag för arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd. Det går bra att söka stöd både hos Afa Försäkring och Försäkringskassan.
Här hittar du Prevents Arbetsplatsdialogen och Suntarbetslivs Prehabguide som hjälper dig som arbetsgivare att upptäcka tidiga tecken på ohälsa och vägleder dig i arbetet med arbetsanpassning och rehabilitering.
Följ oss på Linkedin
På vår Linkedin-sida får du tips om hur man kan förebygga arbetsskador och ohälsa. Där kan du också läsa om våra seminarier och evenemang.
Läs vårt nyhetsbrev
I Afa Försäkrings nyhetsbrev kan du läsa om våra förebyggande insatser, den forskning vi finansierar inom arbetsmiljö och hälsa och om aktuella rapporter.