Närbild på en mikrofon under inspekning av en podd

Varför är forskning om arbetsmiljö viktig? Den frågan besvarar Maria Schütt på Afa För­säkring i senaste avsnittet av Sobonapodden.

Foto: Johnér bildbyrå

Varför är forskning om arbetsmiljö viktig?

Nyhet

I senaste avsnittet av Sobonapodden berättar Maria Schütt, forskningssekreterare på Afa Försäkrings enhet Förebygga, om varför det är viktigt att forska om arbetsmiljö och hur det är att jobba med forskningsfinansiering i förebyggande syfte.

Vill du höra hela poddavsnittet? Lyssna på Sobonapoddens avsnitt 37: Finnes – forskning om arbetsmiljö som kan användas direkt

Här återges en del av innehållet i podden. I Poddavsnittet medverkar även Ann-Charlotte Rand, arbetsmiljöstrateg på Sobona. Programledare: Maria Marteleur.

Att sprida kunskap till fler är en glädje

Maria Schütt har jobbat på Afa För­säkring i snart 20 år varav cirka 15 år på avdelningen för forskning och utveckling, FoU. Hon lär sig ständigt nya saker och brinner för att även andra ska få möjlighet att ta del av den kunskap som kommer ut av den forskning som Afa För­säkring finansierar på uppdrag av arbets­marknadens parter.

– Det här med arbetsmiljö och hälsa har alltid legat mig varmt om hjärtat och sen är jag jättenyfiken som person. Jag vill förstå hur allt hänger ihop. Vi lär oss någonting varje dag. Jag måste säga att det är fantastiskt med ett jobb där man får så mycket kunskap. Och sen glädjen i att få sprida den till andra, att ”det här vet jag och det vill jag att ni också ska få veta”, säger Maria.

Därför finansierar Afa För­säkring forskning

Afa För­säkring finansierar forskning inom arbetsmiljö och hälsa på uppdrag av arbets­marknadens parter. Tanken är att forskningen ska komma till praktiskt nytta i arbetslivet. Forskningen inom en bransch kan även vara till nytta för en annan bransch.

– Allt detta bidrar till att man ska kunna ta strategiska beslut och jobba med det systematiska arbets­miljö­arbetet, säger Maria.

– 9 av 10 är försäkrade inom någon av våra försäk­ringar. Vi ser skador och vill minska risken att folk skadar sig eller blir sjuka på jobbet. Nyttoaspekten är jättestor och viktig för oss. Vi satsar 150 miljoner kronor per år på forskning, säger Maria.

Forskningen bidrar till förebyggande arbete

Forskningen är en viktig del i det förebyggande arbetet för att minska skador och sjukdomar i arbetslivet, men den bidrar också till att identifiera vad som fungerar bra.

– Allt är inte bara risker. Det är viktigt att titta även på det friska. Arbetet är en friskfaktor i sig. Det skapar sociala kontakter och meningsfullhet, en plats där vi tillbringar väldigt mycket tid under vårt arbetsliv. Vi är varandras arbetsmiljö, säger Maria.

– Allt som kan ske under ett arbetsliv kan man forska på. Alltifrån kemiska ämnen till vibrationer och buller, ergonomi, arbetsorganisation, ledarskap, hur hjärnan fungerar och hur vi klarar den kognitiva ergonomin.

Hur söker forskarna finansiering från Afa För­säkring?

– Vi har öppna utlysningar, där forskare ansöker med sina idéer kring arbetsmiljö. Vi tittar sedan på om det är relevant och något som ni där ute i arbetslivet har nytta av. Vi skapar också olika FoU-program där vi samlar forskare inom ett område, berättar Maria.

Forskningsområden i fokus

Just nu pågår cirka 175 forsknings­projekt. Digitaliseringens effekter på arbetsmiljön är exempel på ett aktuellt FoU-program med 11 projekt som nyligen avslutades.

– Ett projekt tittade på fenomenet ”digitala aggressioner”, som handlar om aggressivt formulerade mejl från kunder, brukare och andra kontakter, om att bli negativt omtalad eller exponerad på sociala medier vilket är svårt att bemöta. Eller att man blir filmad i sitt arbete och uthängd. Hur gör man då? Projektet har tagit fram en verktygslåda för det här, säger Maria.

Ett annat exempel var ett projekt med en AI-katt inom demensvården, där brukarna mådde väldigt bra av katten, ett mjukisdjur som kunde röra sig och låta lite.

Här kan du läsa om och se videoupptagning från halvdagskonferensen där forskarna presenterade sina resultat om Digitaliseringens effekter på arbetsmiljön.

Nytt FoU-program om friskfaktorer på gång

Vad är på gång när det gäller forskning framöver?

– Vi har exempelvis ett nytt FoU-program om friskfaktorer i arbetslivet på organisatorisk nivå. Vad kan chefer och HR göra, vad ger effekter, hur mäter man, hur kan man få nyckeltal för det hela? Vi har just fått in ansökningar som jag läser nu, vilket är väldigt spännande, säger Maria.

– Vad innebär friskfaktorer kan man undra. Det är att jag ska kunna komma till jobbet och må bra och gå därifrån lika glad som när jag kom på morgonen.

Mer infor­mation om forskningen

Om man är nyfiken och vill veta mer kan man ta del av forskningen i fler olika kanaler: