Prenumerera på pressmeddelanden
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Pressmeddelanden från Afa Försäkring publiceras kontinuerligt på denna sida.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Vården är en viktig samhällsfunktion och yrkesgrupperna läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden utgör 13 procent av arbetskraften i Sverige idag. Därför är det viktigt att kartlägga vilka händelser som orsakar allvarliga arbetsolyckor och vilka diagnoser som orsakar långvarig sjukfrånvaro i dessa yrkesgrupper. Nu presenterar AFA Försäkring färsk statistik inom området i en ny rapport.
Inom ramen för AFA Försäkrings forskningsområden arbetsmiljö och hälsa, satsar arbetsmarknadens parter på ytterligare forskning kring effekterna av den pågående pandemin. De fem projekt som nu beviljats, handlar om distansarbete, pandemins påverkan på arbetsmiljön vid ett tvätteri, arbetsmiljön inom äldreomsorgen och smittspridning på ytor inom sjuk-och tandvård. Hittills har AFA Försäkring satsat på totalt 23 projekt för forskning inom området och ytterligare projekt väntas komma i slutet av året.
Hur kan Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) hjälpa till att skapa en hållbar arbetsplats? Vad tror vi om framtidens kontor och att leda i ständig förändring? I samband med den europeiska arbetsmiljöveckan bjuder AFA Försäkring in till en livesänd FoU-dag den 21 oktober, då bland annat aktuell forskning presenteras.
Den 2 oktober arrangerades ett webbinarium då arbetsmarknadsminister Eva Nordmark besökte AFA Försäkring som, på uppdrag av arbetsmarknadens parter, arbetar förebyggande för ett friskt och tryggt arbetsliv. Samtalet handlade om hur arbetsmiljön under covid-19-pandemin påverkats och om regeringens nuvarande och kommande arbetsmiljöstrategi.
Privatanställda arbetare som blir uppsagda kan söka stöd hos Trygghetsfonden TSL för att hitta nytt arbete och söka ekonomisk ersättning hos AFA Försäkring. Under coronapandemin har fler ansökt om både omställningsstödet och ersättning från Försäkring om avgångsbidrag, AGB. Det framkom den 30 september vid ett digitalt seminarium anordnat av AFA Försäkring.
Med över 300 000 kvadratmeter kommersiell yta i Stockholms innerstad och med en förståelse för hyresgästernas förändrade behov över tid, ser AFA Fastigheter stora möjligheter i att rekrytera en specialistkompetens inom arkitektur. I oktober tillträder Mohamad Kawati, arkitekt SAR/MSA, en helt ny roll på AFA Fastigheter.
I en ny rapport beskrivs hur många ansökningar till AGB, Avgångsbidrag, AFA Försäkring fick in under åren 2017–2019. Dessutom görs en jämförelse av inflödena av AGB-ärenden under två olika kriser på svensk arbetsmarknad – finanskrisen 2008 och covid-19-krisen 2020.
Välkommen till ett samtal med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark – om hur arbetsmiljön under covid-19-pandemin påverkats och om regeringens nuvarande och kommande arbetsmiljöstrategi. Webbinariet arrangeras den 2 oktober av AFA Försäkring.
Klarabergshuset, precis intill Stockholms Centralstation, har en total uthyrningsbar yta om 22 000 kvadratmeter. Nu har AFA Fastigheter tecknat avtal i huset med Avtalat.
Vilka faktorer hindrar och försvårar, respektive möjliggör och underlättar för kommunala hemsjukvårdsorganisationer att integrera arbetsmiljö- och patientsäkerhetsarbetet i praktiken och i befintliga ledningssystem? Den 28 augusti arrangerade AFA Försäkring ett webbinarium där ny forskning inom området presenterades.
Inom ramen för AFA Försäkrings forskningsområden arbetsmiljö och hälsa, satsar arbetsmarknadens parter på ytterligare forskning som ska undersöka hur den pågående smittspridningen av covid-19 påverkar arbetsliv och hälsa ur olika perspektiv. Nu beviljas nio nya projekt finansiering för att ta reda på mer om effekterna av covid-19 inom dessa områden. Hittills har AFA Försäkring satsat på totalt 18 projekt för forskning inom området och ytterligare projekt väntas komma under hösten.
Det finns vissa saker som är självklara, som alla har koll på, till exempel att man inte bör prata om hemorrojder med sina kollegor eller äta rå kyckling. Andra självklara saker – som kollektivavtalade försäkringar – har många fortfarande mindre bra koll på. Vilket är synd, för de kan hjälpa dig om du blir sjuk. Eller skadad på jobbet.
I primärvården är rutiner viktiga för att arbetet ska fungera. Tidigare forskning visar att anställda bättre upprätthåller rutiner som känns meningsfulla, men kunskap saknas om vad i en rutin som skapar mening. Forskaren Mattias Jacobsson tilldelas 2 970 000 kronor av AFA Försäkring för att ta reda på hur man utvecklar rutiner som upplevs som meningsfulla.
Vid arbete där upprepade rörelser kan orsaka belastningsbesvär i händer och armar är arbetsgivaren skyldig att bedöma risken för skador. Idag finns ett behov av enkla och säkra metoder för det på svenska. Forskaren Peter Palm tilldelas 2 972 000 kronor av AFA Försäkring för att ta fram en checklista, översätta ett amerikanskt riskbedömningsverktyg och utveckla en metod för mätning av muskelbelastning.
För lantbrukare som har haft arbetsskada eller sjukfall mellan 1978 och 1994 är det AFA Försäkring som nu sköter utbetalningarna.
Verktyg för att riskbedöma handintensivt arbete och meningsfulla rutiner i primärvården. Det är ämnena för de två forskningsprojekt som beviljats sammanlagt 5 942 000 kronor av AFA Försäkring i 2020 års andra anslagsomgång.
AFA Försäkring får i uppdrag av arbetsmarknadens parter att administrera ett stöd på 75 miljoner kronor till arbetsmiljöutbildning. Utbildningsinsatser där chefer och arbetsmiljö- eller skyddsombud på arbetsplatsen deltar tillsammans är särskilt prioriterade. Stödet börjar gälla den 1 januari 2021.
Spridningen av coronaviruset, covid-19, utmanar våra bedömningar och vårt handlande på många områden. Ett av dem är riskbedömning och åtgärder på arbetsplatsen. Vad vet vi om smittspridning på jobbet idag, hur ser riskbedömningen ut och vilka lagkrav och stöd finns? Forskare och experter delade med sig av forskning och kunskaper inom området på ett digitalt seminarium härom veckan.
På den svenska arbetsmarknaden är yrken inom byggbranschen bland de mest skadedrabbade, både vad gäller arbetsolyckor och arbetssjukdomar. De vanligaste olyckorna i byggbranschen är olika typer av fallolyckor och olyckor med maskiner och verktyg. Det visar statistik från AFA Försäkring, som nyss ingått ett samarbete med Byggbranschens Säkerhetspark i syfte att skapa tryggare och säkrare arbetsplatser och praktikplatser.
Inom ramen för AFA Försäkrings forskningsområden arbetsmiljö och hälsa, satsar nu arbetsmarknadens parter på forskning som ska undersöka hur den pågående smittspridningen av covid-19 påverkar arbetsliv och hälsa ur olika perspektiv. Nu beviljas nio projekt forskningsmedel för att ta reda på mer om effekterna av covid-19 inom dessa områden.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.