En medelålders man med skägg, skyddsglasögon, gul skyddshjälm, blå kläder och gråa arbetshandskar står och arbetar vid en maskin i en industrifabrik.

Afa Försäkrings statistik­rapporter bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas. Den nya rapporten som släpps den 2 april 2025 handlar om allvarliga arbets­skador och sjukfrånvaro inom industrin.

Anställda inom industrin bland de mest utsatta för allvarliga arbets­skador

Pressmeddelande
2 april 2025klockan 07.30

Yrkesgrupper inom industrin är bland de mest utsatta för allvarliga arbets­skador. I Afa Försäkrings nya rapport framkommer att olyckor med maskiner och verktyg samt fallolyckor är vanligast. Rapporten lyfter även sjukfrånvaro och arbets­sjuk­domar bland anställda inom industrin.

– Anställda inom industrin har högre risk för allvarliga arbetsolycksfall än genomsnittet för samtliga yrkesgrupper i privat sektor, säger Emil Askestad, en av rapportförfattarna som är analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

– Rapporten bygger på statistik från Afa försäkrings skadedatabas för de sex yrkesgrupperna gruv- och bergarbete, stenhuggare, livsmedelsarbete, metall- och övrigt industriellt arbete, pappers- och pappersmassearbetare, textil-, skinn och läderindustriarbete och träindustriarbete.

Denna rapport handlar om allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro inom industrin i privat sektor.

Industrins betydelse

– Industrin sysselsätter många människor i arbetslivet. År 2023 var det drygt 300 000 personer som jobbade i industrin, vilket är sju procent av det totala antalet sysselsatta i landet och för män utgör yrkesgrupperna i industrin elva procent av samtliga sysselsatta. Det är därför viktigt att kartlägga vilka händelser som orsakar allvarliga arbetsskador, säger Emil Askestad.

Industrin i denna rapport definieras av företag och verksamheter som är involverade i produktionen av varor. Det kan omfatta allt från tillverkning och bearbetning av råvaror till distribution av färdiga produkter.

Arbete med maskiner och verktyg orsakar många allvarliga arbetsolycksfall

– Olyckor med maskiner och verktyg är den vanligaste orsaken till en allvarlig arbetsolycka inom industrin. Dessa olyckor utgör 30 procent av de allvarliga olyckorna. För samtliga yrkesgrupper är klämskador den vanligaste orsaken till allvarliga arbetsolycksfall vid arbete med maskiner och framställning, berättar Emil Askestad.

– Näst vanligaste orsaken är en fallolycka. För exempelvis ingenjörer inom industrin är detta den vanligaste orsaken till en allvarlig arbetsolycka.

Yngre skadar sig oftare vid olyckor med maskiner och verktyg eller när de skär sig på något, medan äldre skadar sig oftare i fallolyckor.

En ung man i åldern 16–25 år, anställd som process- och maskinoperatörer, beskriver vad som hände när han skadade sig på jobbet:

– Jag höll på med justering av maskinen. En rörlig tryckluftskolv träffade fingret. Handsken fastnade i drivkedjan och fingret följde med in i maskinen, berättar han.

En äldre man i åldern 56–65 år, anställd som gruv- och stenbrottsarbetare, beskriver vad som händer när han skadade sig på jobbet:

– Jag snubblade över en sten. Tog emot med händerna och bröt ena tummen.

Var på kroppen sker skadorna?

– Den vanligaste skadan är en handskada. Handskador stod för runt 50 procent av skadorna inom industrin. De uppkommer ofta vid olyckor med maskiner och verktyg eller då man skär sig på kniv eller annat föremål, men kan även uppstå vid en klämolycka, säger Emil Askestad.

– Yrkesgruppen gruv- och bergarbete, stenhuggare och textil, skinn och läderindustriarbete har större andel skador i ben, fot och arm än resten av industrin. Skadorna inträffar ofta vid fall i samma nivå, exempelvis när man går från arbetsstationen för att hämta arbetsredskap.

Yrkesgrupper med högst och lägst risk för allvarliga arbetsolycksfall

– Inom industrin har livsmedelsarbetare och träindustriarbetare högst risk för ett allvarligt arbetsolycksfall medan yrkesgruppen textil-, skinn och läderindustriarbete har lägst risk, säger Emil Askestad.

Förslag på förebyggande åtgärder listas i rapporten

– Genom att kartlägga vilka händelser som orsakar allvarliga arbetsskador och vilka diagnoser som leder till långvarig sjukfrånvaro inom yrkesgrupperna, kan man lättare sätta in förebyggande insatser, säger Emil Askestad.

I rapporten listas förslag på förebyggande åtgärder som kan förebygga arbetsskador och sjukfrånvaro inom industrin. Där finns exempel på stöd för förebyggande arbete från Afa försäkring och konkreta, praktiska tips och guider från Prevent.

Mer information

Läs mer och ladda ner rapporten Industri – allvarliga arbetsskador och sjukfrånvaro från Afa Försäkrings webbplats.

Rapporten presenteras den 2 april 2025 på ett webbinarium som spelas in. Det går även att se i efterhand på Afa Försäkrings webbplats.

Mer om statistik
Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter.

Se fler statistikrapporter från Afa Försäkring.

Kontakt:
Emil Askestad, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 073-846 41 34, emil.askestad@afaforsakring.se.
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.

Arbetsskadeförsäkringen
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA, omfattar samtliga anställda. Det vill säga såväl arbetare som tjänstemän inom avtalsområdena Svenskt Näringsliv/LO/PTK och Fremia/LO/PTK. Fremia är en arbetsgivarorganisation för kooperativa och idéburna företag. TFA-KL omfattar samtliga anställda i kommuner, regioner, Svenska kyrkan och Sobonaföretag. Sobona är en arbetsgivarorganisation för företag som är verksamma inom kommun- och regionnära verksamheter. Afa Försäkring har också uppdraget att administrera och reglera arbetsskador i enlighet med det statliga personskadeavtalet (PSA), och har därför information om i stort sett alla anmälda arbetsskador i Sverige.

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring.