Förskolepedagogen Helen Eriksson fick ersättning för arbetsskada.

Foto: Albin Händig

Helen fick oväntad ersättning ett år efter olyckan

Tidning - Trygg på jobbetPublicerad 3 december 2024

En vanlig dag på jobbet snubblade förskolepedagogen Helen Eriksson i en trappa och skadade lillfingret. Hon fick ersättning för arbetsskadan direkt. Men samtalet ett år senare blev en stor överraskning.

Ur Trygg på jobbet, december 2024

Helen Eriksson arbetar som pedagog i förskoleklass på Olovslundsskolan i Bromma. En dag i augusti 2023 var hon på biblioteket med barnen och skulle skynda sig uppför en stentrappa. Då var olyckan framme.

– Jag hade kanske lite bråttom och trappan är gammal, så jag klev fel och snubblade framåt. Mina glasögon blev förstörda och lillfingret på vänster hand skadades när jag tog emot mig i fallet. Det gjorde inte så ont först, men när jag gick till skolsyster tyckte hon att jag skulle åka in till akuten. När jag satt i väntrummet på akuten kom smärtan i kapp mig.

Lillfingret var böjt i fel läge

Lillfingret var inte brutet, men det hade en spricka och var böjt i fel läge. Läkaren drog fingret rätt och lindade sedan fingret med en skena för att det skulle hålla sig rakt.

– Det var i princip som att ha fingret gipsat i tre veckor, men jag är högerhänt och tänkte att jag kunde jobba ändå. Det enda som var lite svårt att hantera var datorn, som jag använder mycket i mitt arbete.

– Sedan är det också lite riskfyllt i det här yrket, med barn som springer emot en i full fart. Jag förklarade för barnen att fingret var skadat och det förstod de, men sedan kan det ändå gå snabbt när det är lek och de inte hinner tänka efter, säger Helen Eriksson.

Jag kände mig verkligen lyssnad på och hela bemötandet var en väldigt positiv upplevelse.

Helen Eriksson, förskolepedagog

Hon hade hört talas om att arbetsplatsen hade kollektiv­avtalade försäk­ringar och frågade ekonomichefen.

– Han tyckte att jag absolut skulle anmäla skadan och sa att jag kunde få ersättning. Så jag anmälde och blev snabbt kontaktad av en trevlig kvinna från Afa För­säkring som ville höra vad som hade hänt. Jag kände mig verkligen lyssnad på och hela bemötandet var en väldigt positiv upplevelse.

Arbetsterapeut gav Helen övningar

Helen fick ersättning för sina sjukhusbesök utan problem. Hon hade också rätt till ersättning för inkomstförlust, men det var inte aktuellt eftersom hon inte var sjukskriven. Efter tre veckor hade fingret läkt så pass att skenan kunde tas bort. Då var fingret lite böjt och kändes inte som förut. Helen fick träffa en arbetsterapeut, som gav henne övningar för att stärka fingret.

– Hon sa att det nog skulle bli bra, men att det kunde ta tid. Jag har fortsatt med övningarna, men fingret är fortfarande inte helt återställt.

Förutom att det buktar ut lite åt sidan, så kan Helen heller inte böja ner lillfingret. Hon känner också ömhet och smärta vissa dagar.

– Smärtan kommer och går lite. Fingret har också blivit lite defekt och hänger inte med som det ska, till exempel när jag ska knäppa jackor och veva hopprep på jobbet. Eller om jag ska bära tunga saker, då får resten av handen kompensera för att lillfingret inte kan vara med.

Afa För­säkring ringde efter ett år

Ett år efter skadeanmälan ringde Afa För­säkring upp Helen och frågade om hon blivit helt återställd.

– De ville se bilder av defekten på fingret, så min man fick fotografera och så skickade vi in nya bilder. Jag fick också berätta om hur fingret fungerar nu och vilka moment som är besvärliga. Efter någon vecka fick jag ytterligare ersättning, så det gick väldigt fort.

Att hon kunde få ytterligare ersättning kände Helen inte till.

– Jag blev väldigt imponerad av att Afa För­säkring hörde av sig självmant och kollade upp hur det var. Jag är lite dålig på att hålla koll på ersättningsfrågor själv och har tänkt att det här är en så pass liten skada, så det var en positiv överraskning.

Det är viktigt att anmäla

Nu har hon berättat för alla kollegor om Afa Försäkrings arbets­skade­försäkring och att det är viktigt att anmäla.

– Jag har en annan kollega som skadat sig nu och jag har nämnt för henne att den här möjligheten finns. Det är bra om så många som möjligt vet om att man har rätt till ersättning om skadan är framme.

Trots att lillfingret påverkar henne i vardagen tänker hon positivt.

– Jag har accepterat att det inte kommer att bli som förut. Det känns som att det kommer att vara så här nu. Det är något jag måste leva med. Det blir ofta så att jag tänker bort det skadade fingret när jag ska göra saker.

Text: Karin Janson
Foto: Albin Händig

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, december 2024. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Vad är en arbetsskada?

  • Olycksfall i arbetet: en skada på grund av en händelse som inträffar plötsligt och oväntat, till exempel att man ramlar eller något välter över en. Hit räknas också hot, våld och rån.

  • Arbets­sjuk­dom: att ha blivit utsatt för något skadligt på jobbet under en längre tid och blivit sjuk av det. Det kan vara vibrationer, buller eller olämpliga arbetsställningar. En arbets­sjuk­dom måste alltid antingen vara godkänd av Försäkrings­kassan eller finnas med på något som kallas ILO-listan.

  • Färdolycksfall: innebär att ha skadat sig på väg till eller från jobbet. Det kan vara att cykla omkull eller halka på en isfläck. Rör det sig däremot om en olycka där det finns ett motorfordon inblandat är det alltid trafikförsäkringen som kan ge ersättning, aldrig arbets­skade­försäkringen.

Nio av tio har arbetsskadeföräkring

Beroende på kollektiv­avtal gäller någon av följande försäk­ringar vid arbetsskada:

  • Trygghets­försäkring vid arbetsskada, TFA: för anställda på ett privat företag, inom kooperationen eller civilsamhället.

  • Trygghets­försäkring vid arbetsskada, TFA-KL: för anställda inom kommuner och regioner, kommunala företag som är anslutna till Sobona, samt Svenska kyrkan.

  • Avtal om ersättning vid personskada, PSA: för statligt anställda.

Faktagranskad

3 december 2024

Läs fler artiklar ur Trygg på Jobbet

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Trygg på jobbets artikelarkiv

I arkivet hittar du det urval av artiklar från tidningen Trygg på jobbet som vi publicerat som webbsidor. Samtliga artiklar hittar du i pdf-versionen av tidningen.

Omslaget till Trygg på jobbet nummer 1 2024. En person står invid en häst i stallgången.

Vår tidning Trygg på jobbet

Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektiv­avtalade försäk­ringar och reportage från arbetsplatser.