Kärnverksamheten utarmas när anställda begravs i papper
Låg effektivitet, fokus på fel saker och ökad belastning på anställda i kärnverksamheten. Det är några konsekvenser när läkare, lärare och socialsekreterare tvingas administrera allt mer.– Omfördelningen av administrativt arbete är ett steg tillbaka i arbetslivet, sa docent Anders Ivarsson Westerberg på ett seminarium på Afa Försäkring den 4 maj 2016.
Anders Ivarsson Westerberg är forskare vid Södertörns högskola och har studerat den ökande administrationen sedan mitten av 1990-talet. Hans senaste forskningsprojekt "Begravd i papper" har finansierats av Afa Försäkring.
Orsaken är att nästan nio av tio sekreterare och assistenter har försvunnit och att andra förväntas att sköta deras uppgifter inom ramen för sitt ”vanliga” arbete. Ofta utan utbildning och utan att ha anställts för detta.
Nya yrken med administration som kärnverksamhet
Anders Ivarsson Westerberg beskrev utvecklingen som en ”amatörisering” av det administrativa arbetet.
Samtidigt anställer organisationer fler avancerade administratörer inom ekonomi och HR än någonsin, och informatörer och kommunikatörer är den enskilda yrkesgrupp som ökar mest.
Ofta är dessa ”proffsadministratörer” kopplade till ledningsnivån vilket medför att de också ställer krav. Antalet chefer i offentlig sektor ökade från 30 630 till 46 600 mellan åren 2000 och 2010.
Administration behövs både för att hålla ihop stora organisationer och legitimera deras verksamhet utåt. De senaste årens privatisering och ekonomisering i form av bland annat New Public Management (NPM) har dessutom ökat behovet av uppföljning och granskning.
– Inom skolan finns en internationell nivå som inte fanns för 15 år sedan, sa Anders Ivarsson Westerberg och konstaterade att de så kallade OH-kostnaderna inom högskolan sedan 1970-talet har ökat från 25 till 50-60 procent.
Den ökade komplexiteten föder nya uppgifter och datoriseringen har både ökat kapaciteten och möjligheterna. Att antalet IT-administratörer inte har ökat beror på att de oftast är inhyrda.
För andra har administration blivit en ny karriärväg.
– När Göteborgs stad skulle avlasta lärare och förskolepedagoger genom att plocka in arbetslösa, ville få lämna ifrån sig sina administrativa uppgifter eftersom de gav yrket status, berättade Anders Ivarsson Westerberg.
Systemkonstruktörer ser inte användarnas behov
Han påpekade också glappet mellan dem som konstruerar systemet och användarnas behov.
– Varför inte utgå från personalens behov, sa han och lyfte fram äldreomsorgen i Skönsmon i Sundvall som ett lyckat exempel på en organisation som byggts nerifrån och upp.
Forskningsprojektet "Begravd i papper" avslutade formellt i januari 2016 men fortsätter i praktiken genom nya forskningsanslag.
Ett inspel från seminariedeltagarna var att undersöka hur väl de ekonomiska kalkylerna stämmer efter att organisationer har ”amatöriserat” sin administration och infört nya uppföljnings- och kontrollfunktioner.
Ett annat var att undersöka hur ökad administration påverkar anställdas hälsa i form av till exempel ökad stress.
Text Birgita Klepke
Överadministration leder till:
Ineffektivitet – vi gör saker på fel sätt
Målförskjutning – vi gör fel saker
Avprofessionalisering – vi litar inte på yrkeskunskap
Expertvälde – vi bygger in politiska beslut i ”neutrala” system
Stress (svårt att bevisa sambanden)
Vad kan vi göra?
Uppmärksamma problemet i den egna organisationen genom att påpeka sådant som känns onödigt
Sluta samla information som inte gynnar kärnverksamheten
Leda verksamheten ”smartare” genom att tänka tvärtom och minska styrningen
Lita på personalens yrkeskunskap
Uppmuntra chefer att skydda verksamheten från ”onödiga” krav utifrån
Återanställa administratörer
Lästips
Administrationssamhället (Forssell, A och Ivarsson Westerberg, A, 2014, Studentlitteratur)
Papperspolisen – den ökande administrationen i moderna organisationer (Avhandling av Anders Ivarsson Westerberg (2004)