Foto: Afa Försäkring
Som i sagans värld fast på riktigt
Det var en gång ett Sverige där 1,1 miljoner kvinnor var hemmafruar. Kvinnor som knogade men ändå var beroende av försörjning från sina förvärvsarbetande män.
Hela familjens inkomster kunde försvinna med budet om att deras man hade avlidit.
Det här var en tid när framtidstron i världen inte kände några gränser. Beatles slog igenom med sin första singel ”Love Me Do”. Människor började färdas i rymdkapslar med sikte på månen. Även levnadsstandarden nådde nya höjder.
Mitt i all framtidstro fick änkor och barn gå från hus och hem.
Ett nytt beslut för änkorna
Men så 1962 enades arbetsmarknadens parter – facken och arbetsgivarna – om ett beslut. Det gällde en ny försäkring för en särskilt utsatt grupp människor – änkorna. 1963 såg sedan Tjänstegrupplivförsäkringen (TGL) dagens ljus.
Med denna nya försäkring inom ramen för kollektivavtalet kunde många av änkorna för första gången i livet få egna pengar.
För att administrera försäkringen bildades det som idag heter Afa Försäkring men som i början fick namnet Arbetsmarknadens Försäkringsaktiebolag.
Den berömda svenska modellen, med breda överenskommelser mellan fack och arbetsgivare, tog ytterligare ett kliv framåt. Och kvinnorna fick ett skyddsnät om tragedin skulle drabba familjen.