Skapa en ansökan för FoU-projekt
Här hittar du ansökningsguiden till Afa Försäkrings öppna utlysningar inom hälsa eller arbetsmiljö.
1.1 Titel och projekttid
1.1.1 Svensk projekttitel
Ange projektets titel på svenska. (max 150 tecken)
1.1.2 Projekttid
Projektstarten ska ligga tidigast sex månader efter datumet då den aktuella utlysningen stängt. Du kan söka finansiering för en projekttid på ett till fem år. Det vanligaste är att vi finansierar treåriga projekt.
1.2 Etikprövning
1.2.1 Etiska överväganden i projektet
Redogör för aktuella etiska frågor i projektet och hur de ska hanteras. Om etikprövning inte är aktuell för projektet ska du redogöra för varför projektet inte kräver etikprövning. (max 1500 tecken)
Om ni kommer att göra en etikprövning för projektet ska godkännande från Etikprövningsmyndigheten sökas snarast efter att ni beviljats finansiering. Om ni redan har ett godkännande ska du lägga till etikprövningens diarienummer.
Afa Försäkring använder klassificeringar för beredning av ansökningar och för framtida analyser. Klassificeringarna gör du genom att ange ämnesområde och nyckelord.
2.1 Forskningsområde & målgrupper
2.1.1 Ange för vilka av Afa Försäkrings målgrupper som forskningen kommer till nytta.
Välj målgrupp från rullistan.
2.2 Klassificeringar inom Afa Försäkring
2.2.1 Ange ett ämnesområde som motsvarar forskningens innehåll.
Välj ämnesområde från rullistan.
2.2.2 Nyckelord.
Ange upp till fem nyckelord som beskriver projektet.
2.3 Övriga klassificeringar
2.3.1 Globala hållbarhetsmål.
Välj ett eller flera globala hållbarhetsmål som forskningen möter.
2.3.2 SCB-kod.
SCB har en standard för indelning av forskningsämnen. Ange den SCB-kod som stämmer bäst överens med din forskning.
2.4 Köns- och genusperspektiv
2.4.1 Är köns- och genusperspektiv relevant i forskningen?
Med köns- och genusperspektiv avses inkludering av både sociala och biologiska aspekter av kön och könsidentitet i forskningens metoder, analyser och resultat. Ange huruvida och på vilket sätt köns- och genusperspektiv är relevant i ditt projekt.
Den populärvetenskapliga sammanfattningen ska skrivas på svenska och kunna förstås av läsare utanför den akademiska miljön. Sammanfattningen kommer att publiceras på Afa Försäkrings hemsida/ forskningsarkivet och ska kunna läsas fristående från den följande projektbeskrivningen. Innehållet i denna sammanfattning ska därför inte innehålla information som på något sätt kan vara känslig. Sammanfattningen ska fyllas i med följande rubriker:
3.1 Bakgrund (500 tecken)
3.2 Syfte (500 tecken)
3.3 Genomförande (500 tecken)
3.4 Förväntat resultat (500 tecken)
3.5 Nyttiggörande (500 tecken)
Projektbeskrivningen skriver du företrädesvis på svenska. Du skriver i löpande text och utan textformateringar. Om du behöver bifoga figurer eller tabeller eller liknande till din projektbeskrivning så gör du det genom att lägga dem som bilagor (se "Bilagor" nedan).
4.1 Syfte, frågeställning och förväntat resultat (3500 tecken)
4.2 Metod (5500 tecken)
Beskriv design, metod och studiematerial (tex. databaser, register) för att genomföra projektet. Metoden ska vara så utförligt beskriven att det är möjligt att bedöma projektets vetenskapliga kvalitet och genomförbarhet.
4.3 Nuvarande kunskap och relevans (5000 tecken)
Beskriv bakgrund och vilka kunskapsluckor projektet avser studera samt vilken relevans projektet har för Afa Försäkrings målgrupper.
4.4 Nyttiggörande samt kommunikation av resultat (4000 tecken)
Beskriv hur forskningsresultaten kan komma till nytta för Afa Försäkrings målgrupper och hur den kan tillgängliggöras. Beskriv vilken betydelse forskningsprojektet kan få för Afa Försäkrings målgrupper på både kort och lång sikt. Redovisa en kommunikationsplan över hur information och förväntade resultat ska spridas från projektet. Beskriv även hur resultaten ska publiceras vetenskapligt.
4.5 Samarbete och partssamverkan (1000 tecken)
Beskriv hur du planerar att samverka med arbetsgivare och fackliga representanter under projektet, exempelvis genom en partssammansatt referensgrupp. Beskriv även hur du avser att samarbeta med andra aktörer som exempelvis myndigheter, andra forskargrupper, eller organisationer.
4.6 Referenslista (5000 tecken)
Redovisa de viktigaste litteraturreferenserna i ansökan. Ange referenserna konsekvent i förslagsvis APA-format.
4.7 Verktyg/metoder
4.7.1 Kommer projektet att utveckla verktyg eller metoder?
Ange om ditt projekt kommer att resultera i ett verktyg eller en metod som kan användas praktiskt för att förbättra arbetsmiljö eller hälsa. Beskriv tydligt på vilket sätt verktyget eller metoden ska fortsätta användas och förvaltas efter att ditt projekt avslutats.
Du kan bjuda in medsökande i projektet. Medsökande kan vara forskare eller experter vars kompetens är avgörande för projektets genomförande och resultat, och dessa kan avlönas av projektet. Medsökande behöver inte vara anställd hos medelsförvaltaren utan kan tillhöra en annan organisation eller institution. Både projektledaren och eventuella medsökande ska godkänna ansökan innan ni kan registrera den.
