Nyhetsbrevet Hälsa och ohälsa i arbetslivet

Hälsa och ohälsa i arbetslivet har ersatts med det nya nyhetsbrevet Förebygg arbets­skador och ohälsa med Afa För­säkring. Du hittar en länk till det nya nyhetsbrevet här nedanför, och längre ned på sidan finns ett arkiv med länkar till tidigare nyhetsbrev.

Förebyggande insatser illustreras som vattendroppar som hälls över Sveriges arbetsplatser. Dropparna får ett träd att växa som symboliserar främjande av friskfaktorer och minskad ohälsa och arbetsskador.

Förebygg arbets­skador och ohälsa

I nyhetsbrevet samlar vi allt det vi ha har att erbjuda i form av kunskap och stöd för att bidra till att minska arbets­skador och sjukfrånvaro på Sveriges arbetsplatser.

Läs det senaste och tidigare nyhetsbrev:

Hälsa och ohälsa i arbetslivet, september 2024

Det här är sista utskicket av ”Hälsa och ohälsa i arbetslivet” i denna form. Från oktober ingår dessa omvärldsspaningar i ett nytt nyhetsbrev - ”Förebygg arbets­skador och ohälsa med Afa För­säkring”.

Hälsa och ohälsa i arbetslivet, sommar 2024

Att halka eller snubbla är den vanligaste orsaken till alla anmälda arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro. Arbetsmiljöverket ska nu kontrollera hur arbetsgivare arbetar med att förebygga riskerna för att halka och snubbla på arbetsplatsen.

Hälsa och ohälsa i arbetslivet, april 2024

Under 2023 dog 60 personer på jobbet. Dessutom beräknas cirka 3 000 personer dö i förtid varje år i sjukdomar eller skador som beror på ohälsosamma arbetsmiljöer, visar statistik från Arbetsmiljöverket.

Hälsa och ohälsa i arbetslivet, mars 2024

Vilka jobb ligger i riskzonen på grund av AI – och vilka är säkrare? Här är de 9 yrken som kan påverkas mest, enligt forskare vid Örebro universitet.

Nyhetsbrevet Hälsa och Ohälsa i Arbetslivet, februari 2024

2023 var ett mörkt år på svensk arbets­marknad. Antalet arbetsorsakade besvär och dödsfall visar att en god arbetsmiljö inte prioriteras tillräckligt högt. Det framgår av Arbetsmiljöverkets års­redovisning.

Nyhetsbrevet Hälsa och Ohälsa i Arbetslivet, november 2023

För att öka säkerheten och förebygga arbetsmiljörisker i bygg- och anläggningsprojekt träder nya regler i kraft den 1 januari 2025. Läs om de nya reglerna, samt det senaste inom psykisk hälsa i arbetslivet i månadens nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet Hälsa och Ohälsa i Arbetslivet, oktober 2023

Var fjärde person som arbetar uppger att de har hälsobesvär på grund av jobbet, enligt en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Vart fjärde företag saknar också rutiner mot risker med digitalt arbete. Läs mer om undersökningarna i månadens nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet Hälsa och Ohälsa i Arbetslivet, augusti 2023

Ny fokusrapport från Arbetsmiljöverket visar att utrikes födda upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Det gäller både den organisatoriska och sociala, men även den fysiska arbetsmiljön. Bland annat är andelen som säger att de utsatts för kränkande särbehandling på arbetsplatsen dubbelt så stor bland utrikes födda personer.

Nyhetsbrevet Hälsa och ohälsa i arbetslivet, november 2021

Är Sverige sämst i Norden på arbetsmiljö? Sett till antal sysselsatta är svaret ja. Vi har betydligt mindre statlig arbetsmiljöbudget och färre antal inspektörer än våra grannländer. Inte på många år har Sverige levt upp till internationella krav kring arbetsmiljö. Enligt FN:s arbetsmarknadsorgan ILO bör det finnas en inspektör per 10 000 arbetstagare. Sverige bör alltså med sina 5,1 miljoner sysselsatta ha 510 arbetsmiljöinspektörer för att följa FN:s riktlinjer. I fjol hade Sverige 258 styc...

Nyhetsbrevet Hälsa och ohälsa i arbetslivet, hösten 2021

Antikroppar mot covid-19 fortsätter öka. Den höga vaccinationstäckningen har resulterat i att en stor andel av befolkningen nu har antikroppar mot covid-19. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste undersökning där mer än tre fjärdedelar av befolkningen har antikroppar. Den här månadens nyhetsbrev fokuserar huvudsakligen på utvärderingar av hemarbete och distansarbete under pandemin.

Nyhetsbrevet Hälsa och ohälsa i arbetslivet, september 2021

Det här gäller vid återgång till arbetsplatsen. Många arbetsplatser påverkas när coronarestriktionerna upphör den 29 september. Covid-19 är fortfarande en allvarlig smitta och en risk för den enskilda medarbetaren. Därför är det viktigt att arbetsgivare fortsatt håller sig uppdaterade om det lokala smittläget, riskbedömer och vidtar åtgärder för att minimera smittspridning på arbetsplatsen.

Nyhetsbrevet Hälsa och ohälsa i arbetslivet, maj 2021

Ökad ohälsa på svenska arbetsplatser 2020. Var tredje sysselsatt upplever hälsoproblem kopplade till arbetet enligt en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Trötthet och värk i kroppen är de vanligaste besvären. För hög arbetsbelastning, påfrestande arbetsställningar och långvarigt stillasittande är de vanligaste orsakerna. Särskilt utsatta är kvinnor som arbetar inom kommuner och regioner. Där upplever fyra av tio hälsobesvär till följd av jobbet.

Nyhetsbrevet Hälsa och ohälsa i arbetslivet, februari 2021

Friskfaktorer på organisatorisk nivå som kan mätas och följas över tid. Arbets­miljö­arbetet ska inte bara skydda arbetstagare från skador, det kan också vara ett hälsofrämjande arbete som skapar en god hälsa. I ett uppdrag från regeringen har Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap sammanställt friskfaktorer som kan bidra till en hållbar och hälsosam arbetsmiljö.

Nyhetsbrevet Hälsa och ohälsa i arbetslivet, januari 2021

Hittills har totalt 230 517 vaccinationer mot covid-19 rapporterats in från regionerna till det nationella vaccinationsregistret. Antal vaccinerade personer är 216 269 till och med idag. Nu har Folkhälsomyndigheten byggt en ny sida där det går att följa utvecklingen löpande.

Nyhetsbrevet Hälsa och ohälsa i arbetslivet, december 2020

Vaccinet är här och vi börjar 2021 med en ny Covid-19-lag. I lagrådsremissen föreslås en ny lag om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19. Det allmänna ska enligt förslaget genom föreskrifter och beslut kunna vidta åtgärder för att motverka trängsel eller på annat sätt förhindra smittspridning. Den nya lagen är avsedd att möjliggöra träffsäkra åtgärder som inte i onödan hindrar sådan verksamhet som kan genomföras på ett från smittskyddssynpunkt säkert sätt.

Nyhetsbrevet Hälsa och ohälsa i arbetslivet, november 2020

Många som arbetar i vård, omsorg och skola är under hård press, eftersom de utsätts för en kombination av höga krav och litet eget inflytande. Totalt har sex av tio sysselsatta alldeles för mycket att göra på jobbet, visar Arbetsmiljöverkets undersökning.