Vår tidning Trygg på jobbet
Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektivavtalade försäkringar och reportage från arbetsplatser.
Här hittar du det urval av artiklar från tidningen Trygg på jobbet som vi publicerat på webben. Tidningens nyheter och reportage har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. De nyaste artiklarna ligger överst i arkivet.
Förskolepedagog Helen Eriksson snubblade i en trappa och skadade lillfingret. Hon fick ersättning för arbetsskadan direkt. Och efter ett år kom en överraskning – ytterligare ersättning.
Att sticka huvudet i sanden är ett klassiskt flyktbeteende. Det finns i alla branscher. Forskaren Carl Antonson har undersökt varför många undviker läkarkontroller. Och vad arbetsgivaren kan göra åt saken.
Vård och omsorg behöver rekrytera många undersköterskor de närmaste åren. Och även få fler att vilja jobba längre. Ny forskning om så kallat distribuerat ledarskap ger förslag på hur det ska gå till.
Det börjar alltid med ledningen. Utan chefernas engagemang är det svårt att lyckas med att skapa en god organisatorisk och social arbetsmiljö.
Ghada Almassri visste inget om försäkringar på jobbet när hon skadade sig 2015. Åren gick och hon blev försäkringsinformatör och testade anmäla sin gamla skada och fick rätt.
Platschefen har en nyckelroll i säkerhetskulturen på en byggarbetsplats. Genom forskningsprojektet ”Säker ledare” fick platschefer träning i hur man utifrån inlärningspsykologi kan påverka byggarbetares beteenden så att de arbetar mer säkert.
På Södra Cell rapporterar man i IA-systemet PIA. Pensionerade skyddsombudet Jörgen Rydberg kom på idén att koppla ihop PIA med AI för att förutsäga olyckor i framtiden.
Från stressad hemtjänstpersonal och ”besvärliga” äldre. Till ökad arbetsglädje, lägre sjukfrånvaro och omsorgstagare som mår bättre. Karlstads kommun har infört en modell där hemtjänsten jobbar tillitsbaserat.
Istället för pension vid 65 valde vd:n Maria Schönefeld att utbilda sig till undersköterska.
Vi ställde ett par frågor till tre forskare som fått stöd inom FoU-programmet om friskfaktorer inom kommuner och regioner.
Välfärdsbrotten har blivit en viktig inkomstkälla för kriminella och kostar samhället miljardbelopp varje år. Det drabbar ärliga medborgare med höjda skatter och försäkringspremier och urholkar tilliten till våra välfärdssystem.
Långvarig sjukfrånvaro orsakad av sjukdomar i nervsystemet slår olika mellan könen. Risken är nästan dubbelt så hög för kvinnor.
Att få besökarna att komma till Kulturhuset i Stockholm är viktigt. Säkerhetschef Robert Forsman och kollegan Felicia Wittenberg tar hjälp av IA-systemet för att göra besöket tryggt.
En efterlängtad uppdatering av arbetsgivarsidorna på afaforsakring.se sjösattes under våren. Flera nya funktioner gör e-tjänsten smidigare att använda.
När stålverksarbetarna Annika och Emil Heed blev föräldrar rusade både inflation och elpriser. Föräldrapenningtillägget gjorde stor skillnad för dem.
Ett stort forskningsprogram med 37 olika projekt kring covid-19 och arbetslivet går snart i mål. Vi bad några av forskarna att berätta vad de har fått fram.
Mycket som påverkar vårt psykiska välmående kan vi inte styra över. Men det finns också saker vi själva kan göra. – Levnadsvanor kan vi påverka, säger Tommy Eriksson, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Sjukdomen hindrade Lena Junholm från att utöva sitt yrke som kurator. Men den stoppade inte hennes livsuppgift: möten med människor. Hon är tacksam över den ersättning hon fått från sjukförsäkringen.
Många lärare upplever digital aggressivitet, vilket påverkar deras arbetsmiljö. Nu ska ett forskningsprojekt hjälpa skolorna att jobba systematiskt med att förebygga och hantera kränkningar och aggressiva påtryckningar.
Att jobba i stall är förknippat med tunga lyft, kyla och hästrelaterade olyckor. På Smedstad Ridsportcenter i Linköping vill personalen ändra den bilden. Sedan anläggningen öppnade för åtta år sedan har de inspirerat många andra stall med sitt arbetsmiljöarbete.
Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektivavtalade försäkringar och reportage från arbetsplatser.
Missat ett nummer av Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet? Ladda då ner en pdf från vårt arkiv.