Medelsförvaltare i projektet är den svenska organisation där du som projektledare har din anställning. Som godkända medelsförvaltare räknas svenska universitet, högskolor, universitetssjukhus, forskningsinstitut och liknande som har en dokumenterad forskningsverksamhet. Afa Försäkring godkänner inte medelsförvaltare som bedriver ekonomisk verksamhet. Ansökan måste godkännas av en behörig företrädare för medelsförvaltaren innan ansökan registreras. Den behöriga företrädaren är ofta prefekt eller motsvarande överordnad chef till projektledaren (det kan inte vara en ekonom eller administrativ personal). Alltså kan inte samma person vara både projektledare och företrädare för medelsförvaltaren i samma ansökan.
För att lägga till företrädare för medelsförvaltare i projektet, välj ”Bjud in medelsförvaltare” och ange företrädarens e-postadress. Företrädaren ska acceptera inbjudan och skapa ett konto med sitt Bank-ID.
OBS! För att kunna registrera din kompletta ansökan måste företrädaren ha accepterat din inbjudan. Så se till att bjuda in företrädare för medelsförvaltare i god tid innan du planerar att registrera din ansökan.
Budgeten för ditt projekt ska specificeras och beskrivas i följande steg:
7.1 Lönekostnader
Alla personer som ska avlönas i projektet ska läggas in i budgeten, oavsett om de är projektledare eller medsökande som bidrar med annat än vetenskaplig kompetens. För varje projektmedarbetare ska du fylla i deras namn, roll i projektet, och organisation. I de fall du behöver lägga in en medarbetare som eventuellt inte är anställd än, så anger du NN som namn. Därefter ska du fylla i lönekostnaden för respektive år som den medverkande ska arbeta i projektet. Årslön ska anges med den årslön som söks i detta projekt. I procent av heltid ska du ange hur mycket medarbetaren kommer att arbeta i projektet under respektive projektår. Årslönen räknas inte ut automatiskt, utan du ska ange den faktiska lönen som projektet belastas med (som motsvarar det angivna procenttalet). Därefter fyller du i lönekostnadspåslag (LKP) som ska vara högst 54%. (Systemet lägger sedan automatiskt till LKP till de angivna årslönerna.)
Observera att Afa Försäkring som högst finansierar 80% av doktoranders heltid.
Se exemplet nedan för hur bruttolön per år samt procent av heltid kan se ut.

7.2 Indirekta kostnader
Indirekta kostnader är samma sak som förvaltningskostnader eller overhead-kostnader (OH), och avser sådana kostnader som inte är projektspecifika. Det kan exempelvis vara lokaler, IT, kontorsmaterial och administrativt stöd. Du anger de indirekta kostnaderna som en procentsats som får vara högst 35% av den totala lönekostnaden inklusive LKP.
7.3 Projektspecifika kostnader
Dessa kan bestå av:
Material och utrustning som exempelvis språkgranskning, transkribering av intervjuer, programvarulicenser, avgift för etikprövning, mm.
Resekostnader kopplade till projektets genomförande som exempelvis projektmöten, workshops, arbetsplatsbesök. Resekostnader kopplade till exempelvis konferenser lägger du inte här utan istället under kostnader för spridning av resultatet.
Kostnader för spridning av resultatet, som exempelvis resekostnader i samband med konferenser, konferensavgifter, avgifter i samband med vetenskaplig publicering.
Övriga kostnader som inte passar in i de ovanstående kostnadstyperna.
7.4 Annan finansiering
Om du vill kombinera finansiering från Afa Försäkring med finansiering från andra källor är det viktigt att du redogör för hur finansieringen ser ut. Du behöver beskriva vilka delar av projektet som redan är finansierade eller är tänkta att finansieras av andra, och till vilka delar av projektet och på vilket sätt du ämnar använda finansieringen du söker från Afa Försäkring.
7.5 Motivering till budget
Skriv en kortfattad motivering av lönekostnaderna och de andra kostnaderna i projektet.
För att skicka in ansökan behöver du lägga till CV för dig som projektledare och CV för varje medsökande i projektet. Varje CV ska vara max 2 A4-sidor och innehålla information om vetenskapliga meriter och för projektet relevanta publikationer. Utöver CV kan du även bifoga tabeller eller figurer som bilagor till din projektbeskrivning. Samtliga bilagor ska vara i PDF-format.
En påbörjad ansökan i FoU-systemet sparas som utkast. Alla dina ändringar sparas automatiskt och du kan redigera utkastet fram tills du har registrerat din kompletta ansökan. Du hittar din påbörjade ansökan under ”Ärenden” -”Ansökningar”.
När du är nöjd med din ansökan och du har kontrollerat att den är komplett klickar du på ”Registrera ansökan” högst upp på sidan. Då får du en bekräftelse via e-post. Observera att medsökande och medelsförvaltaren måste ha godkänt ansökan i FoU-systemet innan du kan klicka på ”Registrera ansökan”.
Efter du har registrerat din ansökan
När du har registrerat din ansökan kan du se uppgifterna i FoU-systemet under ”Ärenden” - ”Ansökningar” – ”Inskickad”.
Observera att dina utkast inte kommer finnas kvar i FoU-systemet efter att utlysningsomgången har stängts.
Beviljad eller avslagen ansökan
Beslut om din ansökan visas på sidan ”Ärenden". Om din ansökan är beviljad, skickas ett beslutsbrev med avtal. Godkännande av avtalet sker digitalt via DocuSign av dig som projektledare och av medelsförvaltaren. När avtalet är signerat sker utbetalning av det första projektåret.
Om din ansökan får avslag, meddelas du detta via ett beslutsbrev.
Kontakt
Ifall du har andra frågor som du inte hittar svar till, kontakta FoU-avdelningen på fou@afaforsakring.se