Ghadas historia blir en bra introduktion när hon ska informera andra om försäkringarna.
Foto: Albin Händig
Så fick Ghada ersättning för arbetsskadan nio år senare
Ghada Almassri visste inget om försäkringar på jobbet när hon skadade sig 2015. I våras gick hon en kurs. Vad tror ni hände sen?
Ur Trygg på jobbet, oktober 2024
Det är tidig morgon på korttidsboendet för barn och unga i Uppsala. Boendestödjaren Ghada Almassri kliver av sitt arbetspass – hon jobbar natt och trivs bra med att vända på dygnet eftersom hon är mer av en kvällsmänniska än en morgonmänniska.
Sedan några år tillbaka har hon börjat engagera sig fackligt inom Kommunal. Det fackliga arbetet har varit väldigt stimulerande för Ghada och det har gett mycket nya kunskaper om hur svenskt arbetsliv fungerar. Drivkraften är att kunna hjälpa andra, men det skulle visa sig att de nyvunna kunskaperna var ganska bra även för henne själv. Vi återkommer till det.
Ghada föll från en stol
Ghada flyttade till Sverige i vuxen ålder 2005 och hamnade så småningom i Uppsala. 2015 vikarierade hon som köksbiträde i olika storkök i Uppsala kommun. En dag i februari var hon på en förskola där hon jobbade ensam i köket.
– Diskmedlet stod högt upp på en hylla. Jag är inte så lång så jag behövde klättra upp på en stol för att nå.
Vid den här tidpunkten var Ghada gravid med sitt tredje barn. När hon tog ett hastigt kliv upp på stolen fick hon blodtrycksfall och föll handlöst. Hon slog sig ganska illa på ögonbrynet i fallet och när hon vaknade upp på golvet rann blodet från ansiktet.
Ghada kände sig yr i huvudet och fick hjälp att ringa efter ambulans, som tog henne till sjukhuset. Eftersom hon var gravid vill läkarna kontrollera att fostret inte hade blivit skadat i fallet. Dessutom behövde såret i ansiktet sys med tre stygn. Framåt tvåtiden på natten lyckades Ghada övertala läkarna om att hon kunde åka hem igen. Hon missade följande arbetsdag, men var tillbaka på jobbet dagen efter det.
– Vid den här tiden kunde jag svenska ganska bra, men fortfarande inte helt flytande. Det kanske var så att jag hade fått information om att jag var försäkrad via jobbet, men jag hade inte uppfattat det. Jag hade bättre koll på mina skyldigheter än mina rättigheter.
Ingen anmälan gjordes
Uppenbarligen hade hennes chef inte heller koll på att man ska rapportera arbetsskador i KIA samt att den anställda ska göra en anmälan till Afa Försäkring för att kunna få ersättning från arbetsskadeförsäkringen TFA. Så någon anmälan gjordes aldrig.
Åren gick och Ghada bytte jobb inom kommunen. För några år sedan fick hon upp ögonen för fackligt arbete och började engagera sig. Snart blev hon ansvarig för medlemsvärvning.
Eftersom arabiska är hennes modersmål har hon kunnat värva många arabisktalande som kanske inte riktigt haft koll på hur facket fungerar i svenskt arbetsliv.
– Jag har fått gå flera utbildningar och själv lärt mig väldigt mycket. Bland annat fick jag höra talas om Afa Försäkring och blev intresserad. I april fick jag gå en utbildning för att bli försäkringsinformatör.
När hon kom hem efter första dagen av den utbildningen berättade hon för sin man att hon just fått lära sig att arbetsskadeförsäkringen gäller tio år efter att en olycka har inträffat.
Eftersom det var nio år sedan hennes egen olycka ville hon testa att anmäla den.
– Han trodde inte att det skulle vara någon idé att anmäla så långt efter, men jag hade ju precis lärt mig att man hellre ska anmäla en gång för mycket än en gång för lite. Så jag anmälde.
Skadan har gett Ghada ett synligt ärr i ansiktet. Men den skadereglerare på Afa Försäkring som tog emot anmälan behövde bevis på att ärret var en arbetsskada och att Ghada hade jobbat för kommunen den dagen för nio år sedan. Det visade sig vara omöjligt att få ett intyg från arbetsgivaren om att hon jobbade för kommunen då – systembyten med mera gjorde att uppgifterna inte fanns kvar.
Ghada började misströsta.
– Men då föreslog handläggaren på Afa Försäkring att jag skulle kolla i min egen sjukvårdsjournal. Och där stod det att jag hade råkat ut för en arbetsolycka den dagen och att de hade sytt tre stygn i mitt ögonbryn. Med det beviset tillsammans med foto på att skadan orsakat ett ärr i ansiktet kunde Afa Försäkring fatta beslut om ersättning.
Ghada har hjälpt många att få ersättning
Tre veckor senare hade Ghada 32 000 kronor i ersättning på sitt konto.
– Det gjorde att vi kunde åka på utlandssemester i somras. Jag är väldigt imponerad av den hjälp jag fick. De vill verkligen att man ska få den ersättning som man har rätt till.
Som försäkringsinformatör på sin arbetsplats har Ghada rivstartat. Hennes egen historia blir en bra introduktion till ämnet när hon träffar kollegor för att informera om försäkringarna.
– Jag har redan hjälpt mer än 15 personer att få ersättning.
Text: Per Cornell
Foto: Albin Händig
Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, oktober 2024. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.
Så fungerar TFA
Vid olycksfall i arbetet, eller vid olyckor till eller från jobbet som beror på en kortvarig, ovanlig och oförutsedd händelse som fall, benbrott eller skärskador.
Den gäller också vid olyckor som sker vid hemarbete om de har samband med själva arbetet.
Vid arbetssjukdom som beror på något skadligt i arbetsmiljön under en längre tid som påverkar hälsan. Exempelvis tungt arbete, buller eller farliga ämnen.
Uppdaterad
8 november 2024
Faktagranskad
8 november 2024