Personer som jobbar vid ett skrivbord.

PSC handlar om att skapa ett arbetsklimat som främjar medarbetarnas psykologiska säkerhet och hälsa

Foto: Jason Goodman

Chefens inställning avgör arbetsmiljön

Tidning - Trygg på jobbetPublicerad 8 november 2024

Alla på arbetsplatsen måste vara med för att skapa en god organisatorisk och social arbetsmiljö. Men det börjar alltid med cheferna. Utan deras engagemang är det svårt att lyckas.

Ur Trygg på jobbet, oktober 2024

De senaste årtiondena har synen på arbetsmiljöfrågor förändrats. I dag fokuserar vi minst lika mycket på organisatoriska och sociala risker, OSA, som på fysiska risker i arbets­miljö­arbetet. I takt med den här utvecklingen har konceptet Psykosocialt säkerhetsklimat, PSC, utvecklats.

– Det är ett relativt nytt koncept som går bortom traditionella arbetsmiljöstrategier genom att fokusera specifikt på den högsta ledningens engagemang för att skapa en god organisatorisk och social arbetsmiljö, säger Rachael Berglund, doktorand vid Mälardalens universitet, som forskar i ämnet.

Framför allt handlar det om att den högsta ledningen måste gå i spetsen och visa att den psykosociala arbetsmiljön är precis lika viktig som den fysiska.

Rachael Berglund, doktorand vid Mälardalens universitet.

PSC handlar om att skapa ett arbetsklimat som främjar medarbetarnas psykologiska säkerhet och hälsa. Det innefattar fyra huvudområden: ledningens stöd för att förebygga stress, deras prioritering av psykologisk hälsa jämfört med produktivitetsmål, hur organisationen kommunicerar och lyssnar på medarbetarna samt ledningens engagemang och sam­arbete. Ett exempel på det sistnämnda är viljan att sam­arbeta med fackföreningar och arbetsmiljörepresentanter.

– PSC är grunden för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det påverkar både sociala relationer på jobbet och hur arbetet organiseras. Det innefattar allt från chefernas stöd till arbetsbelastning, delaktighet och relationer, säger Rachael Berglund.

Viktigt med långsiktighet

Det finns olika sätt att arbeta med PSC. Ett är att utbilda sig, därefter mäta vilka risker som finns och sedan arbeta systematiskt med dem. Men det är inte mätningen i sig som är viktig, utan den dialog och de lösningar som tas fram baserat på mätningen.

– Det sämsta man kan göra är att mäta och sen inte göra något av resultatet. Det gäller också att vara dedikerad och binda upp sig under lång tid. För detta är ett ständigt pågående arbete, säger Rachael Berglund.

Hon liknar PSC vid en temperaturmätare. När PSC är hög visar forskningen att det finns en bättre balans mellan krav och resurser och tvärtom när PSC i ett team är låg. PSC hjälper chefen att se vart man är på väg och att agera innan arbetsmiljön blir skadlig.

– Men framför allt handlar det om att den högsta ledningen måste gå i spetsen och visa att den psykosociala arbetsmiljön är precis lika viktig som den fysiska. Vad cheferna och ledningen gör är grunden till alla medarbetares psykosociala hälsa. När de jobbar aktivt med att skapa rätt förutsättningar i sina egna och andras team ökar medarbetarnas välmående och produktivitet, säger Rachael Berglund.

Text: Karin Cedronius
Foto: Jason Goodman, Unsplash

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, oktober 2024. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Så jobbar ni med ert psykosociala säkerhetsklimat

  • Högsta ledningen bör gå i spetsen för arbetet med PSC. De ska vara förebilder och själva arbeta så som de förväntar sig att resten av organisationen ska göra.

  • Det är viktigt att chefer får stöd för att leda arbetet själva. PSC handlar om kommunikation och vad ledningen säger och gör.

  • HR och konsulter kan stötta arbetet men det behöver ledas av ledningen. Gör tydligt att det är cheferna som har ansvaret för att genomföra riskbedömningar och säkerställa att åtgärder identifieras och genomförs i samråd med teamet.

  • Uppmuntra cheferna att lyssna och att låta alla i arbetsgruppen vara med i arbetet med det psykosociala säkerhetsklimatet. Låt gruppen ta fram och testa åtgärder på egen hand.

  • Satsa förebyggande. Kartlägg den psykosociala arbetsmiljön, gör korrigerande åtgärder och följ upp effekten. Ju mer ni arbetar förebyggande, desto färre blir sjukskrivningarna.

  • Om ni har en avdelning som har problem med sitt psykosociala arbetsklimat: ducka inte! Ta tag i problemen direkt och arbeta tillsammans för att nå en lösning.

  • Avsätt tid för att prata om er psykosociala arbetsmiljö både vid enskilda möten och på större personalmöten. Det ger ämnet en legitimitet och gör det till ett lika naturligt samtalsämne som den fysiska arbetsmiljön.

  • Små förändringar gör stor skillnad. Det kan vara så enkelt som att ta en dialog med en grannavdelning för att klargöra roller och förväntningar. Det är viktigt att titta på vad teamet behöver.

  • Lägg in OSA i arbetsplatsens strategiarbete och ge det samma prioritet som er produktivitet.