Foto: Caiaimage, Johnér Bildbyrå
Statistik om arbetsolyckor och sjukfrånvaro för livsmedelsarbetare
Den som arbetar med livsmedelsarbete har högre risk för både allvarliga arbetsolycksfall och långvarig sjukfrånvaro än genomsnittet för samtliga yrkesgrupper. Det gäller både kvinnor och män. Det visar en ny statistikrapport från oss på Afa Försäkring.
Rapporten "Matnyttig statistik - Allvarliga arbetsolycksfall och långvarig sjukfrånvaro inom livsmedelsarbete" bygger på fall som inträffat under perioden 2017-2021.
Snabba fakta från rapporten:
Vanligaste orsaken till ett olycksfall var en maskinolycka.
Vanligaste orsaken till sjukfrånvaro var en muskuloskeletal sjukdom.
Maskinoperatörer hade flest allvarliga arbetsolycksfall.
Slaktare och styckare hade högst risk för en allvarlig arbetsolycka.
För bagare och konditorer var psykiska diagnoser valigaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro.
Män var mer drabbade av allvarliga arbetsolycksfall än kvinnor.
Kvinnor var mer drabbade av långvarig sjukfrånvaro än män.
- PDF
Matnyttig statistik – Allvarliga arbetsolycksfall och långvarig sjukfrånvaro inom livsmedelsarbete
Den här rapporten bygger på en genomgång av nära 1 100 allvarliga arbetsolycksfall och drygt 2 800 långa sjukfall för privatanställda livsmedelsarbetare som inträffade under perioden 2017–2021.
Publicerad: 2023Filnummer: F6389Ladda ner (2.43 MB)
Livsmedelsarbetare har störst risk för arbetsolycksfall
Diagrammet visar antalet allvarliga arbetsolycksfall per 1 000 sysselsatta. Risken redovisas för män och kvinnor anställda inom yrkesgruppen livsmedelsarbetare. Som jämförelse visas även motsvarande mått för samtliga yrkesgrupper. Männens risk har de senaste åren legat på en stabil nivå och uppgick 2021 till 10,4 allvarliga arbetsolyckor per 1 000 sysselsatta. Kvinnors risk varierar mer mellan åren, och uppgick 2021 till 9,0. Ökningen under 2021 beror främst på färre sysselsatta.
Definition av livsmedelsarbetare
Yrkesgruppen Livsmedelsarbetare
består
av yrkena
bagare och konditorer,
slaktare och
styckare
med flera, övriga livsmedelsförädlare (exempelvis
glass-, ost-, marmeladtillverkare) och maskinoperatörer.
Maskinoperatörer är en hopslagning
av maskinoperatörer inom kvarn-, bageri-,
konfektyr,
kött-, fisk-, mejeriindustri.
2021 arbetade nära 22 000 personer som livsmedelsarbetare, vilket är en halv procent av den totala arbetskraften. Av dessa var 33 procent kvinnor och 67 procent män.
Vanliga orsaker till arbetsolycksfall för livsmedelsarbetare
Ungefär var fjärde arbetsolycka för både kvinnor och män beror på att man skadar sig vid maskiner för bearbetning och framställning. Det kan till exempel handla om att man råkar skära sig på sågklingan på en kapmaskin, att man skadar sig på en rörlig del på en packningsmaskin eller att man klämmer sig på ett rullband i produktionslinjen.
Den näst vanligaste orsaken till ett allvarligt olycksfall för männen är att skära sig på en kniv. Detta är vanligast i yrkesundergruppen slaktare och styckare, med flera, och sker främst när man skär ut köttdetaljer.
Den näst vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall för kvinnor är att ramla inne. Detta sker oftast i produktionslinjen eller på väg till och från frysar och drabbar främst gruppen maskinoperatörer.
Lista med vanliga orsaker till arbetsolycksfall. Listan är sorterad med det vanligaste överst:
Maskiner för bearbetning och framställning
Skuren av kniv
Ramla inne
Lasta, lossa, bära eller flytta
Något ramlar, tippar, välter eller rasar
Olycka med arbetsvagn, pallyftare eller skottkärra
Fall i trappa
Slå i kroppsdel
Klämskador, övriga
Hetta, eld, explosion, svets, el eller kyla
Använda verktyg eller maskin (handhållen)
Fall från höjd
Ramla ute
Vanligt med långvarig sjukfrånvaro bland livsmedelsarbetare
Anställda inom yrkesgruppen livsmedelsarbetare har en betydligt högre risk att drabbas av långvarig sjukfrånvaro än genomsnittet för samtliga yrkesgrupper. Det gäller både kvinnor och män.
Kvinnor som arbetar som livsmedelsarbetare har högre risk för långvarig sjukfrånvaro än genomsnittet för samtliga kvinnor.
Kvinnor har ungefär dubbelt så hög risk för långvarig sjukfrånvaro som män i yrkesgruppen livsmedelsarbetare.
De vanligaste diagnoserna
Muskuloskeletala diagnoser, såsom ryggsjukdomar, sjukdomstillstånd i skulderled och knäartros, är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro för både män och kvinnor, förutom för bagare och konditorer. Där är psykiska diagnoser vanligast.
Näst vanligast bland samtliga livsmedelsarbetare är psykiska diagnoser, som förstämningssyndrom och reaktion på svår stress. Reaktion på svår stress, där bland annat utmattningssyndrom ingår, är den vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos för livsmedelsarbetare. Det gäller både kvinnor och män.
Cirkeldiagrammen visar de vanligaste diagnoserna bland livsmedelsarbetare:
Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven (kvinnor 36%, män 42%)
Psykiska sjukdomar och syndrom samt beteendestörningar (kvinnor 29%, män 18%)
Skador, förgiftningar och vissa andra följder av yttre orsaker (kvinnor 7%, män 12%)
Tumörer (kvinnor 4%, män 5%)
Cirkulationsorganens sjukdomar (kvinnor 2%, män 6%)
Sjukdomar i nervsystemet (kvinnor 3%, män 4%)
Övriga diagnoser (kvinnor 18%, män 14%)
Pressmeddelanden om rapporten
Livsmedelsarbetare har högre risk än genomsnittet för långvarig sjukfrånvaro
Ny statistik om livsmedelsarbetare och allvarliga arbetsolycksfall
Vill du veta mer om vår statistik?
Genom att ta fram och analysera statistik ur vår skadedatabas kan vi erbjuda värdefull kunskap om arbetsskador och sjukfrånvaro i arbetslivet.