Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden
Håll dig uppdaterad om vad som händer inom vårt försäkringsområde. Vi rapporterar också om andra närliggande områden, exempelvis vad som händer inom socialförsäkring och arbetsmiljö.
Nyhetsbrevet är gratis och skickas ut cirka 6-8 gånger per år.
Läs det senaste och tidigare nyhetsbrev:
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, september 2024
En ny rapport från Afa Försäkring presenterar statistik över dödsolyckor som skett på grund av arbetsolycksfall. Rapporten redovisar vilka yrkesgrupper som drabbas mest och de vanligaste orsakerna bakom dödsolyckorna.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, juni 2024
Risken för långvarig sjukfrånvaro minskade mellan 2021 och 2022. De två största diagnoserna bakom långvarig sjukfrånvaro är psykiska och muskuloskeletala, som till exempel ledsjukdomar och ryggsjukdomar.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, maj 2024
Vad främjar friskfaktorer på en organisatorisk nivå? Det ska nio nya forskningsprojekt forska om i det nya FoU-programmet ”Friskfaktorer – inom kommuner, regioner och kommunala företag”.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, april 2024
Mot bakgrund av dödsolyckor på svenska arbetsplatser, besökte Johan Pehrson, arbetsmarknads- och integrationsminister och Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Afa Försäkring för att få veta mer om arbetsmarknadens parters förebyggande arbete i arbetslivet.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, mars 2024
Antalet beviljade föräldrapenningtillägg har minskat på senare år, framför allt bland unga föräldrar. En orsak är att färre barn föds i Sverige. Det visar en aktuell statistikrapport från Afa Försäkring.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, februari 2024
Allt fler blir äldre i samhället, en utveckling som påverkar de flesta branscher men särskilt tydligt inom äldreomsorgen. Två forsknings-projekt undersöker olika former av ökat inflytande över arbetsvillkor för ett hållbart och förlängt arbetsliv och presenterades på ett seminarium arrangerat av Afa Försäkring.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, januari 2024
Forskning inom arbetsmiljö och hälsa får 10 miljoner. Digital stress i hybrida organisationer och AI-baserad automation i skogsbruket. Det är ämnena för två av de fyra projekt som beviljats sammanlagt 10 miljoner kronor av Afa Försäkring.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, december 2023
Afa Försäkring delar ut ett postdoc-stöd på två miljoner kronor till forskare som är i början av sin karriär. Johan Sandén, vid Södertörns högskola, tilldelas 2023 års stöd för att undersöka administrativa krav som ställs på sjukskrivna när deras arbetsförmåga utreds.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, november 2023
Skadligt bruk av alkohol och andra substanser hos medarbetare kan få konsekvenser för enskilda medarbetare och arbetsplatsen i form av nedsatt arbetsförmåga, ökad sjukfrånvaro och produktivitetsförlust. Afa Försäkring arrangerade ett seminarium som gav kunskap om och förutsättningar för att upptäcka skadligt bruk på arbetsplatsen.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, oktober 2023
Kvinnor runt 40 år löper mer än dubbelt så hög risk som män att drabbas av långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos, visar en aktuell statistikrapport från Afa Försäkring.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, september 2023
Nu är Arbetsskadeutredningen klar. Syftet med utredningen har varit att säkerställa att livräntan i arbetsskade-försäkringen fyller sin funktion att ge ekonomisk trygghet vid arbetsskada.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, augusti 2023
Hållbara arbetsförhållanden i praktiken och hälsopåverkan vid elektrifiering av transportsektorn. Det är ämnena för två av de åtta projekt som beviljats sammanlagt 28 miljoner kronor av Afa Försäkring i årets andra anslagsomgång.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, juni 2023
Det totala antalet allvarliga arbetsolycksfall har ökat 2021 i jämförelse med 2020, vilket är ett tecken på att covideffekterna på arbetsmarknaden har avtagit. Fallolyckor är fortfarande den vanligaste orsaken bakom ett allvarligt arbetsolycksfall. Det visar Afa Försäkrings stora årliga statistikrapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro på svensk arbetsmarknad.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, maj 2023
– Forskningen vi finansierar ska komma till nytta i arbetslivet. Det är ett av våra huvudkriterier när vi beslutar om vilka projekt som får stöd. Nu har vi beviljat stöd till tio nya projekt inom arbetsmiljö och hälsa, säger Ulrika Hektor, chef för Afa Försäkrings FoU-avdelning.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, mars 2023
