En person ramlar på golvet och tappar en hög med papper som flyger runt, hon faller i en kontorsmiljö.

Den som tror på skrock och är orolig att drabbas av olycka fredagen den trettonde kan vara lugn.

Vågar du gå till jobbet fredag den 13:e?

Pressmeddelande
11 december 2024klockan 07.55

Fredag den 13:e – vågar du gå till jobbet då? Afa För­säkring har gjort en statistisk genomgång av de arbetsolycksfall som inträffat de senaste 20 åren, för att se om statistiken visar någon ökad risk att gå till arbetet fredagen den trettonde.

– När vi jämför fredagar som inträffar den 13:e i månaden med en genomsnittlig fredag, så ser vi inga indikationer på att det skulle innebära någon ökad skaderisk att gå till jobbet just denna mytomspunna dag, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

Efter att ha gjort en statistisk genomgång av arbetsolycksfall, kan man alltså konstatera att det inte innebär någon ökad risk att gå till arbetet fredagen den trettonde.

– Tvärtom visar vår statistik att fredagar är den arbetsdag i veckan då det inträffar minst antal arbetsolyckor, säger Elin Henriksson.

16 procent färre arbetsolycksfall på fredagar

Afa Försäkring, som ägs av arbetsmarknadens parter och administrerar kollektivavtalade försäkringar, har gått igenom 835 000 godkända arbetsolycksfall som inträffat de senaste 20 åren. Statistiken visar att det under fredagar inträffar 16 procent färre olycksfall i jämförelse med en genomsnittlig dag i arbetsveckan.

– Varför det inträffar färre arbetsolyckor på just fredagar vet vi inte säkert. Men vi vet att många som arbetar deltid är lediga på fredagar, så det kan ju vara en förklaring till att antalet arbetsolyckor är färre då, säger Elin Henriksson.

Tisdagar är den stora olycksdagen i veckan

Fredagar är alltså inte en mer olycksdrabbad dag på jobbet. Den mest drabbade olycksdagen i arbetsveckan är enligt statistiken tisdagar.

– Ja, vi kan se att på tisdagar inträffar sex procent fler arbetsolyckor än under en genomsnittlig dag i arbetsveckan. Det gör tisdagar till den mest olycksdrabbade veckodagen när det gäller arbetsolyckor, säger Elin Henriksson.

Fallolyckor den vanligaste arbetsolyckan

– Den allra vanligaste arbetsolyckan i Sverige är fallolyckor. Och när det gäller allvarliga arbetsolyckor står fallolyckor för 33 procent av alla allvarliga arbetsolyckor. Det vanligaste är då att man faller i samma nivå som underlaget man står eller går på, berättar Elin Henriksson.

– Vår allra senaste statistikrapport handlar om just fallolyckor, men den fokuserar endast på fallolyckor från höjd, vilka utgör 13 procent av de allvarliga arbetsolyckorna. Det kan vara fall från exempelvis trappor eller stegar.

Afa Försäkrings statistik kan förebygga arbetsskador och sjukfrånvaro

Statistiken kommer från Afa Försäkrings skadedatabas.

– Skadedatabasen är ett register över de försäkringsärenden vi hanterar. Vi tar regelbundet fram statistikrapporter som bygger på den här statistiken. Det kan exempelvis vara statistik om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro inom olika yrkesgrupper, olika åldersgrupper och vi kan även se eventuella skillnader i skadestatistiken mellan kvinnor och män i yrkeslivet, säger Elin Henriksson.

Statistiken analyseras och bidrar till kunskap och förebyggande åtgärder som exempelvis utbildning, kommunikation och forskning.

– Våra rapporter ger fördjupad kunskap som arbetsmarknadens parter tar del av. Vi tar fram flera rapporter varje år, den mest kända är kanske den årliga och mer omfattande statistikrapporten som kommer ut i juni varje år. Där redovisar vi statistik för allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro på hela arbetsmarknaden, säger hon.

Mer information

Mer statistik över allvarliga arbetsolycksfall finns även i rapporterna:
Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro 2024
.
Allvarliga arbetsolycksfall vid fall från höjd, november 2024
.

Mer statistik
Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter
.
Se fler statistikrapporter från Afa Försäkring
.

Om arbetsskadeförsäkringen
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA, omfattar samtliga anställda, det vill säga såväl arbetare som tjänstemän, inom avtalsområdena Svenskt Näringsliv/LO/PTK och Fremia/LO/PTK. Fremia är en arbetsgivarorganisation för kooperativa och idéburna företag. TFA-KL omfattar samtliga anställda i kommuner, regioner, Svenska kyrkan och Sobonaföretag. Sobona är en arbetsgivarorganisation för företag som är verksamma inom kommun och region nära verksamheter. Afa Försäkring har också uppdraget att administrera och reglera arbetsskador i enlighet med det statliga personskadeavtalet (PSA).

Kontakt:

Elin Henriksson, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 08-696 42 57, elin.henriksson@afaforsakring.se.
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.

Läs fler pressmeddelanden från Afa Försäkring och börja prenumerera på pressutskick från oss
.

Om Afa Försäkring
9 av 10 är försäkrade via jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Försäkringarna är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och de försäkrade är människor i privat näringsliv, kommuner och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av verksamheten är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 750 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.