Foto: Daniel Glantz-Persson
Ica Kvantum satsar på BAM för chefer och skyddsombud
På Ica Kvantum i Landskrona har alla chefer och skyddsombud gått Bättre Arbetsmiljö, BAM, tack vare stöd för arbetsmiljöutbildning. Det har gett dem ett enhetligt språk kring arbetsmiljön.
– Det är väldigt positivt att stödet finns, och det är lätt att söka det. Det var vår företagssköterska som sitter med i skyddskommittén som tipsade om stödet, säger Regina Issal, vd och ägare Ica Kvantum i Landskrona.
– Min uppfattning är att stödet gynnar både medarbetare och arbetsplats. Ju fler som får gå utbildning, desto bättre för företaget och för den arbetsmiljö vi alla ska vistas i, säger Tobias Ledel, som är skyddsombud.
Digital utbildning fungerade bra
Företaget har en kontinuitet i sitt skyddskommittearbete och har möten tre till fyra gånger per år. Ledningsgrupp, skyddsombud och företagssköterska deltar. Varje möte föregås av en skyddsrond, som företagssköterskan och skyddsombudet gör.
– Vi valde att gå BAM digitalt under samma period så vi kunde utbyta tankar med varandra. Vi har svårt att sitta tillsammans allihopa samtidigt. För oss funkade det därför bra att gå digitalt, då kan man komma och gå och spola tillbaka till nästa kapitel. BAM är en oerhört bra utbildning och ett bra sätt att fördjupa sin kunskap.
Arbetsmiljön på en Ica-butik kan se olika ut. I delikatessen kan det handla om att vara försiktig så man inte skadar sig på skärmaskiner, vid frukt- och gröntdiskarna kan det handla om risker med halka om det är blött på golvet. När personalen plockar varor eller har hand om paketutlämningen kan det handla om att se till att böja sig och lyfta saker och ting korrekt för att inte skada sig.
Vad har ni för arbetsmiljöutmaningar?
– Vi vill säkerställa att våra medarbetare följer de rutiner som finns för att minimera risken för arbetsplatsolyckor. Att kontinuerligt informera om risken som kan uppstå, säger Tobias Ledel.
Hot och våld förekommer i butiken.
– Då tillkallas polis, vi har bärbara larm och larm i kassorna. Vi larmar direkt. Det är noll acceptans för hot, säger Regina Issal.
Ica Kvantum samarbetar med Tillväxt Landskrona AB, ett regionalt initiativ, som syftar till att bidra till företagens tillväxt. Via dem har företaget haft en ergonom på plats.
– Det är viktigt att man sitter rätt i kassan till exempel, arbetar man fel kan man i förlängningen få förslitningsskador i axlarna. Det är också viktigt att lyfta rätt, säger Regina Issal.
Hur involveras personalen i arbetsmiljöarbetet?
– Vi ser att man glömmer snabbt, så vi måste ha mycket repetition. Det är chefernas ansvar att påminna. Personalen måste förstå varför man inte kan sitta i kassan hela tiden. Det är viktigt att ta paus varannan timme och göra något annat, säger Regina Issal.
– All personal har fått ta del av de riktlinjer som gäller på företaget som de ska följa i sitt dagliga arbete. Företaget har även kontinuerliga informationsmöten, där bland annat arbetsmiljö tas upp, säger Tobias Ledel.
– Jag hoppas fler får upp ögonen för stödet så att fler kan utbilda sig inom arbetsmiljö, säger Regina Issal.
Text: Anna-Maria E. Alsand
Foto: Daniel Glantz-Persson
Detta är stöd för arbetsmiljöutbildning
Svenskt Näringsliv, LO och PTK satsar 35 miljoner kronor på stöd till arbetsmiljöutbildning. Perioden pågår 2024-09-01 – 2025-12-31. Gemensamma utbildningsinsatser där chefer och arbetsmiljö- eller skyddsombud på arbetsplatsen deltar tillsammans är särskilt prioriterade.
Stödet kan sökas av alla arbetsgivare inom privat sektor, med tecknat kollektivavtal inom Svenskt Näringsliv, LO och PTK samt Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) för de anställda.
Så använder företag stödet för arbetsmiljöutbildning
Läs fler goda exempel på företag som sökt stöd.
Vill du veta mer?
Läs mer om stöd för arbetsmiljöutbildning.