– Vibrationsskador är den vanligaste arbetssjukdomen i Sverige, med runt 200 godkända skador per år för åren 2012–2021. Av alla godkända arbetssjukdomar under de åren berodde hela 30 procent på vibrationsskador, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring. Läs mer i vår nya rapport Dåliga vibbar – arbetssjukdomar orsakade av vibrationer.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, februari 2023
Tumörer är den fjärde vanligaste orsaken till långvarig sjukfrånvaro. Risken för långvarig sjukfrånvaro ökar med åldern och den vanligaste cancerformen är bröstcancer. Det visar aktuell statistik i en ny rapport från Afa Försäkring.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, januari 2022
Virtuellt kontorsarbete, förebyggande av återfall i utmattningssyndrom och politisk styrning av arbetsmiljö och hälsa. Det är ämnena för tre av de nio forskningsprojekt som beviljats närmare 25 000 000 kronor av Afa Försäkring i årets tredje anslagsomgång.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, december 2021
Afa Försäkring och Arbetsmarknadsdepartementet arrangerar fyra seminarier om särskilt prioriterade områden i regeringens arbetsmiljöstrategi. Seminarium fyra handlade om hur man uppnår ett arbetsliv utan brott och fusk. – Arbetslivskriminalitet är ett växande problem i samhället och omfattar till exempel överträdelser av arbetsmiljöregelverket, överträdelser av skattelagstiftning och viss välfärdsbrottslighet. Vi kan inte tillåta en situation där seriösa företag som följer reglerna konkurrera...
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, november 2021
Virtuellt kontorsarbete, förebyggande av återfall i utmattningssyndrom och politisk styrning av arbetsmiljö och hälsa. Det är ämnena för tre av de nio forskningsprojekt som beviljats närmare 25 000 000 kronor av Afa Försäkring i årets tredje anslagsomgång.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, oktober 2021
Att skapa friska arbetsplatser är en viktig del för att förebygga ohälsa och ska vara en central del i det dagliga arbetsmiljöarbetet. Arbetsmarknadsdepartementet bjuder tillsammans med Afa Försäkring in till digitala seminarier som fördjupar sig i arbetsmiljöstrategin. Det tredje seminariet handlade om tryggt arbetsliv. Här nedan finner du en filmupptagning från seminariet.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, september 2021
Höjda ersättningsnivåer och justerade regelverk. Den 21 september arrangerade Afa Försäkring ett digitalt seminarium där socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi berättade om förslag i regeringens budgetproposition och framtidsspanade om socialförsäkringen ur olika perspektiv. Se filmupptagningen från seminariet nedan.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, maj 2021
Afa Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro är Sveriges mest omfattande rapport inom området. Antalet allvarliga arbetsolycksfall ökade något 2019 och det finns stora skillnader i olycksrisk mellan yrkesgrupper. Statistiken visar också att risken för långvarig sjukfrånvaro är lägst i Stockholms län och högst i Gävleborgs län.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, april 2021
Alla har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö̈. Att skapa friska arbetsplatser är en viktig del för att förebygga ohälsa och ska vara en central del i det dagliga arbetsmiljöarbetet. Regeringen har tagit fram en ny arbetsmiljöstrategi i dialog med arbetsmiljömyndigheter och arbetsmarknadens parter. Afa Försäkring och Arbetsmarknadsdepartementet arrangerar fyra fördjupningsseminarier om regeringens arbetsmiljöstrategi under året. Det första hölls nyligen och handlade om vad som krävs för...
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, mars 2021
Huvud, axlar, knä och tå – så skadar man sig på jobbet är en ny rapport från Afa Försäkring där vi fördjupar oss i vilka skillnader som finns mellan olika yrken, kön och åldersgrupper när det gäller var på kroppen man skadar sig efter ett allvarligt olycksfall som skett på jobbet.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, februari 2021
Under pandemin har många jobbat på distans och intresset för arbetsmiljöfrågor har ökat. Samtidigt har regeringen arbetat med en ny arbetsmiljöstrategi i dialog med arbetsmiljömyndigheter och arbetsmarknadens parter. Nyligen presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark den nya strategin vid ett digitalt seminarium på Afa Försäkring.
Nyhetsbrevet Afa Försäkring och omvärlden, januari 2021
Inom ramen för Afa Försäkrings forskningsområden arbetsmiljö och hälsa, satsar arbetsmarknadens parter på forskning kring effekterna av den pågående pandemin. Under 2020 beviljades 37 projekt, som rör covid-19, finansiering om totalt 97 miljoner kronor. Forskarna kommer att titta på covid-19 och dess effekter på arbetsmiljö och hälsa ur en mängd olika infallsvinklar.