Intensivvården för nyfödda är stressig. De anställda på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala ska därför lära sig återhämta sig bättre.
Foto: Johnér
Kurs i återhämtning minskar stress på barnsjukhuset
Att jobba med intensivvård av nyfödda är stressigt. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala får medarbetare delta i ett återhämtningsprogram för att lära sig hantera stressen bättre.
Ur Trygg på jobbet, december 2024
Pressen på de anställda inom intensivvården för nyfödda är hård. Därför har avdelningschefen Jacoba Wennergren tagit initiativ till att rusta de anställda genom en utbildning kring återhämtning.
– Vi vårdar både sjuka nyfödda bebisar och för tidigt födda bebisar som behöver övervakning dygnet runt. För oss spelar det ingen roll om det är mitt i natten eller julafton, vården ska vara densamma.
Att arbeta natt är förstås en hälsomässig utmaning som kan skapa stress. Barnen kan också bli sämre väldigt plötsligt, vilket kan skapa stort stresspåslag. Det finns också en känslomässig och en etisk stress, som kan bero på att man inte hinner göra allt man skulle vilja för barnet och familjen.
Hur kom du i kontakt med återhämtningsprogrammet?
– Jag läste om forskaren Anna Dahlgrens återhämtningsprogram på LinkedIn, via en tidigare kollega från Karolinska sjukhuset. Där har de haft ett forskningsprojekt med att stötta nyutexaminerade sjuksköterskor. Men jag ville inkludera alla, även de som jobbat länge och även undersköterskorna, så jag tog kontakt med Anna och frågade om programmet passade även för det ändamålet. Och det tyckte hon att det skulle göra.
Hur gick du vidare?
– Jag sökte pengar från en regional utvecklingsfond. Pengarna har hjälpt oss att kunna gå en handledarkurs och köpa in arbetsböcker till alla deltagare. Vi som gick handledarkursen var chefer, koordinatorer och utbildningsteamet.
Hur har ni lagt upp utbildningen?
– Vi började med små grupper med både nyanställda och några som jobbat längre. Sedan insåg vi att vi behöver schemalägga utbildningen, så att så många som möjligt kan gå.
– Nu har vi börjat med kurser varannan fredag, för två olika grupper med mellan sex och åtta deltagare. Vi kommer att utbilda ungefär 130 personer totalt, så det kommer att ta tid.
Vad har ni fått för respons hittills?
– De som har gått utbildningen har sagt att det var många aha-upplevelser. Det handlar om att skapa förståelse för olika saker som rör återhämtning, till exempel hur sömnen fungerar. Vad händer i kroppen när jag sover? Varför det är så viktigt att sova? Hur påverkas min nattsömn om jag lägger mig i soffan en halvtimme efter jobbet och slumrar till?
– I programmet ingår också att förstå vad man har för stressymtom och hur vi hanterar stress. Det är ju vanligt att man har strategier för att hantera stressen kortsiktigt, som kanske inte är så bra långsiktigt. Till exempel att man får tunnelseende och försöker göra fler saker när arbetsbelastningen är hög, i stället för att stanna upp och se om någon annan kan hjälpa till.
Vad hoppas ni att utbildningen ska ge?
– Att medarbetarna får med sig verktyg och insikter för att kunna må bra i sin fortsatta karriär. Alla har fått en egen arbetsbok och har möjlighet att fördjupa sig, så jag hoppas att man tar sig tiden att göra det. Om det ska ge något på riktigt behöver man lägga lite krut hemma på sin fritid. Vi som chefer kan ju aldrig tvinga någon, men vi kan uppmana deltagarna och få dem att förstå att det här är välinvesterad tid för framtiden.
Text: Karin Janson
Foto: Kristina Sahlén
Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, december 2024. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.
Utmaningen och lösningen
Utmaning: Nattarbete och olika typer av stress, till exempel känslomässig och etisk stress, som personalen måste hantera.
Lösning: Alla som vill får delta i återhämtningsprogrammet som tagits fram av forskaren Anna Dahlgren.
Vill du veta mer om återhämtningsprogrammet?
På Karolinska institutet finns en forskargrupp som bedriver forskning om arbetstider, återhämtning och säkerhet i arbetslivet.
Är du nyfiken och vill veta mer? Då kan du få mer information på deras webbsida med namnet Arbetstider, återhämtning och säkerhet i arbetslivet. – Anna Dahlgrens forskargrupp
Faktagranskad
31 januari 2025