Foto: Kristina Sahlén
Så fick jag extra pengar när jag var föräldraledig
Genom kollegan fick Libertad Melchersson upp ögonen för en försäkring hon hade via jobbet. I samband med sin föräldraledighet hade hon rätt till Föräldrapenningtillägg från Afa Försäkring.
Trygg på jobbet, oktober 2022.
Libertad Melchersson arbetar som kassaledare i en större matbutik i Stockholm. Hon är fackligt engagerad via sitt fackförbund Handels och tyckte nog själv att hon hade hyfsad koll på de rättigheter och förmåner hon hade genom sin anställning.
Därför kom det som en överraskning när hon första gången fick höra talas om föräldrapenningtillägget och Afa Försäkring.
Glöm inte att söka föräldrapenningtillägg
Det var i samband med att hon var gravid med sitt andra barn som hon fick lite problem med foglossning. Kollegan Marie, ordförande för den lokala fackklubben och försäkringsansvarig, rådde henne att undersöka om hon skulle ha rätt till sjukförsäkringen AGS ifall hon skulle bli sjukskriven på grund av foglossningen. Men också att hon inte skulle glömma att söka föräldrapenningtillägg, FPT.
– Även om man är fackligt engagerad kanske man inte har koll på allt. Just de här sakerna hade man inte informerat så mycket om på min arbetsplats så det var en nyhet för mig.
De gick tillsammans in på Afa Försäkrings webbplats för att Libertad skulle se hur man ansöker om stöd. Det var också så hon gjorde några månader senare när hennes son fötts.
– Det jag gillar är att man kan göra en ansökan digitalt men att det också gick att ringa till Afa Försäkring och fråga lite saker. Det var enkelt och jag fick svar på mina frågor direkt.
Det är ett privilegium att den här försäkringen finns.
Libertad och barnets far delade på föräldraledigheten och för Libertads del kunde hon få ersättning för en sexmånadersperiod. Försäkringen är utformad på så vis att den försäkrade endast kan få ersättning för en period. Därför är det mest fördelaktigt att söka ersättning för den längsta sammanhängande perioden man är föräldraledig. Även barnets far fick senare ersättning från försäkringen.
Det kostar en del att få barn
– Vi är en ganska vanlig familj som bor i Farsta. Det är inte så att vi är fattiga. Men vi är heller inte rika. Det kostar en del att få barn samtidigt som man får lägre inkomst. Därför gjorde den här lilla extra hjälpen ganska mycket för oss. Jag känner mig tacksam att jag kunde få lite drygt 1 000 kronor extra per månad och jag tror att många familjer behöver det.
Kunskapen om FPT sprider sig som ringar på vattnet. Från kollegan Marie till Libertad och sedan vidare till andra kollegor och till barnens far, som i sin tur tipsade kollegor på sin arbetsplats om försäkringen.
– Jag har visat kollegor som väntar barn hur de ska göra för att ta del av försäkringen. Alla känner till föräldrapenning från Försäkringskassan, men inte den här kompletterande ersättningen som de har genom sin anställning.
Vad tror du hade hänt utan tipset du fick från din kollega?
– Jag har alltid varit en person som gillar att läsa på och ha koll. Det är inte omöjligt att jag hade hittat försäkringen. Men jag tror faktiskt inte att jag hade gjort det. Jag hade nog missat ersättningen då. Nu har jag fått veta att man även kan söka ersättning i efterhand så jag ska undersöka om jag kan få det för mitt första barn trots att hon är lite äldre.
– En annan sak som gör just den här försäkringen lite svårare att hitta är att man har mycket annat att tänka på när man får barn och att man inte är kvar på arbetsplatsen när man har rätt till ersättningen.
Hur ser du på att det finns den här typen av trygghetslösningar genom anställningen?
– Det är ett privilegium att den här försäkringen finns. Jag uppskattar överlag att det finns den här typen av välfärd i Sverige. Sånt finns inte överallt och i många andra länder måste man kämpa hårt för att få minsta lilla stöd från samhället.
Text: Per Cornell
Foto: Kristina Sahlén
Det här är en artikel från Afa Försäkrings tidning Trygg på jobbet, oktober 2022. Läs fler artiklar och nummer och ta reda på hur du kan prenumerera digitalt på tidningen kostnadsfritt.
Arbetsgivaren har en viktig roll
Det är mycket att tänka på när man får barn. Glöm inte att påminna anställda om föräldrapenningtillägget, FPT och att det går att söka i efterhand.
Många, men inte alla, känner till att det finns en kompletterande föräldraförsäkring för privat och kooperativt anställda arbetare. Det är Afa Försäkring som hanterar den. Försäkringen kan göra stor skillnad för privatekonomin. Arbetsgivaren har en nyckelroll för att få de försäkrade att anmäla.
– Det är mycket att tänka på ändå när man får barn och ska vara föräldraledig. Jag tror att många behöver en påminnelse, säger Maria Palanius, skadespecialist på Afa Försäkring.
– Först och främst att det finns en försäkring som ger de anställda extra ersättning när de är föräldralediga. Men också att de ska tänka på att försäkringen endast gäller under en sammanhängande period. Det är alltså viktigt att söka för den period då man tar ut flest föräldrapenningdagar.
– Det är individuellt och utgår från den sjukpenningsgrundande inkomsten (SGI). Det påverkas också av hur många föräldrapenningdagar man tar ut per månad.
– Många frågar om det här med att man kan få ersättning för en period. Det är en begränsning i försäkringen som det är viktigt att informera om.
– Att det går att söka i efterhand upp till att barnet har fyllt 5,5 år. Så även om man har missat försäkringen kan det finnas ersättning som man har rätt till. Ersättning betalas dock bara ut för föräldraledighet som tagits ut under barnets första 18 månader.
Föräldrapenningtillägg (FPT)
För vem: Privat och kooperativt anställda arbetare omfattas av försäkringen.
Ersättning: 10 procent av SGI (sjukpenninggrundande inkomst) upp till 10 prisbasbelopp. 90 procent på lönedelar därutöver. Ersättning betalas ut för dagar som man tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan.
Att tänka på: Den försäkrade kan nyttja försäkringen under en sammanhängande period. Det är alltså viktigt att planera föräldraledigheten noga så att den anställde kan få maximal ersättning. Det går att ansöka i efterhand, upp till att barnet blir 5,5 år. Ansöker man i efterhand gäller försäkringen dock endast för en sammanhängande period under barnets första 18 månader.