Ulrika Hektor, chef för avdelningen Forskning och utveckling, FoU, på Afa Försäkring

Ulrika Hektor, chef för avdelningen Forskning och utveckling, FoU, på Afa För­säkring, som arbetar på uppdrag av arbets­marknadens parter och finansierar forskning inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor om året.

Afa För­säkring ger 18 miljoner till forskning som gör nytta i arbetslivet

Pressmeddelande
18 december 2024klockan 07.00

Luftmiljö vid hantering av återvunna ballastmaterial, VR-baserad arbetsmiljöträning i byggbranschen och säkra personförflyttningar inom hälso- och sjukvård och omsorg. Det är några av ämnena för de fem nya projekt som delar på närmare 18 miljoner kronor från Afa För­säkring, för forskning inom arbetsmiljö och hälsa.

– Vi vill långsiktigt bidra till en god arbetsmiljö med färre arbetsskador och minskad sjukfrånvaro. Det gör vi bland annat genom att stödja forskning som främjar ett tryggt och friskt arbetsliv, säger Ulrika Hektor, chef för avdelningen Forskning och utveckling, FoU, på Afa Försäkring.

– Forskningen vi finansierar på uppdrag av arbetsmarknadens parter är tänkt att komma till praktisk nytta i arbetslivet. Nu har vi beslutat om att finansiera fem nya intressanta projekt med fokus på olika ämnen och branscher inom alltifrån avfalls-, bygg - och anläggningsindustri, till produktionsindustri, badanläggning, hälso- och sjukvård och omsorg.

De fem nya forskningsprojekten är:

Säker luftmiljö vid hantering av återvunna ballastmaterial

Jenny Rissler, Lunds universitet, får dryga 5 miljoner kronor för att forska om en säker arbetsmiljö vid användning av återvunna material i avfalls-, bygg- och anläggningsindustrin, för att ingen inom denna industri ska riskera skadlig exponering av damm vid bearbetning, hantering eller användning av återvunna ballastmaterial.

Forskningen förväntas ge en ökad kunskap om vilka exponeringsrisker av damm som finns vid användning av olika återvunna material, och för olika användningsområden.

Kontakt: Jenny Rissler, Lunds universitet: 046-222 05 34, jenny.rissler@design.lth.se.

VR-baserad arbetsmiljöträning i byggbranschen: Uppskalning av säkerhetsutbildning i ett avlångt land

Risken för allvarliga arbetsplatsolyckor är högre i byggbranschen än i andra yrkesgrupper i privat sektor. Utbildning är ett viktigt verktyg för att förebygga arbetsplatsolyckor. Hur kan vi på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt utbilda byggpersonal i vårt land genom VR-baserad digital utbildning?

Anders Lundström, Umeå universitet, får närmare 4 miljoner kronor för att utforska hur VR-teknik kan användas för säkerhetsträning i byggbranschen.

Projektet förväntas bidra med ökad kunskap om hur VR kan utformas och användas i arbetsmiljöträning i byggbranschen. Bland annat ska det leda till kompetensutveckling inom byggbranschen när det gäller nya digitala sätt att arbeta med arbetsmiljöutbildning och VR. Projektet ska även ta fram en guide med fokus på kunskapsläge, råd, utformning och studieresultat.

Kontakt: Anders Lundström, Umeå universitet: 073-361 99 41, anders.lundstrom@umu.se.

Implementering av interventioner på individ- och organisationsnivå som främjar säkra personförflyttningar inom hälso- och sjukvård samt omsorg

Vårdpersonal drabbas ofta av belastningsskador i nacke, axlar, armar och rygg exempelvis när man hjälper en vårdtagare med en personförflyttning. Hur ska arbetet organiseras för att stärka säkerhetskultur och arbetsmiljö på arbetsplatser inom regional och kommunal hälso- och sjukvård kopplat till personförflyttningar?

Charlotte Wåhlin, Region Östergötland, får cirka 3 miljoner kronor för ett projekt som syftar till att främja en säker arbetsmiljö och vårdmiljö samt öka kunskapen om interventioner för säkra personförflyttningar, där skador bland vårdpersonal och vårdtagare kan förebyggas.

Genom att studera arbetsplatsinterventioner på individ och organisatorisk nivå förväntas projektet bidra till att utveckla rutiner och arbetssätt för att skapa säkra personförflyttningar inom hälso- och sjukvård och omsorg.

Kontakt: Charlotte Wåhlin, Region Östergötland: 072-239 66 40, charlotte.wahlin@regionostergotland.se.

Kompetensutveckling eller kompetensavveckling i robotiserade miljöer (KOMPARO)

Finns det risk för kompetensförlust när allt fler uppgifter utförs av robotar? Hur ska samarbete med robotar utformas för att stötta arbetstagarens egen kompetensutveckling?

Erik Billing får, tillsammans med sina kollegor vid Högskolan i Skövde, cirka 5 miljoner kronor för att forska om hur robotisering och samarbete mellan människa och robot (HRC) påverkar operatörens kompetens och känsla av kontroll i arbetet inom produktionsindustrin.

Projektet ska ta fram vägledning för utformning av människa-robotsamarbete. Resultaten kan till exempel handla om i vilken utsträckning roboten ses som ett verktyg, en kollega eller en autonom maskin och vad det i sin tur ger för arbetsmiljökonsekvenser.

Kontakt: Erik Billing, Högskolan i Skövde: 0500-44 83 67, erik.billing@his.se.

God luftkvalitet med fokus på trikloramin i energieffektiva badanläggningar

Badhus använder mycket energi för att värma upp vattnet, samt behandla vattnet och luften för att säkerställa en bra innemiljö för både badgäster och personal. Krav på lägre klimatpåverkan och energianvändning påverkar badhus i framtiden. Man provar olika energibesparingar utan att egentligen veta hur arbetsmiljön påverkas i badhus.

Stephen Burke, Lunds universitet, får 800 000 kronor för att dokumentera och utvärdera effekter och eventuella risker kopplade till arbetsmiljö, innemiljö, och fuktsäkerhet i en nybyggd badanläggning under olika energibesparingsåtgärder. Effekten på luftkvalitet med fokus på trikloramin ska utifrån olika förutsättningar mätas och jämföras. Projektet, som fokuserar på arbets- och inomhusmiljö kopplat till energieffektiviseringar, kommer att ge värdefull erfarenhet. Exempelvis ska studien visa om täckning av bassänger kan ge god energibesparing samt om badhusets tekniska system fortsatt kan leverera en god innemiljö till de anställda som jobbar i där.

Projektet och forskningen förväntas visa hur olika åtgärder kan ge olika effekt på arbetsmiljö och energibesparing i badhus i framtiden.

Kontakt: Stephen Burke, Lunds universitet, Lunds Tekniska Högskola: 070-549 17 26, stephen.burke@byggtek.lth.se eller stephen.burke@ncc.se.

Mer information

Kontakt Afa Försäkring:
Diana Persson, forskningssekreterare, Afa Försäkring: 08-696 35 05, diana.persson@afaforsakring.se.
Linda Harling, pressansvarig, Afa Försäkring: 08-696 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.

Afa Försäkring finansierar forskning som kommer till nytta i arbetslivet
Afa Försäkring finansierar forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor om året. Därmed bidrar man till färre arbetsskador och minskad långvarig sjukfrånvaro för anställda inom det privata näringslivet, kommuner och regioner. Mer information finns på Afa Försäkrings webbplats. 

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här
.