Om forsk­ning och utveckling

Den svenska arbetsmarknadsmodellen strävar efter ett hållbart arbetsliv. Genom att finansiera forsk­ning inom arbetsmiljö och hälsa bidrar vi till att få trygga och friska arbetsplatser.

Sedan många år bidrar kollektiv­avtalad för­säkring med finansiering av forsk­ning och utveckling inom fälten arbetsmiljö och hälsa. Ett av kriterierna för forskningsfinansieringen är att resultaten ska kunna göra praktisk nytta på arbetsplatser med kollektiv­avtal.

Tanken är att kun­ska­per baserade på forsk­ning kan styra det systematiska arbetsmiljö­arbetet i riktning mot större effekt. Hela upplägget går ut på att minska risker för arbets­skador och sänka kostnader för sjukfrånvaro.

Värde för båda parter

Ett tryggt och friskt arbetsliv skapar värde på lång sikt för både arbetsgivare och arbetstagare. Ju mer lärande om arbetsmiljö och hälsa, desto mer kun­ska­per och färdigheter på arbetsplatserna. Vår roll inom forsk­ning och utveckling är att tillsammans med arbets­marknadens parter blicka mot framtiden.

Vilka är framtidens risker när arbetslivet förändras? Vilka är de verkliga orsakerna bakom allvarliga arbetsolyckor och långvarig sjukfrånvaro i olika branscher och yrkesgrupper? Hur kan vi använda det vi vet idag till att se runt hörnet och lägga kloka strategier framåt?

Med ena benet i akademin

Vår statistik från de kollektiv­avtalade arbetsskade- och sjukförsäkringarna samt omvärldsanalyser utgör underlag för beslut. Arbets­marknadens parter för­hand­lar och kommer överens om vilka prioriteringar som ska göras. Satsningar på cirka 150 miljoner kronor per år blir till strategiskt framtagna forsknings­program som vart och ett delas upp i flera forsknings­projekt.

När forsknings­programmen är fastställda har vi regel­bundet återkommande utlysningar på landets akademiska institutioner för att hitta forskare som matchar upp­gifterna. Hos oss ansöker de om finansiering av sin forsk­ning.

Detta kompletterar vi med breda, öppna utlysningar där vi samlar upp forskares arbeten och ser om de jobbar med något inom vårt område som vi kan stödja med finansiering.

Vi delar också ut ett så kallat postdoc-stöd till forskare som nyligen disputerat och vill bidra till arbetsplatsers utveckling.

Och det andra på arbetsplatsen

Det pågår fem-sex forsknings­program och cirka 180 projekt inom olika områden samtidigt. När projekten avslutats börjar kommunikationsarbetet med att förmedla resultaten till rätt målgrupper. Vi har en omfattande seminarieverksamhet dels i egen regi, dels i samverkan med andra. Vi samman­ställer årsrapporter och har kontakt med journalister och medier.

Till dem vi samverkar med hör särskilt våra partnerorganisationer Prevent och Suntarbetsliv. De omsätter forskningsresultaten till praktiska verktyg för det privata näringslivet respektive för kommuner och regioner.

På de lokala arbetsplatserna hos chefer och arbetsmiljö­ombud sluts cirkeln. Därifrån hämtas kun­ska­per som blir till forsk­ning, som omsätts till nya kun­ska­per, och som förmedlas tillbaka. Det är en ständigt lärande process.

Se ett exempel på hur forskningen gör nytta

Video:

RAMP är en metod för att bedöma och hantera risker för belastningsskador i manuella arbeten. Verktyget har utvecklats av Linda Rose, forskare på KTH, med finansiering av bland andra Afa För­säkring.

Tre gubbar i olika färger

Följ oss på Linkedin

På vår Linkedin-sida får du tips om hur man kan förebygga arbets­skador och ohälsa. Där kan du också läsa om våra seminarier och evenemang.

Öppet kuvert med ett kort i

Läs vårt nyhetsbrev

I Afa Försäkrings nyhetsbrev kan du läsa om våra förebyggande insatser, den forsk­ning vi finansierar inom arbetsmiljö och hälsa och om aktuella rapporter.

Kundtjänst - Kvinna som pratar i headset

Kontakta oss

Har du frågor eller vill veta mer om den forskning vi finansierar? Skriv till oss:
fou@afaforsakring.se