Martina har alltid älskat att vara med djur. Som barn hade hon både hund och häst och när det blev dags att välja gymnasieprogram föll valet på djurvård.
Foto: Albin Händig
Försäkringen får livet att fungera efter kattbettet
Djursjukskötaren Martina Sandrén blev illa biten av en katt under arbetspasset. Skadan förändrade hennes liv. Tack vare försäkringen via jobbet får hon tillvaron att fungera.
Trygg på jobbet december 2023
Tre år efter arbetsolyckan en natt på djursjukhuset har Martina Sandréns liv fortfarande inte återgått till det normala. Hon har börjat förlika sig med tanken på att aldrig få tillbaka rörlighet, styrka och känsel i sin hand. Och med att äta smärtstillande medicin varje dag. Men att överge sin stora passion i livet verkar aldrig ha varit på tal.
Katten fick krampanfall och bet Martina
Martina har alltid älskat att vara med djur. Som barn hade hon både hund och häst och när det blev dags att välja gymnasieprogram föll valet på djurvård. Ganska snabbt efter skolan fick hon jobb som djurvårdare, men efter ett par år skärptes kraven och en yrkeslegitimation infördes.
Martina behövde utbilda sig i tre år för att kunna fortsätta med sitt kall, vilket hon gjorde i England. Hon fick så småningom jobb på Bagarmossens djursjukhus i Stockholm, där hon har specialiserat sig på intensivvård och akutsjukvård. Det innebär att hon vårdar de allra sjukaste djuren.
Det var en sådan patient hon skulle se till den där natten för tre år sedan. Katten hade legat inne på intensiven några dagar med en neurologisk skada. Den hade epilepsiliknande krampanfall och när Martina kom in till den såg hon att den hade krampat.
– Jag skulle lägga den till rätta, men då fick den ett nytt anfall. En katt som har ett krampanfall flyger runt i luften. När jag försökte hålla den bet den sig fast i min högra hand. Jag fick ett antal hugg i pekfingret och långfingret innan käkarna låste sig.
Martina var ensam i rummet och fick kalla på kollegorna. Tillsammans lyckades de lösgöra hennes hand från kattens käftar.
– Det rann blod och när vi hade fått loss katten kände jag smärtan. Jag blev lite chockad och blek om nosen. Kattbett kan bli väldigt allvarliga och det som var obehagligt var att jag inte kunde röra på fingrarna.
Inlagd på sjukhus i fem dygn
Kollegorna såg till att Martina kom till akuten för undersökning. Hon blev hemskickad med uppmaningen att ta en värktablett.
Det var bara att åka tillbaka till djursjukhuset och hämta hennes egen hund, som blivit kvar där, för att sedan åka hem och försöka sova. När Martina vaknade var hela armen uppsvullen med kraftig värk och en pulserande känsla.
Hon blev inlagd på sjukhus med intravenös antibiotika i fem dygn innan det började vända. Så småningom kunde läkningsfasen påbörjas och efter några veckor började hon arbeta lite försiktigt igen.
Genom en privat försäkring fick Martina mycket bra hjälp med sin nervsmärta, som inte ville släppa. Tre år senare har den fortfarande inte gjort det och det har blivit hennes vardag att äta smärtstillande medicin tre gånger om dagen.
Rörlighet och styrka är inte heller tillbaka. När olyckan inträffade gjorde arbetsgivaren en arbetsskadeanmälan och hjälpte Martina att anmäla till Afa Försäkring.
Läkare bedömde bestående skador
Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA) kan ersätta en rad olika saker i samband med en olycka – bland annat utlägg för medicin, patientavgifter och taxiresor till akuten.
Eftersom hon blev sjukskriven fick hon också nytta av sjukförsäkringen AGS, som kompletterar sjukpenningen från Försäkringskassan.
Något år efter olyckan blev hon åter kontaktad av Afa Försäkring för en utredning kring invaliditet. Då bedömer en läkare om det finns bestående skador och hur stora de är. Eftersom Martinas skada var så pass allvarlig, 18 procents invaliditet, ersattes hon med cirka 380 000 kronor för det.
– Helst av allt vill man ju få sin hand tillbaka. Men när inte det gick var det såklart välkommet med den här summan.
Hjälp i hemmet ersätts också
Ännu lite senare kontaktades Martina igen av Afa Försäkring. Handläggaren Åsa Broeng besökte Martinas hem, ett hus på Värmdö utanför Stockholm.
Försäkringen ersätter även hjälp i hemmet och de kunde konstatera att Martina behöver hjälp med gräsklippning och en del annat trädgårdsarbete.
– Jag bor ensam med mina husdjur och huset ligger på en kulle. Jag är väldigt tacksam för att jag kan få hjälp med trädgården.
När Martina räknar samman vad hon har fått i ersättning genom att hon arbetar under kollektivavtal landar det på cirka 600 000 kronor.
Dessutom har hon en privat olycksfallsförsäkring som också kompenserar för invaliditet. Det finns alltid ett litet hopp om bättring, men nervskador är luriga. Så någonstans har Martina också börjat förlika sig med att det här kanske är hennes nya normaltillstånd.
Martina kan jobba med anpassat schema
Hon klarar av att jobba 100 procent, men med lite anpassat schema. Hon kan till exempel inte jobba morgon på grund av att medicinerna gör henne trött. Därför går hon på ett nattschema i stället.
Vissa tyngre arbetsuppgifter behöver hon hjälp med. Både hon och kollegorna har också blivit mer försiktiga med katter och andra djur.
Man skulle kanske kunna tro att hundmänniskan Martina har fått en mer negativ syn på katter efter incidenten. Men så visar det sig inte alls vara. Ganska kort efter olyckan hade hon som patient en katt med en skada i bäckenbenet. Den var övergiven och när hon fick tag i ägarna ville de inte bekosta vård. Katten skulle avlivas.
– Den var så fin och trevlig så jag bestämde mig för att ta hand om den. Nu är den frisk och har flyttat hem till mig och min rottweiler
Text: Per Cornell
Foto: Albin Händig
Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, december 2023. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.
Så fungerar försäkring vid arbetsskada
Vid olycksfall i arbetet, eller vid olyckor till eller från jobbet som beror på en kortvarig, ovanlig och oförutsedd händelse som fall, benbrott eller skärskador.
Den gäller också vid olyckor som sker vid hemarbete om de har samband med själva arbetet.
Vid arbetssjukdom som beror på något skadligt i arbetsmiljön under en längre tid som påverkar hälsan. Exempelvis tungt arbete, buller eller farliga ämnen.