Dr West testar jobbet som kock
Som kock arbetar man med knivar och köksredskap i ett högt tempo. En av de stora arbetsmiljöriskerna i yrket är att skära sig. Den här filmen fokuserar på skärskador.
Video: Dr West testar jobbet som kock
Se Dr West jobba på på restaurang
Tema: skärskador
Kockar har långa arbetsdagar och det är trångt och stressigt. Så ser arbetsmiljön ut för de som jobbar i köket på restauranger. Arbetsolyckorna ökar, det är främst olyckor med knivar och annan utrustning, brännskador och fallolyckor på hala golv.
Enligt Arbetsmiljöverket är det de som jobbar inom restaurang som klagar mest på att vara uttröttade och att ha ont i kroppen.
Vass kniv är bäst
Karl Bengtsson har varit kock i över tjugo år.
– En av de grejer som jag gillar är att kunna jobba med riktigt bra råvaror och försöka göra gäster nöjda. Det svåra är att pussla ihop det sociala livet. Man jobbar när andra är lediga.
Forskare vid KTH i Stockholm har funnit att knivskärpan är mycket viktig. Att använda kniven på rätt sätt gör så att olyckorna och den fysiska belastningen minskar. En vass kniv är bäst.
Fyra tips för att förebygga risker vid köksarbete
Var noga med rengöring och underhåll av arbetsredskap.
Se till att knivar hålls vassa och använd rätt kniv för arbetsuppgiften.
Använd om möjligt skyddshandskar.
Se till att få utbildning för hur köksmaskiner används på ett säkert sätt.
Mer information
Läs mer om hur du kan undvika riskerna vid köksarbete på Arbetsmiljöverkets webbsida, där du kan ladda ner en broschyr (pdf), som ger råd för att skapa en säker arbetsmiljö.
Text: Anna-Maria E. Alsand