Ingibjörg Jónsdóttir, professor och verksamhetschef vid Institutet för stressmedicin i Västra Götalandsregionen.
Ny forskning om psykisk ohälsa och stressrelaterad utmattning
Forskare vid Västra Götalandsregionen har forskat om varför vissa är sjukskrivna väldigt länge på grund av stressrelaterad utmattning. Resultaten presenterades nyligen när FoU-programmet Att leva och arbeta med psykisk ohälsa avslutades. Ingibjörg Jónsdóttir, professor vid Institutet för stressmedicin, har undersökt hur vi kan förebygga att man hamnar i lång sjukskrivning på grund av utmattning.
Stressrelaterad psykisk ohälsa leder för vissa individer till långvariga sjukskrivningar, minskad produktivitet och stora kostnader för vården. De allra flesta mår bättre och är tillbaka i arbete efter en kortare sjukskrivning, som ofta är förenad med åtgärder på arbetsplatsen, men en tredjedel av de drabbade är inte återställda efter sju år även om de är tillbaka i arbete.
Hur kan vi bidra till att ändra på detta och förebygga att man hamnar där?
Ingibjörg Jónsdóttir och forskargruppen vid Institutet för stressmedicin i Västra Götalandsregionen, har forskat om vilka faktorer som orsakar stressrelaterad utmattning och påverkar tillfrisknandet hos personer med utmattningssyndrom. Under slutprogrammet för FoU-programmet Att leva och arbeta med psykisk ohälsa delade hon med sig av forskningen.
Förändringar i hjärnan på grund av stress är tydliga men kvarstår inte över tid
– Vi har bland annat jämfört de som drabbats av stressrelaterad psykisk ohälsa med situationen för friska personer. I början på en utmattning kan man se förändringar i hjärnan, men dessa förändringar kvarstår inte över tid, berättar Ingibjörg Jónsdóttir.
Orsaker till utmattning samt till långvarig sjukfrånvaro
– Vi bekräftar våra tidigare resultat att majoriteten av de som drabbats uppger belastning både på arbetsplatsen och i privatlivet som orsak till ohälsan. Det är av största vikt att orsaksfaktorerna finns med i bedömningen av tillståndet för att säkerställa att åtgärder vidtas för att främja återgång till arbete och förebygga långvarig ohälsa. I vårt projekt har vi också velat ta reda på varför vissa, men inte alla, upplever långvariga besvär, säger Ingibjörg Jónsdóttir.
Forskarna kan konstatera att det finns ett samband mellan kvarvarande symptom över längre tid bland de som har vårdnadsansvar för barn med svårigheter och de som har upplevt symptom över ett år innan de sökte vård.
– Det är varierande faktorer som gör att man har kvarvarande svårigheter som också riskerar att hindra hållbar återgång till arbetet. Det är både kopplat till arbetsplatsen, det är också kopplat till privatlivet och sen är det kopplat till individen. Så man måste analysera varje individs situation för att kunna förebygga långa sjukskrivningar på ett bra sätt. Detta är något som är nytt. Man kan tro att det är lika för alla, men det är det inte för individer som har drabbats av utmattning till följd av en långvarig stressbelastning, säger hon.
Afa Försäkring bidrar till att förebygga arbetsskador och sjukfrånvaro
Ingibjörg Jónsdóttir projekt är ett av åtta forskningsprojekt som nyligen avslutats och som finansierats av Afa Försäkring inom ramen för FoU-programmet Att leva och arbeta med psykisk ohälsa.
Varje år satsar Afa Försäkring 150 miljoner kronor på forskning och utveckling, FoU, inom arbetsmiljö och hälsa.
– Genom ökad kunskap som kommer till praktisk nytta kan vi bidra till att förebygga arbetsskador och ohälsa i arbetslivet, säger Ulrika Hektor, chef för Afa Försäkrings FoU-avdelning.
– Vår skadedatabas innehåller 16 miljoner försäkringsärenden och ger en tydlig bild av vilka skador och sjukdomar som är vanligast i arbetslivet.
– Det gör att vi som forskningsfinansiär kan identifiera områden där vi kan bidra till att förbättra arbetsmiljön och främja hälsan. Och därigenom kan vi bevilja anslag för forskning där den gör störst nytta, säger hon.
Mer information
Läs mer om de olika forskningsprojekten i FoU-programmet Att leva och arbeta med psykisk ohälsa.
Hör Ingibjörg berätta mer om sin forskning i en kort filmintervju:
Kontakt:
Ingibjörg Jónsdóttir, forskare, Västra Götalandsregionen: 070-305 28 91, ingibjorg.jonsdottir@vgregion.se.
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.
Afa Försäkring finansierar forskning som kommer till nytta i arbetslivet
Afa Försäkring finansierar forskning och utveckling inom arbetsmiljö och hälsa med 150 miljoner kronor per år, för att förbättra arbetsmiljö och främja hälsa och därmed minska arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro för anställda inom det privata näringslivet, kommuner och regioner. Mer information finns på Afa Försäkrings webbplats.