Kvinna i träningskläder som sitter lutad mot sängen

Foto: Johan Alp

Högre risk för kvinnor att drabbas av sjukdomar i nervsystemet

Tidning - Trygg på jobbet

Långvarig sjukfrånvaro orsakad av sjukdomar i nervsystemet slår olika mellan könen. Risken är nästan dubbelt så hög för kvinnor.

Ur Trygg på jobbet juni 2024


Afa Försäkrings statistik­rapport "Långvarig sjukfrånvaro på grund av sjukdomar i nervsystemet" bygger på en genomgång av 3 574 ersatta försäk­rings­ären­den under åren 2020-2021.

Karpaltunnelsyndrom vanligt

Det vanligaste diagnosavsnittet för både kvinnor och män är sjukdomar i nerver, nervrötter och nervplexus där diagnosen karpaltunnelsyndrom ingår.

Inom avtalsområde Svenskt Näringsliv/LO är textil-, skinn- och läderindustriarbete den yrkesgrupp med högst risk för kvinnor och där är karpaltunnelsyndrom en vanlig diagnos.

Även för män är risken högst i denna yrkesgrupp, tätt följd av städare och fönsterputsare. Inom kommuner och regioner är risken jämnare yrkesgrupperna emellan, men även här ojämn mellan könen.

Risken för kvinnor är högst i yrkesgruppen undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter med flera och för män i gruppen sjuksköterskor och barnmorskor. Sjukfrånvaron i rapporten behöver dock inte vara arbetsrelaterad.

Flera olika diagnoser nämns i rapporten

Andra diagnoser som nämns i rapporten är:

  • multipel skleros (MS),

  • Parkinsons sjukdom,

  • sömnstörningar som sömnapné, insomni, narkolepsi, epilepsi och migrän,

  • inflammatoriska sjukdomar i centrala nervsystemet,

  • trötthetssyndrom efter virusinfektion med flera.

Vad bygger rapporten på?

Statistiken om långvarig sjukfrånvaro på grund av sjukdomar i nervsystemet bygger på försäk­rings­ären­den för privatanställda och kooperativt anställda arbetare och anställda inom kommuner och regioner som fått ersättning från för­säkring­arna AGS och AGS-KL.

Antal per tusen som drabbas

1,68 av 1000 sysselsatta kvinnor drabbas av sjukdomar i nervsystemet som leder till långvarig sjukfrånvaro. Det är en betydligt högre risk än för män.

Totalt är genomsnittsrisken för män 0,96 av 1 000 sysselsatta oavsett avtalsområde. Det innebär att kvinnor har nästan dubbelt så hög risk att drabbas som män.

Vanligaste åldersgrupperna

46–55 år är den ålder då flest kvinnor inom avtalsområde Svenskt Näringsliv/ LO drabbas.

Inom avtalsområde Kommuner och regioner är risken för kvinnor nästan helt jämn mellan åldersgrupperna 46–55 år och 56–64 år. För männen ökar risken att drabbas av sjukdomar i nervsystemet med åldern och är högst i åldersgruppen 56–64 år.

Text: Per Cornell
Foto: Johan Alp

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, juni 2024. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Om du vill veta mer

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Trygg på jobbets artikelarkiv

I arkivet hittar du det urval av artiklar från tidningen Trygg på jobbet som vi publicerat som webbsidor. Samtliga artiklar hittar du i pdf-versionen av tidningen.

Fötter som sticker ut under ett täcke.

Om du blir sjuk

Sjukförsäkringen kompletterar ersättning som du får från Försäkrings­kassan.