Fysisk arbetsmiljö i byggbranschen

Här hittar du vår viktigaste kunskap inom fysisk arbetsmiljö för byggbranschen.

Statistik­rapporter

  • Omslag till kortrapporten Olyckor händer.
    PDF

    Kortrapport olyckor händer

    Vid allvarliga arbetsolycksfall är det vanligast att man skadar händerna. För yngre personer är det oftast arbete med handhållna verktyg som orsakar handskador, för äldre kvinnor är den vanligaste orsaken en fallolycka.

    Publicerad: 2022Filnummer: F6389
    Ladda ner (1017.87 KB)
  • Omslag till Arbetssjukdomar i muskler och skelett
    PDF

    Rapport arbets­sjuk­domar muskler skelett

    De senaste 10 åren har arbets­sjuk­domar i muskler och skelett varit den fjärde vanligaste godkända arbetssjukdomen. Bland män är yrkesgrupper inom industrin, bygg och anläggning mest utsatta och bland kvinnor är det framförallt personer inom vårdyrken som drabbas.

    Publicerad: 2022Filnummer: F6389
    Ladda ner (833.61 KB)
  • Amputationsskador på jobbet – allvarliga arbetsskador som lett till direkt amputation
    PDF

    Amputationsskador på jobbet – allvarliga arbets­skador som lett till direkt amputation

    Vid arbets­skador där man förlorar en kroppsdel, så kallad traumatisk amputation, är det vanligast att man blir av med ett finger. Metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och livsmedelsarbete är exempel på yrkesgrupper som drabbas av denna typ av arbetsolycka, vilket ofta sker vid arbete med maskiner.

    Publicerad: 2023Filnummer: F6389
    Ladda ner (1.02 MB)
  • Omslag till rapporten Dödsolyckor i arbetslivet
    PDF

    Dödsolyckor i arbetslivet

    Den här rapporten redovisar Afa Försäkrings statistik över dödsolyckor i arbetet. Statistiken är indelad efter kön, åldersgrupp, yrke, och olyckstyp. Vi redovisar även offentlig statistik om dödsolyckor från Arbetsmiljöverket.

    Publicerad: 2024Filnummer: F6389
    Ladda ner (3.91 MB)
  • Omslag till Huvud, axlar, knä och tå så skadar man sig på jobbet
    PDF

    Skador på jobbet – huvud, axlar, knä och tå

    Yngre personer råkar oftast ut för fingerskador när de gör sig illa i arbetet, medan äldre oftare skadar arm, skuldra eller axel. Kvinnor får oftare än män psykiska besvär efter en allvarlig arbetsolycka. Det visar statistik från Afa För­säkring.

    Publicerad: 2021Filnummer: F6389
    Ladda ner (620.24 KB)
  • Omslag för Fysisk arbetsmiljö – unga i industrin och byggbranschen
    PDF

    Fysisk arbetsmiljö – unga i industrin och byggbranschen

    I denna rapport behandlas arbetsskadetypen arbetsolycksfall. Grunden för statistiken om arbetsolycksfall är skador som har gett ersättning från Trygghets­försäkring vid arbetsskada, TFA, TFA-KL och genom det statliga person­skade­avtalet, PSA.

    Publicerad: 2018Filnummer: F6345
    Ladda ner (8.37 MB)
  • Omslag till Muskuloskeletala diagnoser
    PDF

    Rapport muskuloskeletala diagnoser

    Diagnoser i muskler och skelett är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro inom avtalsområdet Svenskt Näringsliv/LO, och den näst vanligaste inom kommuner och regioner.

    Publicerad: 2019Filnummer: F6345
    Ladda ner (4.25 MB)

Forsknings­projekt

Godkänd vibrationsskada - vad händer sen?

Exponering för vibrerande maskiner och verktyg är vanligt före­kommande i många yrkes­grupper. Målet med projektet är att öka kunskapen om långvariga symtom, funktionsnedsättningar, fortsatt exponering i arbetet och upplevd livskvalitet hos personer som drabbats av vibrationsskador.

Kan man mäta vibrationsskador i blodet?

Det saknas kunskap om exakt vad som sker i kroppen när blodkärl och nerver skadas av vibrationer. Projektet ger nya kun­skaper om vad som sker i kroppen hos vibrationsskadade patienter.

Användbara verktyg för att identifiera och riskbedöma handintensivt arbete

Repetitivt och påfrestande arbete som orsakar belastningsbesvär i händer, armar och skuldror kan förekomma inom exempelvis handeln, industrin och städbranschen. I projektet undersöker forskaren hur han kan kan utveckla och utvärdera en checklista för identifiering av handintensivt arbete.

Symtom och sensorisk funktion efter el-olycka

Projektet bidrar till bättre undersökningsmetoder för att ställa diagnos på och följa upp elskador. Kun­skaperna som togs fram kan användas för att ge drabbade av elolyckor bättre vård och även bättre förebyggande åtgärder i branscher där sådana olyckor kan inträffa.

Vilka asbestexponeringar kan ha orsakat dagens mesoteliomfall?

Projektet har undersökt hur och när personer som drabbats av mesoteliom kan ha utsatts för asbest. Forskarna hittade inga okända riskfällor utan fallen beror på exponering innan förbudet eller att man inte skyddat sig tillräckligt vid arbete med exempelvis eternitplattor med asbest.

Vattenbaserad målarfärg, hud- och luftvägsexponering

Målare målar numera med vattenbaserade färger. De innehåller konserveringsmedel, isothiazolinoner, ITZ, som kan framkalla allergier. Forskarna tog fram en metod för att mäta ITZ i luften under arbete och mätte hur mycket av sådana ämnen målarna utsätts för i arbetet.

SafeChrom: Säkert arbete med sexvärt krom

I projektet studeras vid vilka arbetsmoment man exponeras för sexvärt krom och hur man förhåller sig till dess gränsvärden på arbetsplatser där ämnet förekommer.

Nanopartiklar inom byggsektorn

Projektet undersöker hur vanliga nanopartiklar är i byggbranschen, hur utsatta yrkesgrupper är för dem och hur skadligt damm kan bli med dessa små partiklar.

Säker ledare

Ett samverkansprojekt för att förbättra säkerhetsledarskap och säkerhetskultur i bygg- och anläggningsindustrin.

Byggindustrins säkerhetspark

Forskarna undersökte hur säkerhetskultur, det vill säga gemensamma värderingar och beteenden som är inriktade på säkerhet, kan finnas med i säkerhetsparkens aktiviteter.

Tre gubbar i olika färger

Följ oss på Linkedin

På vår Linkedin-sida får du tips om hur man kan förebygga arbets­skador och ohälsa. Där kan du också läsa om våra seminarier och evenemang.

Öppet kuvert med ett kort i

Läs vårt nyhetsbrev

I Afa Försäkrings nyhetsbrev kan du läsa om våra förebyggande insatser, den forskning vi finansierar inom arbetsmiljö och hälsa och om aktuella rapporter.

Kundtjänst - Kvinna som pratar i headset

Kontakta oss

Frågor om Afa Försäkrings förebyggande arbete? Skicka oss gärna ett meddelande.
forebygga@afaforsakring.se