En pedagog sitter med två barn i förskolemiljö vid ett bord. Det ena barnet bygger ett torn av blåa runda klossar och det andra barnet pysslar på en träbricka.

Hur kan man hantera besvär av hörselsymtom och den svåra ljudmiljön i förskolan för att kunna fungera på jobbet? På ett webbinarium den 14 februari kl. 9–10 presenteras forskning inom området.

Hur påverkar ljudkänslighet och ljudtrötthet arbetsfunktionen?

Pressmeddelande
4 februari 2025klockan 07.45

Hög ljudvolym på jobbet? Hur kan man arbeta förebyggande kring ljudmiljöer på jobbet, känslighet för ljud och ljudtrötthet på grund av arbetet? Bevaka ett webbinarium den 14 februari kl. 9–10 där aktuell forskning inom området presenteras.

Besvären är vanligast bland kvinnodominerade yrken

Det saknas kunskap om konsekvenser för arbetsfunktion bland de som drabbas av ljudkänslighet eller ljudtrötthet. Det rör sig om en stor grupp i samhället som kan vara berörda.

Problemen kring detta är vanligast bland kvinnodominerade yrken, bland annat inom förskolan.

Forskningen som presenteras på webbinariet beskriver bland annat hur man försökt hantera besvär av hörselsymtom och den svåra ljudmiljön i förskolan för att kunna fungera på jobbet.

I en studie som presenteras på webbinariet berättar intervjuade personer hur de upplever sin situation, här är några exempel:

  • Trots att man försöker få gehör från kollegor och chefer, så upplever många av de drabbade att man står ensam i att behöva hantera eller åtgärda ljudmiljöproblemen och de orsaker som ligger bakom.

  • De drabbade måste undvika obehagliga ljudmiljöer och skydda sin hörsel med öronproppar.

  • Ljudmiljön på jobbet påverkar deras fritid, då de inte orkar med så mycket ljud och behöver återhämta sig socialt.

Forskningen som presenteras visar även bland annat:

  • Att det finns en statistiskt tydlig ökad risk för självrapporterad nedsatt arbetsförmåga och sjukskrivning bland kvinnor med ljudkänslighet och ljudtrötthet, jämfört med de utan hörselbesvär.

  • Att risken är förhöjd särskilt bland de som arbetar i förskola eller skola. Sambandet finns kvar efter justering för bland annat självrapporterad utmattningssyndrom.

Forskningen som presenteras är finansierad av Afa Försäkring.

Medverkande:

Sofie Fredriksson, Göteborgs universitet: leg. audionom och forskare vid Arbets- och miljömedicin, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, Institutionen för Medicin.

Moderator: Maria Schütt, forskningssekreterare, FoU-avdelningen, Afa Försäkring.

När?

Datum och tid: 14 februari kl. 9–10.

Anmälan

Anmäl dig via länk på webben.

Kan du inte delta?

Webbinariet spelas in och publiceras på Afa Försäkrings webbsida efter seminariet.

Kontakt

Vid pressfrågor kontakta: Linda Harling, pressansvarig Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.

Frågor om själva webbinariet: event@afaforsakring.se.

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här.