Två läkare i ljusblå läkarrockar, munskydd och plastvisirskydd framför ansiktet.

Afa Försäkrings nya rapport visar att covid-19 var den vanligaste orsaken till arbets­sjuk­dom för kvinnor under åren 2020–2022, särskilt i vårdyrken. Foto: Johnér bildbyrå/Plattform.

Vårdpersonal mest drabbade av arbets­sjuk­domar orsakade av covid-19

Pressmeddelande
30 januari 2025klockan 07.30

En ny rapport från Afa För­säkring visar att covid-19 var den vanligaste orsaken till arbets­sjuk­domar för kvinnor 2020–2022, särskilt inom vårdyrken. Totalt godkändes 627 fall, där vårdpersonal som undersköterskor och sjuksköterskor drabbades mest.<strong></strong>

– Totalt godkändes 627 arbetssjukdomar orsakade av covid-19 under åren 2020–2022, vilket utgjorde 29 procent av alla arbetssjukdomar för kvinnor och män. Vår statistik visar att covid-19 var den vanligaste orsaken till arbetssjukdomar för kvinnor under perioden, särskilt inom vård och omsorg, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, som tagit fram rapporten.

För att få en arbetssjukdom godkänd av Afa Försäkring under perioden 2020–2022 krävdes att den drabbade arbetade inom sjukvården, på ett laboratorium eller i annan verksamhet där man behandlade eller omhändertog smittförande personer. Under perioden 1 februari 2020 till 31 mars 2022 klassades covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom, vilket gjorde att alla yrkesgrupper kunde få arbetsskadan godkänd, förutsatt att Försäkringskassan först godkänt arbetssjukdomen. Besvären från smittan behövde kvarstå i minst 180 dagar.

66 procent av covidrelaterade arbetssjukdomar drabbade kvinnor

– Vi ser att covid-19 var den vanligaste arbetssjukdomen för kvinnor under 2020–2022 och stod för 66 procent av alla arbetssjukdomar. För män var covid-19 den femte vanligaste orsaken och stod för 7 procent. Majoriteten av de drabbade arbetade inom kommuner och regioner och de flesta var kvinnor, säger Emil Askestad.

Värst drabbade yrkesgrupperna – flest arbetssjukdomar inom vården

– Yrkesgrupper inom vård och omsorg var mest drabbade, med nästan 80 procent av de covidrelaterade arbetssjukdomarna. Undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter hade flest arbetssjukdomar med covid-19 följt av sjuksköterskor och barnmorskor och därefter läkare, säger Emil Askestad.

– Utöver vårdyrken drabbas yrkesgrupper inom skolor och fritidsverksamhet, även dessa är kvinnodominerade. Den åldersgrupp med högst risk – det vill säga antal arbetssjukdomar per 1 000 sysselsatta – att drabbas av covid-19 var 46–55 år, de flesta sjuksköterskor och barnmorskor.

Statistik som förebygger arbetsskador och sjukfrånvaro

Afa Försäkrings statistikrapporter bygger på statistik från Afa Försäkrings skadedatabas, som är ett register över de försäkringsärenden som vi hanterar. Statistiken analyseras och bidrar till förebyggande åtgärder som exempelvis utbildning, kommunikation och forskning.

– Våra rapporter ger fördjupad kunskap som arbetsmarknadens parter tar del av. Den här rapporten kompletterar vår stora, årliga och mer omfattande statistikrapport som kommer ut i juni varje år. Där redogör vi för allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro på hela arbetsmarknaden, säger Emil Askestad.

Mer information

Läs mer, se en kort filmad presentation och ladda ner rapporten Arbetssjukdomar orsakade av covid-19 från Afa Försäkrings webbplats.

Definition av arbetssjukdom

En arbetssjukdom är en sjukdom som kan uppkomma eller försämras till följd av arbetet eller arbetsförhållandena. Det räknas som en arbetsskada. För att en arbetssjukdom ska kunna prövas av Afa Försäkring krävs att besvären har kvarstått i minst 180 dagar och att den är godkänd av Försäkringskassan eller finns med i den internationella arbetsorganisationen ILO:s förteckning över arbetssjukdomar.

Om Arbetsskadeförsäkringen

Arbetsskadeförsäkringen Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA, omfattar samtliga anställda, det vill säga såväl arbetare som tjänstemän inom avtalsområdena Svenskt Näringsliv/LO/PTK och Fremia/LO/PTK. Fremia är en arbetsgivarorganisation för kooperativa och idéburna företag. TFA-KL omfattar samtliga anställda i kommuner, regioner, Svenska kyrkan och Sobonaföretag. Sobona är en arbetsgivarorganisation för företag som är verksamma inom kommun och regionnära verksamheter. Afa Försäkring har också uppdraget att administrera och reglera arbetsskador i enlighet med det statliga personskadeavtalet (PSA).

Mer om statistik

Prenumerera på Afa Försäkrings statistikrapporter
.

Se fler statistikrapporter från Afa Försäkring
.

Kontakt:

Emil Askestad, analytiker och statistiker, Afa Försäkring: 073-846 41 34, emil.askestad@afaforsakring.se.
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.

Läs och prenumerera på pressmeddelanden från Afa Försäkring, klicka här
.