Förskolepedagog och barn sitter på en skoter i ett vinterlandskap.

Foto: Hannah Hedin

Förskolan ser inte kyla som ett problem

Tidning - Trygg på jobbetPublicerad 24 mars 2025

Vinterdagar i skidbacken kräver sina förberedelser. Det gäller att både barn och pedagoger är rustade för att klara kylan.

Ur Trygg på jobbet, mars 2025

En vit snödimma håller på att dra bort. I Källviksbacke i Falun myllrar det av förskolebarn i färgglada reflexvästar. De mest rutinerade åker hela vägen upp med knappliften, andra kliver av tidigare och får hjälp av en pedagog att komma ut i backen. Sedan väntar portar och hopp, och fler pedagoger som tar emot i slutet av backen.

– Det är roligt att åka. Jag har åkt slalom sedan jag var två år och brukar åka i hoppen, säger femåriga Lilly innan hon skidar tillbaka mot knappliften.

Förskolorna har skidprofil

Förskolorna Norlandia Dalskidan och Toppstugan har skidprofil och är därför i Källviksbacken varje tisdag under skidsäsongen. För pedagogerna innebär det inte bara att hjälpa barnen med liften och skidåkningen, utan också att ta på och av oräkneliga par vantar, hjälpa till med skidbindningar och att följa med frusna barn till värmestugan.

– Det är ju fingrarna man börjar frysa om först och när man ska hjälpa till med lite pilliga moment vill man ta av vantarna. Det där är ett utvecklingsområde som jag håller på att titta på: att hitta de optimala vantarna för personalen. Kanske något som är både fingervantar under och en varmare vante ytterst, som är smidig att ta av och på, säger rektorn Hanna Andersdotter Högnell.

Alla förskolor i Norlandiakoncernen har ett minimum för barnens utevistelse, minst 30 minuter två gånger om dagen. Det kombineras ofta med det som förskolan kallar rörelseglädje.

– Vi är oftast ute mycket mer än så, men för de allra minsta barnen kan det vara svårt att hålla värmen om det är riktigt kallt. När vi är ute hoppar vi och skuttar med barnen. Då håller man sig varm själv också, säger pedagogen Malin Johansson.

Det finns ingen policy för när det är för kallt

Förskolan tillhandahåller varma jackor, täckbyxor och broddar till personalen. Någon policy för när det blir för kallt att gå ut har de inte.

– Vi försöker vara ute korta stunder även om det är minus 20 eller kallare. Vi märker att barnen mår bra av att vara ute och jag tycker att personalen har låg sjukskrivning, säger Hanna Andersdotter Högnell.

Men då gäller det också att alla i personalen tycker om att vara ute.

– Vi är tydliga med det när vi rekryterar, att vi är en förskola som har mycket utevistelse. Det har gjort att vi har hittat rätt personer som tycker om det här konceptet. Utan det här engagemanget från personalen hade vi till exempel inte klarat av all logistik under slalomdagarna, säger Hanna Andersdotter Högnell.

Förskolebarn med reflexvästar i ett vinterlandskap.

Det är viktigt att klä sig bra

Några ur personalen har utsetts till ”snowrollers”, och tar extra ansvar under slalomdagarna. Pedagogen Josefina Jirenius är en av dem. Hon har gått flera utbildningar hos Svenska skidförbundet och har precis tagit skoterkort.

– Jag har varit här sedan i morse och byggt banan. Barnen blir duktigare och duktigare ju längre in i säsongen vi kommer, så det gäller att hitta rätt nivå på utmaningar. Nu har vi delat upp backen i två, så man kan välja om man vill åka hoppet eller inte.

Hon är själv snowboardåkare och tycker om att vara ute i naturen.

– Det viktigaste är att man klär sig bra, lager på lager nära kroppen och bra material. Ull tränger bort fukten och håller värmen. Och så bra skor.

Själv har hon snowboardboots, men många i personalen har vattentäta stövlar med foder, så kallade powerboots, eller andra fodrade kängor.

– Vi tipsar föräldrarna om bra kläder för barnen, så att de klarar av att vara i skidbacken halva dagen, säger Hanna Andersdotter Högnell.

Efter fyra timmar i slalombacken, där det även serverats lunch av förskolans kock, är det dags för barnen att åka tillbaka till förskolan. Trötta och röda om kinderna samlas de ihop av pedagogerna.

– På eftermiddagarna brukar vi ha högläsning. Barnen är väldigt lugna och tycker det är skönt att sitta och lyssna efter att ha varit i backen, säger Malin Johansson.

Text: Karin Janson
Foto: Hannah Hedin

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, mars 2025. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Hur stora är riskerna med kyla?

Hur farligt är det då att arbeta ute när det är kallt? Det beror på vilka förutsättningar man har. Albin Stjernbrandt, docent i arbetsmedicin vid Umeå universitet, har gått igenom all tillgänglig forskning om hur vi påverkas av arbete i kyla. Hans genomgång visar att äldre personer verkar vara mer sårbara för kyla. I artikeln Så stora är riskerna med kyla kan du ta del av vad forskningen visar.

Uppdaterad

25 mars 2025

Faktagranskad

25 mars 2025

Läs fler artiklar ur Trygg på Jobbet

Personer i varselkläder och hjälm jobbar utomhus i ett snöigt vinterlandskap.

Så stora är riskerna med kyla

Hur farligt är det att arbeta ute när det är kallt? Albin Stjernbrandt, docent i arbetsmedicin vid Umeå universitet, har gått igenom all tillgänglig forskning om hur vi påverkas av arbete i kyla.

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Trygg på jobbets artikelarkiv

I arkivet hittar du det urval av artiklar från tidningen Trygg på jobbet som vi publicerat som webbsidor. Samtliga artiklar hittar du i pdf-versionen av tidningen.