I Afa Försäkrings nya rapport om fall från höjd i arbetslivet, kan man läsa mer om hur risken skiljer sig mellan kön, åldrar och yrken. De yrkesgrupper som har högst risk att drabbas nämns också. Foto: Mostphotos.
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd i arbetet
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd på jobbet, särskilt inom byggbranschen. Fall står för 33 procent av allvarliga arbetsolyckor i Sverige och 13 procent av de allvarliga arbetsolyckorna beror på fall från höjd. Risken för fallolyckor ökar med åldern och risken skiljer sig åt mellan olika yrken. Det framgår av en ny rapport från Afa Försäkring.
– Fallolyckor står för 33 procent av alla allvarliga arbetsolyckor i Sverige. Den vanligaste orsaken till en allvarlig arbetsolycka är att man faller i samma nivå som underlaget man står eller går på. I den här rapporten fokuserar vi dock enbart på fallolyckor från höjd, som utgör 13 procent av de allvarliga arbetsolyckorna. Det kan vara fall från exempelvis trappor eller stegar, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, som tagit fram rapporten.
– Fall från höjd är en av de vanligaste orsakerna till dödsolyckor i arbetslivet och utgör 15 procent av samtliga arbetsolycksfall med dödlig utgång*.
*När det gäller arbetsrelaterade olyckor med dödlig utgång, inkluderas inte dödsolyckor under färd till eller från arbetet, färdolyckor, eller dödsfall på grund av arbetssjukdom i statistiken här. Arbetsolyckor som inträffar i samband med framförande av ett trafikförsäkrat fordon ersätts i första hand av trafikskadeförsäkringen och anmäls därför inte alltid till Afa Försäkring
(se mer info i Afa försäkrings tidigare rapport: Dödsolyckor i arbetslivet, augusti 2024).
Män löper högre risk att falla från höjd
Mellan 2018 och 2022 inträffade 7 892 fallolyckor från höjd. 30 procent av olyckorna drabbade kvinnor och 70 procent drabbade män. För att kunna göra statistiska jämförelser mellan könen sätter man antalet olyckor i relation till antal sysselsatta, även kallad risk.
– Risken att råka ut för en allvarlig fallolycka från höjd är 0,5 allvarliga fallolyckor per 1 000 sysselsatta män och motsvarande siffra för kvinnor är 0,2. Att det skiljer sig mellan kvinnor och män kan förklaras av att fallolyckor från höjd är vanligast i mansdominerade yrkesgrupper inom byggbranschen, säger Emil Askestad.
– Även fallhöjden skiljer sig åt mellan kvinnor och män. I genomsnitt faller kvinnor från 1,9 meters höjd, medan män faller från 2,4 meters höjd. I rapporten redovisas en tabell med yrkesgrupper med respektive medelfallhöjd. Där anges även vilka yrkesgrupper som har högst fallhöjd i genomsnitt.
Risken ökar med åldern
– Vi ser att risken för en fallolycka från höjd ökar med åldern. Det beror delvis på att unga har lättare att undvika skador vid fall och ju yngre man är, desto bättre förutsättning för återhämtning och man riskerar inte medicinsk invaliditet i lika stor utsträckning som äldre, säger Emil Askestad.
Fallhöjden skiljer sig mellan olika åldersgrupper. Fallhöjden är högre för yngre för att sedan avta med åldern, vilket kan bero på att yngre är mer riskbenägna än äldre och att man blir mer riskmedveten med ökad ålder och arbetslivserfarenhet.
Här är yrkesgrupperna som drabbas
– Byggnadsmålare och takmontörer och glastekniker har högst risk bland män, medan byggnadsmålare och byggnadsträarbetare är de yrkesgrupper där kvinnor har högst risk.
Andra yrkesgrupper med hög risk som nämns i rapporten är isolerings- och VVS-montörer, murare, betong-, anläggningsarbetare, städare och fönsterputsare, elektriskt arbete, fastighetsskötare, expeditionsvakter, golvläggare, yrkesförare, byggnads-, ventilations, grovplåtslagare m fl.
Orsaker bakom fallolyckor från höjd
– För kvinnor är det absolut vanligast att ramla i en trappa, 70 procent av olyckorna sker i trappor. För män är det ungefär lika vanligt att ramla från en stege som att ramla i en trappa, säger Emil Askestad.
– Utöver fall från stegar och trappor är det vanligt att man råkar ut för ett fall från höjd vid en byggarbetsplats. Det kan vara att man faller ned i hål såsom ett schakt eller en brunn som saknar brunnslock. Fall från hus innebär ofta att man faller från taket eller igenom plankor på en byggställning. Orsaken till det kan vara kastvindar eller att man tappar balansen.
De som faller från byggställningar beskriver att ställningen har gått sönder, att man själv har själv har råkat ta ett steg bakåt och fallit eller att man har ramlat när man klättrar ner från byggställningen.
Personer som drabbats berättar
– Jag föll genom ett större hål där en trappa skulle placeras. Landade med ansiktet först ner i betonggolvet. Fallet var cirka tre meter, säger en kvinnlig byggnadsmålare som fick fraktur på revben, bröstbenet och bröstkotpelaren.
En man som arbetar med ett yrke inom ekonomi och förvaltning berättar hur han föll illa och fick en fraktur på foten:
– Jag utförde prover på brandlarmet och skulle testa detektorn i hissen. Hissgolvet fanns inte där och jag föll ner en våning.
En takmontör berättar vad som hände vid olyckan som ledde till skador på flera kroppsregioner:
– Jag arbetade med takmontering. Gavelskyddet gav vika så jag föll fyra meter ner på marken.
Statistiken kan förebygga arbetsskador och sjukfrånvaro
Afa Försäkrings statistikrapporter bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas, som är ett register över de försäkringsärenden som vi hanterar. Statistiken analyseras och bidrar till förebyggande åtgärder som exempelvis utbildning, kommunikation och forskning.
– Våra rapporter ger fördjupad kunskap som arbetsmarknadens parter tar del av. Den här rapporten kompletterar vår stora, årliga och mer omfattande statistikrapport som kommer ut i juni varje år. Där redogör vi för allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro på hela arbetsmarknaden, säger Emil Askestad.
Mer information
Läs mer, se en kort filmad presentation och ladda ner rapporten Allvarliga arbetsolycksfall vid fall från höjd från Afa Försäkrings webbplats.
Definition av arbetsolycksfall
Arbetsolycksfall inträffar i arbetet och olyckan har lett till mer än 30 dagars sjukskrivning/motsvarande läkningstid eller till medicinsk invaliditet eller dödsfall.
Om arbetsskadeförsäkringen
Allvarliga arbetsolycksfall vid fall kan täckas av Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA. Försäkringen omfattar samtliga anställda, det vill säga såväl arbetare som tjänstemän, inom avtalsområdena Svenskt Näringsliv/LO/PTK och Fremia/LO/PTK. Fremia är en arbetsgivarorganisation för kooperativa och idéburna företag. TFA-KL omfattar samtliga anställda i kommuner, regioner, Svenska kyrkan och Sobonaföretag. Sobona är en arbetsgivarorganisation för företag som är verksamma inom kommun och region nära verksamheter. Afa Försäkring har också uppdraget att administrera och reglera arbetsskador i enlighet med det statliga personskadeavtalet (PSA).
Mer om statistik
Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter.
Se fler statistikrapporter från Afa Försäkring.
Kontakt:
Emil Askestad, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 41 34, emil.askestad@afaforsakring.se.
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.
Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här.