Byggnadsställningar vid ett bygge.

Foto: Shutterstock

Chefen nyckeln till säkrare byggen

Tidning - Trygg på jobbetPublicerad 15 oktober 2024

Platschefen har en nyckelroll i säkerhetskulturen på en byggarbetsplats. Genom forskningsprojektet ”Säker ledare” fick platschefer träning i hur man utifrån inlärningspsykologi kan påverka byggarbetares beteenden så att de arbetar mer säkert.

Ur Trygg på jobbet, oktober 2024


Byggbranschen är särskilt drabbad av allvarliga olyckor och i snitt inträffar en dödsolycka varje månad. Inom branschen har man därför arbetat länge med att förstärka säkerhetskulturen på arbetsplatserna och få bort den machokultur som ökar risken för olyckor.

I projektet ”Säker ledare”, finansierat av Afa För­säkring, fick platschefer lära sig hur man får medarbetare att jobba säkrare. Det handlar bland annat om att identifiera vilka beteenden man vill stärka på byggarbetsplatsen och motivera medarbetarna att ta dem till sig.

– Men det behövs förutsättningar för att medarbetarna över huvud taget ska kunna ta till sig beteendena. Om inte medarbetaren kan göra det för att det saknas utrustning eller för att han eller hon inte vet hur den ska användas, då spelar det ingen roll hur bra du är på att motivera, säger Amanda Ulfdotter Samuelsson, psykolog, projektsamordnare och forskare på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

Vår forskning visar att kombinationen av att ge positiv feedback och att avbryta riskbeteenden är viktig

Amanda Ulfdotter Samuelsson, psykolog, projektsamordnare och forskare på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet.

För att bidra till att förstärka säkra beteenden behöver platscheferna lyssna på medarbetarna och uppmuntra dem att komma med förslag kring säkerheten. Cheferna får infor­mation som är väsentlig för att stärka beteendena och medarbetarna känner sig delaktiga och bekräftade, vilket gynnar säkerhetsarbetet.

Positiv feedback med fokus på beteenden

Cheferna behöver även ge feedback till medarbetarna. Den ska huvudsakligen vara positiv och fokusera på de beteenden som man vill öka, men korrigerande feedback för riskbeteenden fyller också en viktig funktion.

– Vår forskning visar att kombinationen av att ge positiv feedback och att avbryta riskbeteenden är viktig. Om platschefen ser en medarbetare på byggarbetsplatsen som beter sig riskfyllt och inte avbryter blir det nästan en positiv förstärkning av riskbeteendet, säger Amanda Ulfdotter Samuelsson.

Att förstärka säkra beteenden kan vara svårt, menar hon. Många gånger är det lätt att hemfalla åt riskbeteenden och genvägar eftersom de inte tar lika lång tid eller är bekvämare. I utbildningen fick platscheferna träning i grupp men även individuellt på sina byggarbetsplatser där de coachades av en psykolog för att identifiera, aktivera och motivera säkra beteenden hos medarbetarna.

Viktigt med stöd uppifrån

Ledarträningen har resulterat i en handbok för individualiserad träning i beteendebaserat säkerhetsledarskap. Tanken är att byggföretag ska ta hjälp av företagshälsovård eller andra specialister för att hålla i träningen.

Men även om platscheferna har en nyckelposition för att skapa en säkerhetskultur så behöver de förutsättningar för att kunna göra det och även deras säkra beteenden behöver bli positivt förstärkta. Därför behöver de få stöd uppifrån, från ledningsnivå, och säkerhetstänkandet behöver genomsyra hela organisationen.

– Bryr sig de uppifrån bara om kundnöjdhet, budgetar och tidsplaner och inte om hur säkert arbetet utförs, då sänder det en tydlig signal om vad som prioriteras, säger Amanda Ulfdotter Samuelsson.

Text: Krister Zeidler
Foto: Göteborgs universitet

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, oktober 2024. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Ladda ner och läs handboken

Uppdaterad

15 oktober 2024

Faktagranskad

15 oktober 2024

Läs fler artiklar ur Trygg på Jobbet

Omslaget till Trygg på jobbet nummer 1 2024. En person står invid en häst i stallgången.

Vår tidning Trygg på jobbet

Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektiv­avtalade försäk­ringar och reportage från arbetsplatser.

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Trygg på jobbets artikelarkiv

I arkivet hittar du det urval av artiklar från tidningen Trygg på jobbet som vi publicerat som webbsidor. Samtliga artiklar hittar du i pdf-versionen av tidningen.