Afa Försäkrings nya rapport visar att medianlängden på de långa sjukfallen varierar, det finns regionala skillnader och skillnader mellan olika sektorer och kön, där kvinnor generellt har längre sjukfall än män.
Jönköpings län har kortast sjukskrivningar i landet
En ny rapport från Afa Försäkring visar skillnader i sjukfallslängd för långa sjukskrivningar. Det finns regionala skillnader, skillnader mellan kvinnor och män, olika åldersgrupper samt skillnad i sjukfallens längd vid olika diagnoser. I Jönköpings län finns de kortaste sjukfallen och i Gävleborgs län de längsta. Undersökningen visar att totalt sett har längden på långvariga sjukfall ökat sedan 2019, vilket kan bero på förändringar i socialförsäkringsreglerna som gör det möjligt för fler att behålla sin sjukpenning efter dag 180.
– I rapporten berättar vi om skillnader i statistiken mellan olika regioner i landet, mellan kvinnor och män och olika åldersgrupper. Även skillnad i sjukfallslängd mellan olika diagnoser tas upp, säger Andreas Ek, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, som tagit fram rapporten.
Regionala skillnader
– Det finns regionala variationer i sjukfallens längd. I Jönköpings län finns de kortaste sjukfallen och i Gävleborgs län de längsta, säger Andreas Ek.
Trender över tid för de långa sjukfallen
– Fram till 2019 blev de långa sjukfallen kortare, men sedan dess har de ökat i längd. En förklaring är regeländringar som infördes 2021, och vi kan se att färre sjukfall nu avslutas vid dag 180 och fler pågår till dag 360, säger Andreas Ek.
Analysen bygger på en genomgång av 846 000 försäkringsärenden med långvarig sjukfrånvaro som startade mellan 2007–2022 och där Afa Försäkring har betalat ut ersättning för sjukfrånvaron via avtalsgruppsjukförsäkringarna AGS och AGS-KL.
Sjukfallens längd varierar beroende på diagnos
Medianlängden på den långa sjukfrånvaron presenteras i rapporten. Det innebär den sjukfallslängd då hälften av de långa sjukfallen har avslutats och hälften fortfarande pågår.
– Sjukfallens längd varierar beroende på diagnos. De längsta sjukfallen är kopplade till tumörer, medan de kortaste är relaterade till skador och förgiftningar. Psykiska diagnoser leder också till relativt långa sjukfall, säger Andreas Ek.
Skillnad mellan kvinnor och män
Medianlängden på de långa sjukfallen varierar beroende på sektor och kön, där kvinnor generellt har längre sjukfall än män. Anställda i kommuner och regioner har längre sjukfall än privatanställda arbetare.
Statistiken kan förebygga arbetsskador och sjukfrånvaro
Afa Försäkrings statistikrapporter bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas, som är ett register över de försäkringsärenden som vi hanterar. Statistiken analyseras och bidrar till förebyggande åtgärder som exempelvis utbildning, kommunikation och forskning.
– Våra rapporter ger fördjupad kunskap som arbetsmarknadens parter tar del av. Den här rapporten kompletterar vår stora, årliga och mer omfattande statistikrapport som kommer ut i juni varje år. Där redogör vi för allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro på hela arbetsmarknaden, säger Andreas Ek.
Mer information
Läs mer, se en kort filmad presentation och ladda ner rapporten Långvarig sjukfrånvaro – sjukfallens längd från Afa Försäkrings webbplats.
Definition av långvarig sjukfrånvaro
Med långvarig sjukfrånvaro avses sjukfall som leder till mer än 90 dagars sjukfrånvaro eller månadsersättning (sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan).
Om Sjukförsäkringen
Den kollektivavtalade avtalsgruppsjukförsäkringen AGS omfattar arbetare inom avtalsområdet Svenskt Näringsliv/LO och Fremia/LO. AGS-KL omfattar anställda i kommuner, regioner, Svenska kyrkan och Sobonaföretag. Sjukförsäkringen omfattar däremot inte statligt anställda eller tjänstemän inom det privata avtalsområdet. Sjukförsäkringen ger ett komplement till sjukpenning eller sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan och sjukfrånvaron behöver inte vara arbetsrelaterad.
Mer om statistik
Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter.
Se fler statistikrapporter från Afa Försäkring.
Kontakt:
Andreas Ek, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 42 76, andreas.ek@afaforsakring.se.
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.
Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här.