Högst risk för långvarig sjukfrånvaro i Gävleborgs län
Afa Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro är Sveriges mest omfattande rapport inom området. Statistiken visar att risken för långvarig sjukfrånvaro är högst i Gävleborgs län och lägst i Örebro och Gotlands län.
– Skillnaderna mellan länen kan delvis förklaras av skillnader i näringslivsstrukturen. Risken är beräknad efter var den sjukskrivna bor och inte utifrån var arbetsplatsen är belägen, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.
Högst risk i Gävleborgs län – även för män
– Totalt var risken för långvarig sjukfrånvaro i Sverige 2020 högst i Gävleborgs län med 23,2 sjukfall per 1 000 sysselsatta och lägst i Örebro och Gotlands län, med 17,0 sjukfall per 1 000 sysselsatta. För män var risken högst i Gävleborgs län med 17,4 och lägst var risken i Jämtlands län med 11,3, säger Emil Askestad.
– Kvinnor hade 2020 fler långa sjukfall per 1 000 sysselsatta än män i samtliga län. Under 2020 var risken för kvinnor högst i Dalarnas län, med 31,1 långa sjukfall per 1 000 sysselsatta. Lägst risk för kvinnor hade Gotlands län med 20,0, säger han.
Störst skillnad mellan könen i Dalarnas län
– Den största skillnaden mellan könen när det gäller risk för långvarig sjukfrånvaro var i Dalarnas län, med mer än 16 sjukfall per 1 000 sysselsatta, säger Emil Askestad.
Minst skillnad mellan könen i Gotlands län
– Och den minsta skillnaden mellan könen när det gäller risk för långvarig sjukfrånvaro var i Gotlands län, med drygt 6 sjukfall per 1 000 sysselsatta, säger Emil Askestad.
Mer information:
Statistiken är hämtad ur Afa Försäkrings årsrapport Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2022. Rapporten visar 2020 års siffror, då det är en eftersläpning i anmälningarna av försäkringsärenden.
Ladda ner och läs hela rapporten Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2022 på vår webbplats: afaforsakring.se/statistikrapporter
Se en presentation av årsrapporten på ett livesänt seminarium den 14 juni. Seminariet går även att se i efterhand på Afa Försäkrings webbplats.
Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter eller se andra aktuella rapporter: afaforsakring.se/statistikrapporter
Kontakt:
Emil Askestad, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 41 34, emil.askestad@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se
Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här.