Foto: Johnér Bildbyrå
Statistik om föräldrapenningtillägget (FPT)
Antalet beviljade föräldrapenningtillägg har minskat på senare år, framför allt bland unga föräldrar. En orsak är att färre barn föds i Sverige. Det visar vår statistikrapport om föräldrapenningtillägget.
Rapporten bygger på en genomgång av 142 000 beviljade ärenden som Afa Försäkring har betalat ut ersättning för. Ärendena avser barn födda mellan 2014 och 2021. Det är privatanställda och kooperativt anställda arbetare som omfattas av försäkringen.
- PDF
Rapport om Föräldrapenningtillägg (FPT)
Föräldrapenningtillägget fungerar som ett komplement till den föräldrapenning man får från försäkringskassan. I den här rapporten har vi tittat på beviljade föräldrapenningtillägg för barn födda mellan 2014 och 2021. Bland annat kan vi se att antalet beviljade ärenden har minskat på senare år, framförallt bland unga föräldrar.
Publicerad: 2024Filnummer: F6389Ladda ner (3.99 MB)
Om föräldrapenningtillägget
Föräldrapenningtillägget ger 10 procent av den lön som ligger till grund för föräldrapenningen som man får av Försäkringskassan. 10 procent gäller för lön upp till cirka 47 750 kronor per månad. För den som har en högre lön, betalar vi ut 90 procent för den del av lönen som överstiger cirka 47 750 kronor. Försäkringen kompletterar den ersättning man får från Försäkringskassan.
Vi betalar ut ersättning upp till 60 eller 180 dagar beroende på hur länge man varit anställd hos en arbetsgivare som har den kollektivavtalade försäkringen. Ersättningen gäller för perioden innan barnet fyllt 18 månader eller för tiden fram till 18 månader efter ett adoptionstillfälle.
Beviljade föräldrapenningtillägg
Diagrammet visar antalet kvinnor och män som beviljats föräldrapenningtillägg. Siffrorna för de senaste åren kan komma att öka då det är möjligt att ansöka till försäkringen retroaktivt.
Det totala antalet födda barn i Sverige ökade mellan 2014 och 2016 för att sedan minska till och med 2020. Den procentuella minskningen för föräldrapenningtillägget har dock varit större än minskningen av totalt antal födda barn. En möjlig förklaring till detta kan vara minskad kännedom om föräldrapenningtillägget.
Störst minskning inom den yngsta åldersgruppen
Det är framför allt inom den yngsta åldersgruppen (18–25 år) som antalet föräldrapenningtillägg har minskat. Det är också för yngre som barnafödandet i Sverige minskat mest de senaste åren. Antalet sysselsatta under 25 år har också minskat.
Kvinnor tar ut fler dagar än män
Antalet dagar som tas ut i ett ärende skiljer sig tydligt åt mellan kvinnor och män, som du kan se i diagrammet.
Över 80 procent av kvinnorna tar ut mer än 150 dagar medan mäns uttag varierar mer. Det genomsnittliga antalet dagar som tas ut per ärende har ökat något de senaste åren för både kvinnor och män.
Typfall
Den typiska kvinnan som får föräldrapenningtillägg är 28 år och arbetar inom handeln. Hon börjar ta ut FPT i samband med barnets födsel och får ersättning för 180 dagar.
Den typiska mannen som får föräldrapenningtillägg är en 30-årig metallarbetare. Han börjar ta ut FPT när barnet är ungefär ett år gammalt och får ersättning för 61–90 dagar.
Pressmeddelande om rapporten
Antalet beviljade föräldrapenningtillägg minskar – färre barn föds
Vill du veta mer om vår statistik?
Genom att ta fram och analysera statistik ur vår skadedatabas kan vi erbjuda värdefull kunskap om arbetsskador och sjukfrånvaro i arbetslivet.