Foto: Cultura Creative
Avångsbidrag (AGB) – första året med nya omställningsavtalet
Villkoren för ersättning från avgångsbidraget, AGB, ändrades under 2022. I den här rapporten tittar vi på hur förändringarna har påverkat utfallen i försäkringen under det första året sen de trädde i kraft.
- PDF
Avgångsbidrag, AGB – första året med nya omställningsavtalet
I den här rapporten tittar vi på hur de nya villkoren för ersättning påverkat utfallen i försäkringen om avgångsbidrag.
Publicerad: 2023Filnummer: F6389Ladda ner (1.56 MB)
Om försäkringen för avgångsbidrag
AGB har funnits sedan 1965 och omfattar privatanställda arbetare. Försäkringen kan ge ersättning vid uppsägning på grund av arbetsbrist, vid uppsägning på grund av visstidsanställning eller vid uppsägning på grund av sjukdom, beroende på vilket avtal man omfattas av.
Försäkringen ger ersättning i form av ett engångsbelopp som baseras på ålder. För att ha rätt till ersättningen ska man vara över 40 år och ha arbetat inom kollektivet i minst 5 år.
Diagrammet visar inflödet av ärenden, procentuellt fördelade per år för de fackförbund som har tecknat kollektivavtalen och har flest ärenden per år.
Bakgrund och det nya huvudavtalet
I Sverige har vi flera lagar som reglerar förhållanden på arbetsmarknaden, till exempel lagen om anställningsskydd, LAS. Under 2022 började nya ändringar i LAS att gälla. Som en följd av detta tecknade arbetsmarknadens parter, LO, Svenskt näringsliv och PTK, ett nytt huvudavtal om trygghet, omställning och anställningsskydd. Det nya huvudavtalet trädde i kraft den 1 oktober 2022 och påverkade villkoren i AGB.
Kortfattat innebär förändringarna att försäkringen kan ge ersättning vid arbetsbrist, vid uppsägning på grund av tidsbegränsad anställning eller sjukdom.
Alla fackförbund har inte anslutit sig till det nya huvudavtalet. För de som inte anslutit sig gäller ersättning på grund av arbetsbrist. I rapporten kan du se vilka som anslutit sig, och vilka som inte gjort det.
Det första året med de nya villkoren
Det är datumet för anställningens sista dag som avgör vilka villkor som uppsägningen ska förhålla sig till. Afa Försäkring har beviljat cirka 5 000 ärenden med sista anställningsdag under perioden 1 oktober 2022 till 30 september 2023. 40 procent av dessa beviljades enligt det nya huvudavtalet. Majoriteten gällde arbetsbrist, 1 procent hade en visstidsanställning och 2 procent hade en anställning som avslutats på grund av hälsoskäl.
Diagrammet visar beviljade ärenden där sista anställningsdagen var under perioden 1 oktober 2022 – 30 september. Diagrammet visar också fördelningen av ärenden som omfattades av det nya huvudavtalet och de som inte gjorde det.
Typfall
Den typiske mannen och den typiska kvinnan som fick ersättning genom det nya huvudavtalet var i 50-årsåldern, tillhörde IF Metalls avtalsområde och blev uppsagd på grund av arbetsbrist.
Pressmeddelande om rapporten
Avgångsbidrag, AGB – så blev första året med nya omställningsavtalet
Vill du veta mer om vår statistik?
Genom att ta fram och analysera statistik ur vår skadedatabas kan vi erbjuda värdefull kunskap om arbetsskador och sjukfrånvaro i arbetslivet.