Foto: Katja Kircher
Ny forskning ska ge kunskap om inkluderande arbetsmiljö för alla
Fördomar och diskriminering är vardag i arbetslivet för många hbtqi-personer. Nu ska forskaren Amanda Klysing ta reda på hur en organisations policy kan skapa en mer inkluderande miljö.
Ur Trygg på jobbet, december 2024
Hbtqi-personer behöver inte ha en sämre arbetsmiljö än heterosexuella. Men i företag och organisationer där normen är hetero finns en ökad risk för att utsättas för fördomar och kränkningar. Det kan ta sig uttryck i såväl medvetna som omedvetna kommentarer, skämt eller personliga frågor. I värsta fall kan diskriminering och trakasserier förekomma.
Ett sätt att motverka det här är att ha en policy för likabehandling och inkludering för alla, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.
– Organisationens policy är ett sätt att kommunicera vilken kultur den vill ha på arbetsplatsen, till exempel vilka bemötanden vi vill se bland våra anställda, säger Amanda Klysing, fil dr i psykologi vid Lunds universitet, som har fått postdoc-stöd från Afa Försäkring.
Det saknas forskning
Men även om det finns policyer saknas det forskning och kunskap i Sverige om hur de är utformade, hur de stöds och om de är förankrade bland de anställda.
– Det är lite det vi ska leta efter här. Hur har egentligen svenska organisationer formulerat sina policyer? Det är det första steget. Det andra steget är hur de här policyerna uppfattas av de anställda i relation till deras arbetsmiljö.
– De flesta företag och organisationer vill ha en arbetsplatskultur som främjar likabehandling och inkludering. Risken är annars att en del medarbetare känner stress och oro på jobbet, vilket i förlängningen kan leda till psykisk ohälsa och sjukskrivningar.
– Tanken med projektet är att vi vet att det finns ett specifikt problem för hbtqi-personer på svenska arbetsplatser med en ökad mängd stress. Men uppnår man en mer inkluderande och trygg organisatorisk och social arbetsmiljö så gynnar det samtliga anställda, säger Amanda Klysing.
Det kan se fint ut på papperet
I projektet ingår att utforma rekommendationer kring hur policyer för likabehandling och inkludering ska utformas. Många organisationer saknar sådan kunskap, vilket riskerar att leda till policyer som ser fina ut på papperet men som inte omsätts i praktiken eller efterlevs.
– Det vi vet från internationell forskning är att det spelar roll hur policyn är utformad, om den inriktar sig på inkludering och likabehandling överlag och inte gör skillnad mellan grupper på arbetsplatsen eller om den är utformad med specifika minoritetsgrupper i åtanke.
Ett dream team som har olika kompetenser
I det tvååriga projektet ska Amanda Klysing samarbeta med andra svenska forskare, bland andra Tove Lundberg vid Lunds universitet som leder en annan studie finansierad av Afa Försäkring om hbtqi-personers utsatthet för minoritetsstress på jobbet och hur de hanterar den. Hon ska även samverka med Jojanneke van der Toorn vid universitetet i Leiden i Nederländerna, som har en professur i hbtqi-personers inkludering i arbetslivet.
– Jag har försökt samla ihop ett litet dream team med olika kompetenser, säger Amanda Klysing.
Text: Krister Zeidler
Foto: Katja Kircher, Lovisa Fey Walltin
Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, december 2024. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.
Vad är Afa Försäkrings postdoc-stöd?
Afa Försäkrings postdoc-stöd ger möjlighet för forskare som är i början av sin karriär att fördjupa sin kompetens, utveckla sitt nätverk inför framtiden och samtidigt bidra till arbetsplatsers utveckling.
Postdoc-stödet riktar sig till juniora forskare som är verksamma vid svenska universitet, högskolor, forskningsinstitut eller universitetssjukhus.
Postdoc-stödet kan sökas av den som har disputerat för högst tre år sedan.
Detta är tolfte gången som Afa Försäkring delar ut ett postdoc-stöd
Faktagranskad
31 januari 2025