I förgrunden håller en hand i en liten skylt med en illustration för återvinning, det är tre pilar som bildar en cirkel. I bakgrunden syns en återvinningsplats med tre gröna sopcontainrar.

Forskning om grön omställning har hittills fokuserat mycket på innovativa teknologiska lösningar och mindre på arbetsmiljöfrågor. Därför finansierar Afa För­säkring ny forskning om arbetsmiljön i den gröna omställningen. Foto: johner.se/Jens Lindström

Forskare i Lund får 10,5 miljoner – ska forska om arbetsmiljön i den gröna omställningen

Pressmeddelande
25 november 2024klockan 07.30

Vilka hälsoeffekter innebär blandad kemikalieexponering vid plaståtervinning och hur skapas en mer hållbar arbetsmiljö inom denna återvinningsindustri? Vilka nya luftburna exponeringar kan uppstå inom energisektorn vid omställningen till ett klimatneutralt energisystem? Två forskare vid Lunds universitet får sammanlagt 10,5 miljoner kronor från Afa För­säkring för forskning inom det nya FoU-programmet Arbetsmiljön i den gröna omställningen.

– Forskning och kunskap om hur den gröna omställningen påverkar arbetsmiljön saknas fortfarande till stor del. Vilka konsekvenser och möjligheter i arbetsmiljön innebär den gröna omställningen? Detta vill vi veta mer om och därför satsar vi på uppdrag av arbetsmarknadens parter, Svenskt Näringsliv, LO och PTK, på det här nya FoU-programmet, säger Ulrika Hektor, chef för Afa Försäkrings FoU-avdelning.

Åtta projekt ska bidra till ny kunskap och forskningsresultat till nytta för arbetare och tjänstemän i privat sektor.

– Vi vill bidra till säkra och hälsosamma arbetsplatser under den pågående omvandlingen mot en mer miljövänlig och hållbar framtid, säger Ulrika Hektor.

Två av de åtta projekt som får finansiering leds av Karin Broberg samt Joakim Pagels, som båda forskar vid Lunds universitet.

Hur skapas en hållbar arbetsmiljö vid plaståtervinning?

Karin Broberg, professor i arbets- och miljömedicin, tilldelas 5,5 miljoner kronor för att, med särskilt fokus på blandad kemikalieexponering och dess hälsoeffekter, studera återvinningsindustrin och göra arbetsmiljön där mer hållbar.

– Varje år används över 1,3 miljoner ton plast i Sverige och användningen ökar. Idag materialåtervinns mindre än 10 procent av all plast. Nya EU-regler innebär att plaståtervinningen förväntas expandera kraftigt. Idag finns begränsad kunskap om arbetsmiljön i svensk plaståtervinningsindustri. Därför vill vi studera detta närmare. Hantering av material för återvinning av plast innebär risk för hög exponering för mikroplaster och toxiska plastkemikalier med möjlig så kallad cocktaileffekt. Exponeringen kan påverka lungor och ge hormonella störningar, säger Karin Broberg.

– Vår forskning förväntas ge aktuell kunskap om exponering och risker i återvinningsindustrin och bidra till förebyggande insatser och åtgärder. Vi kommer bland annat att ta fram en ny samarbetsmodell tillsammans med de företag som ingår i studien samt i samverkan med branschorganisationer, fackförbund och myndigheter, berättar hon.

Vilka nya exponeringar för luftföroreningar kan uppstå inom energisektorn?

Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, får 5 miljoner kronor för att ta fram underlag till riskbedömningar vid arbetsplatsexponering för luftföroreningar inom energisektorn i den gröna omställningen. Projektet kommer undersöka var nya exponeringar kan uppstå inom energisektorn. Han kommer undersöka föroreningars bildning, egenskaper och metoder för övervakning, kvantifiera exponeringar på arbetsplatser och samla in prover för jämförelse av partiklars farlighet.

– Energisektorn genomgår nu en snabb omställning mot klimatneutrala teknologier. Det medför stora förändringar i produktion, transport och materialflöden för hela samhället. Vi vill forskare mer om detta då det idag saknas kunskap om hur de nya teknologierna påverkar arbetsmiljö och hälsa. Den gröna omställningen har potential att skapa hälsovinster, men nya risker kan också skapas. Exempel där nya exponeringar kan uppkomma är inom elektrifiering och batterisäkerhet, samt inom bioenergi och tillämpningar i metallindustrin, säger Joakim Pagels.

– Forskningen väntas ge kunskap om praktiska åtgärder för att minska exponeringen för luftföroreningar på svenska arbetsplatser. Studien väntas också resultera i nya mått som på ett bra sätt beskriver exponeringar, vilket ger underlag för bättre kvalitet på riskbedömningar och mätningar av luftföroreningar. Det kan ge rekommendationer för effektiva åtgärder i syfte att skapa hälsosamma arbetsmiljöer, berättar han.

Mer information

FoU-programmet Arbetsmiljön i den gröna omställningen omfattar 40 miljoner kronor och startar i december 2024. Alla projekt fokuserar på den gröna omställningens påverkan på arbetsmiljön och ska ta fram kunskaper som kan användas för att forma framtida åtgärder ur ett förebyggande perspektiv.
Här finns mer information om FoU-programmet Arbetsmiljön i den gröna omställningen
.

Kontaktuppgifter forskare
:

Karin Broberg, professor i arbets- och miljömedicin, Lunds universitet: karin.broberg@med.lu.se, 073-782 37 50.

Joakim Pagels, docent i aerosolteknologi, Lunds universitet, Lunds Tekniska Högskola joakim.pagels@design.lth.se, 070-511 42 17.

Kontakt Afa Försäkring:

Frida Winnerstig, senior FoU-expert, Afa Försäkring: frida.winnerstig@afaforsakring.se, 08-696 45 98.

Linda Harling, pressansvarig, Afa Försäkring: linda.harling@afaforsakring.se, 0730-96 35 12.  

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här
.

Afa Försäkring finansierar forskning som kommer till nytta i arbetslivet

Vi finansierar forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa. Vi satsar 150 miljoner kronor om året för att förbättra arbetsmiljö och främja hälsa och därmed minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro för anställda inom det privata näringslivet, kommuner och regioner. Mer information finns på Afa Försäkrings webbplats.