Afa Försäkrings statistikrapporter bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas. Den nya rapporten som släpps den 2 april 2025 handlar om sjukfrånvaro och allvarliga arbetsskador inom industrin.
Kvinnor inom industrin högre risk för långvarig sjukfrånvaro än män
Kvinnor inom industrin har dubbelt så hög risk för långvarig sjukfrånvaro som män och äldre har högre risk än yngre. De vanligaste diagnoserna är muskuloskeletala diagnoser, som ryggsjukdomar och reumatism och näst vanligast är psykiska diagnoser som reaktion på svår stress, depression och ångest. Det visar en ny rapport från Afa Försäkring, som även lyfter allvarliga arbetsskador inom industrin.
– Risken för långvarig sjukfrånvaro inom industrin ökade 2023 för både kvinnor och män och risken är högre för industrin än för hela gruppen privatanställda arbetare. Flest långa sjukfall har yrkesgruppen metall- och övrigt industriellt arbete, som också är den största yrkesgruppen inom industrin, säger Andreas Ek, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.
Rapporten bygger på statistik över försäkringsärenden inom de sex yrkesgrupperna gruv- och bergarbete, stenhuggare, livsmedelsarbete, metall- och övrigt industriellt arbete, pappers- och pappersmassearbetare, textil-, skinn och läderindustriarbete och träindustriarbete.
Köns- och åldersskillnader tydliga
– Något som sticker ut i statistiken är att kvinnor inom industrin har högre risk för långvarig sjukfrånvaro än män. Vi ser även att äldre har högre risk än yngre. Risken för långvarig sjukfrånvaro ökar generellt med åldern och industrin är inget undantag. Åldersgruppen 56–65 år har här högre risk för långvarig sjukfrånvaro än övriga åldersgrupper, säger Andreas Ek.
– Kvinnor inom industrin har ungefär dubbelt så hög risk för långvarig sjukfrånvaro som män inom industrin. Att kvinnor har högre risk än män för långvarig sjukfrånvaro är inget unikt för industrin utan gäller för de flesta yrkesgrupper.
Yrkesgrupper som har högst och lägst risk för långa sjukskrivningar
– Textil-, skinn och läderindustriarbete har den högsta risken för långvarig sjukfrånvaro inom industrin. Pappers- och pappersmassearbetare har den lägsta risken, säger Andreas Ek.
Vanligaste diagnoserna
– Muskuloskeletala diagnoser, som ryggsjukdomar och reumatism, är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro inom industrin. Näst vanligast är psykiska diagnoser som reaktion på svår stress, depression och ångest, säger Andreas Ek.
Skillnad mellan olika åldersgrupper
– För muskuloskeletala diagnoser ökar risken tydligt med åldern och åldersgruppen 56–65 år har den högsta risken. Psykiska diagnoser har inte denna tydliga koppling mellan stigande ålder och högre risk. Där är i stället risken som högst för åldersgruppen 26–35 år för att sedan minska med stigande ålder. Detta är dock inte unikt för industrin, liknande åldersmönster finns i de flesta yrkesgrupper, säger Anderas Ek.
Förslag på förebyggande åtgärder listas i rapporten
– Afa Försäkrings statistikrapporter bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas, som är ett register över försäkringsärenden. Statistiken analyseras och bidrar till förebyggande åtgärder som exempelvis utbildning, kommunikation och forskning, säger Andreas Ek.
I rapporten listas förslag på förebyggande åtgärder som kan förebygga arbetsskador och sjukfrånvaro inom industrin. Där finns exempel på stöd för förebyggande arbete från Afa försäkring och konkreta, praktiska tips och guider från Prevent.
– Våra rapporter ger fördjupad kunskap som arbetsmarknadens parter tar del av. Den här rapporten kompletterar vår stora, årliga och mer omfattande statistikrapport som kommer ut i juni varje år. Där redogör vi för allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro på hela arbetsmarknaden, säger Anderas Ek.
Mer information
Rapporten presenteras den 2 april 2025 på ett webbinarium som spelas in. Det går även att se i efterhand på Afa Försäkrings webbplats.
Mer om statistik
Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter.
Se fler statistikrapporter från Afa Försäkring.
Kontakt:
Andreas Ek, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 070-815 63 40, andreas.ek@afaforsakring.se.
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.
Sjukförsäkringen
Avtalsgruppsjukförsäkring AGS omfattar arbetare inom avtalsområdet Svenskt Näringsliv/LO och kooperationen. AGS-KL omfattar anställda i kommuner, regioner, Svenska kyrkan och Sobonaföretag. Sjukförsäkringen omfattar däremot inte statligt anställda eller tjänstemän inom det privata avtalsområdet. Sjukförsäkringen ger ett komplement till sjukpenning eller sjuk-/aktivitetsersättning från Försäkringskassan och sjukfrånvaron behöver inte vara arbetsrelaterad.
Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring.