Foto: Johnér
Tema Forskning: arbetsförmåga och årets Postdoc-stöd
På ett webbinarium hos Afa Försäkring presenterades två forskningsprojekt kring arbetsförmåga; Fånga arbetsförmåga samt Nedsatt arbetsförmåga hos personer med irritable bowel syndrome (IBS). Vem som fick årets post doc stöd presenterades också.
2023 års post doc stöd tilldelas Johan Sandén, doktor i företagsekonomi vid Södertörns högskola. Han får två miljoner för det planerade projektet Den självutredande sjuke.
Afa Försäkring ser att hans forskning kan bidra till att de sjuka försäkrade enklare kan förhålla sig till de administrativa krav de konfronteras med i samband med utredningar av arbetsförmåga. Ett enklare förhållningssätt kan underlätta de sjukas återgång i arbete.
– För mig som förvaltningsforskare vill man att sjukförsäkringen ska fungera så bra som möjligt och jag tycker det är viktigt att belysa de insatser som krävs av medborgare för att få tillgång till olika typer av välfärdssystem, säger Johan Sandén
Flera miljoner människors arbetsförmåga påverkas av olika sjukdomar, vilket får konsekvenser såväl i arbetslivet som i privatlivet.
Magen styr livet i stort
Om man har irritable bowel syndrome (IBS) kan magen styra mycket både på jobbet och privat. Hur arbetsförmågan påverkas hos personer som har IBS har ST-läkaren Åsa Frändemark vid Institutionen för medicin, avdelningen för molekylär och klinisk medicin, Sahlgrenska akademin forskat på.
För de som har IBS handlar det om att balansera arbetslivet under ständigt symtomhot, det kan till exempel röra sig om att planera in möten innan lunch, då magen kan vara lugnare då.
– Många vi intervjuade har ett driv, de vill arbeta, de vill inte att magen ska begränsa dem, så de kämpar sig igenom symtomen, säger Åsa Frändemark.
Vanliga sjukdomar kan också påverka
Mats Hagberg, seniorprofessor vid Arbets- och miljömedicin Göteborgs universitet, har forskat om vad som påverkar arbetsförmågan hos dem som har vanliga sjukdomar och besvär så som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, diabetes och smärtor.
– Om man inte hade överföring av arbetskrav i privatlivet och om man kände kontroll i privatlivet så hade man bättre arbetsförmåga, säger Mats Hagberg.
Hans forskning visar också att upplevd stress påverkar arbetsförmågan.
Ulrika Hektor, chef för FoU-avdelningen, Afa Försäkring, var moderator för seminariet.
Text: Anna-Maria E. Alsand
Inspelning och presentation från seminariet
Video: Tema forskning: Arbetsförmåga och årets Postdoc-stöd
Titta på det inspelade seminariet. Filmen är ca 50 minuter.