Jörgen Rydberg har arbetat på Södra Cell i Mönsterås  i 45 år, och varit huvudskyddsombud i 15 år.

Jörgen Rydberg har arbetat på Södra Cell i Mönsterås i 45 år, och varit huvudskyddsombud i 15 år. Förra året lämnade han över den rollen till en kollega och nu har han precis gått i pension.

Foto: Henrik Palmberg

Jörgens idé: låta AI förebygga olyckor

Tidning - Trygg på jobbetPublicerad 15 oktober 2024

Tidigare skydds­ombudet Jörgen Rydberg ligger bakom nytänkandet på massabruket Södra Cell. Det nya systemet bär hans namn.

Trygg på jobbet, oktober 2024

Jörgen Rydberg har arbetat på Södra Cell i Mönsterås i 45 år, och varit huvudskyddsombud i 15 år. Förra året lämnade han över den rollen till en kollega och nu har han precis gått i pension.

– Men jag kommer nog att åka in till jobbet och titta hur det går med det nya AI-systemet som lanseras, jag är väldigt nyfiken på hur det kommer att gå, berättar han.

Det var du som kom med idén, hur fick du den?

– Vi rapporterar i IA-systemet PIA. Det är jättebra, men också begränsat. Det kommer in en händelse eller en riskobservation, händelseansvarig och skydds­ombud agerar och så går man vidare.

– Men man får aldrig en helhetsbild, som till exempel: Vad har hänt på min avdelning de senaste åren? Vad kommer att hända nästa år? Jag tänkte på att försäkringsbolag ju kan förutsäga i vilka områden bilen löper störst risk att bli skadad. Borde det inte finnas en liknande teknik för att förutspå arbetsmiljöproblem och tillbud? Och då kom jag att tänka på det här med AI.

Vad har ni för arbetsmiljörisker hos er?

– Sjukfrånvaron för olycksfall har sjunkit markant de senaste åren och de tillbud vi har är ofta av typen kontakt med skadligt ämne och halkolyckor. 2017 hade vi ett tragiskt dödsfall. Det ledde till att fler rapporterade in riskobservationer och tillbud i PIA.

– Ledningen gick också ut med en bonus för några år sedan, till alla som skrev många riskobservationer. Efter det tänkte jag att rapporterna kanske skulle rasa i antal, men vi ligger stadigt kvar på runt 600 observationer om året, på 400 anställda. Det bidrar till att vi är proaktiva för att minska riskerna.

Varför behövs en AI?

– För att få lite mer sving i det förebyggande arbetet. Vi går ju skyddsronder, men det är nästan det enda proaktiva vi gör.

Hur gick du vidare med AI-idén?

– Jag pratade med några olika personer från facket och chefer och fick träffa koncernchefen, som nappade på idén. Södra Cell hade redan ett AI-projekt på gång på ledningsnivå, så de konsulterna kopplades in på att koppla ihop AI med PIA. Men jag vill inte ta åt mig äran, jag kastade bara den första stenen så att det blev ringar på vattnet.

Hur kommer verktyget att användas?

– Jag är ingen AI-expert, men det beror lite på vad vi stoppar in i systemet. Min önskan är att det kommer att lära sig vad som hänt bakåt i tiden på Södra Cell, så att man kan fråga vilka risker som finns framåt. Eller om man kan koppla risker och skador till en viss period i produktionen, eller en viss årstid. Tanken är att verktyget ska vara proaktivt, så att ännu fler skador och olyckor kan förebyggas.

När ska AI-verktyget vara klart?

– Under hösten. Jag tror vi kommer att ha stor nytta av det i framtiden, inte bara för att förutspå arbetsmiljöhändelser, utan också inom kvalitet och miljö. Och så hoppas jag att verktyget kan användas av fler branscher, alla som har IA-system.

Och nu har verktyget fått ditt namn?

– Haha ja. Utvecklingsgruppen frågade om det fick heta Jörgen. Det var okej för mig, men inte Jörgen Rydberg. Egentligen tycker jag att det är ganska roligt. Om fem år kanske folk frågar sig: Vem är Jörgen?

Text: Karin Janson
Foto: Henrik Palmberg

Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, oktober 2024. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.

Så funkar IA-systemet

• IA-systemet är en hjälp för att förebygga arbets­skador och ohälsa på landets arbetsplatser, och även på arbetsplatser utomlands där svenska företag finns. Det är främst utvecklat för att hantera avvikelser på arbetsmiljöområdet.

• IA-systemet gör det möjligt för stora och små företag i samma bransch att dela infor­mation om arbetsmiljöhändelser, utredningar samt åtgärder och därmed lära av både egna och andras erfaren­heter.

• Det går att få ut rapporter med statistik över arbetsmiljöläget för hela koncernen, företaget eller för enskilda avdelningar.

• IA-systemet fungerar förebyggande på ett konkret och praktiskt sätt enligt principerna för det systematiska arbets­miljö­arbetet (SAM). Här får du och dina medarbetare hjälp av digitala checklistor under exempelvis skyddsronder och riskanalyser, som det systematiska arbets­miljö­arbetet förespråkar. Den enkla användningen med IA-systemets mobilapp bidrar.

Mer infor­mation på iasystemet.se

Utmaning – lösning – resultat

Utmaning: Att kunna förutse händelser i arbetsmiljön och förebygga fler tillbud och olyckor.

Lösning: Att koppla ihop IA-systemet PIA med en AI, artificiell intelligens.

Resultat: Ett nytt AI-verktyg som lanseras i höst.

Uppdaterad

15 oktober 2024

Faktagranskad

15 oktober 2024

Läs fler artiklar ur Trygg på Jobbet

Omslaget till Trygg på jobbet nummer 1 2024. En person står invid en häst i stallgången.

Vår tidning Trygg på jobbet

Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektiv­avtalade försäk­ringar och reportage från arbetsplatser.

Omslag till tidningen Trygg på jobbet

Trygg på jobbets artikelarkiv

I arkivet hittar du det urval av artiklar från tidningen Trygg på jobbet som vi publicerat som webbsidor. Samtliga artiklar hittar du i pdf-versionen av tidningen.