Prenumerera på pressmeddelanden
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Pressmeddelanden från Afa Försäkring publiceras kontinuerligt på denna sida.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.
Det finns vissa saker som är självklara, som alla har koll på, till exempel att man inte bör prata om hemorrojder med sina kollegor eller äta rå kyckling. Andra självklara saker – som kollektivavtalade försäkringar – har många fortfarande mindre bra koll på. Vilket är synd, för de kan hjälpa dig om du blir sjuk. Eller skadad på jobbet.
I primärvården är rutiner viktiga för att arbetet ska fungera. Tidigare forskning visar att anställda bättre upprätthåller rutiner som känns meningsfulla, men kunskap saknas om vad i en rutin som skapar mening. Forskaren Mattias Jacobsson tilldelas 2 970 000 kronor av AFA Försäkring för att ta reda på hur man utvecklar rutiner som upplevs som meningsfulla.
Vid arbete där upprepade rörelser kan orsaka belastningsbesvär i händer och armar är arbetsgivaren skyldig att bedöma risken för skador. Idag finns ett behov av enkla och säkra metoder för det på svenska. Forskaren Peter Palm tilldelas 2 972 000 kronor av AFA Försäkring för att ta fram en checklista, översätta ett amerikanskt riskbedömningsverktyg och utveckla en metod för mätning av muskelbelastning.
För lantbrukare som har haft arbetsskada eller sjukfall mellan 1978 och 1994 är det AFA Försäkring som nu sköter utbetalningarna.
Verktyg för att riskbedöma handintensivt arbete och meningsfulla rutiner i primärvården. Det är ämnena för de två forskningsprojekt som beviljats sammanlagt 5 942 000 kronor av AFA Försäkring i 2020 års andra anslagsomgång.
AFA Försäkring får i uppdrag av arbetsmarknadens parter att administrera ett stöd på 75 miljoner kronor till arbetsmiljöutbildning. Utbildningsinsatser där chefer och arbetsmiljö- eller skyddsombud på arbetsplatsen deltar tillsammans är särskilt prioriterade. Stödet börjar gälla den 1 januari 2021.
Spridningen av coronaviruset, covid-19, utmanar våra bedömningar och vårt handlande på många områden. Ett av dem är riskbedömning och åtgärder på arbetsplatsen. Vad vet vi om smittspridning på jobbet idag, hur ser riskbedömningen ut och vilka lagkrav och stöd finns? Forskare och experter delade med sig av forskning och kunskaper inom området på ett digitalt seminarium härom veckan.
På den svenska arbetsmarknaden är yrken inom byggbranschen bland de mest skadedrabbade, både vad gäller arbetsolyckor och arbetssjukdomar. De vanligaste olyckorna i byggbranschen är olika typer av fallolyckor och olyckor med maskiner och verktyg. Det visar statistik från AFA Försäkring, som nyss ingått ett samarbete med Byggbranschens Säkerhetspark i syfte att skapa tryggare och säkrare arbetsplatser och praktikplatser.
Inom ramen för AFA Försäkrings forskningsområden arbetsmiljö och hälsa, satsar nu arbetsmarknadens parter på forskning som ska undersöka hur den pågående smittspridningen av covid-19 påverkar arbetsliv och hälsa ur olika perspektiv. Nu beviljas nio projekt forskningsmedel för att ta reda på mer om effekterna av covid-19 inom dessa områden.
AFA Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro är Sveriges mest omfattande rapport inom området. Statistiken visar att risken för långvarig sjukfrånvaro är lägst i Stockholms län och högst i Västmanlands län.
AFA Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro är Sveriges mest omfattande rapport inom området. Statistiken visar att risken för långvarig sjukfrånvaro är högst i Västmanlands län och lägst i Stockholms län.
Män drabbas oftare än kvinnor av ett allvarligt arbetsolycksfall, men kvinnor drabbas betydligt oftare än män av färdolycksfall. Risken för långvarig sjukfrånvaro minskade tydligt mellan 2017 och 2018 inom båda avtalsområdena – Kommuner och regioner respektive Svenskt näringsliv/LO – där de psykiska och muskuloskeletala diagnoserna dominerar. Det visar AFA Försäkrings årliga rapport som presenteras den 11 juni.
AFA Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro är Sveriges mest omfattande rapport inom området. Statistiken visar att minst skillnad mellan kvinnor och män när det gäller risk för långvarig sjukfrånvaro finns i Skånes län. I Dalarnas län är skillnaden mellan könen störst.
AFA Försäkrings årliga rapport om allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro är Sveriges mest omfattande rapport inom området. Statistiken visar att störst skillnad mellan kvinnor och män när det gäller risk för långvarig sjukfrånvaro finns i Dalarnas län. I Skånes län är skillnaden mellan könen minst.
En säker arbetsmiljö i industrin kräver att alla på arbetsplatsen är delaktiga. För att säkerheten även ska omfatta entreprenörer behöver arbetsmiljön finnas med redan i upphandlingen. Det visar ny forskning som presenterades den 29 maj vid ett digitalt seminarium arrangerat av AFA Försäkring.
Fallolyckor är den vanligaste arbetsolyckan i Sverige. AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet har genom ett gemensamt projekt satsat på att öka fallkompetensen i svenskt arbetsliv. Nu visar ny forskning från Högskolan Dalarna och FoU Sörmland att risken för fallolyckor och fallskador kan minskas genom det framtagna träningsprogrammet, Judo4Balance, som används i projektet.
Att jobba med människor, teknik och samhällsutveckling är populärt bland unga arbetstagare och 82 procent vill ha en tillsvidareanställning – och ett meningsfullt arbete. Många känner stor otrygghet på arbetsmarknaden, men samtidigt trivs 85 procent bra på sitt jobb. Det visar en färsk rapport, delfinansierad av AFA Försäkring, som sätter strålkastaren på de unga i arbetslivet.
AFA Försäkrings skadestatistik är unik och varje år publiceras statistikrapporter baserade på de 14 miljoner ärenden som finns i en stor skadedatabas. I rapporterna presenteras generell utveckling kring arbetsskador och sjukfrånvaro på svensk arbetsmarknad men också olika specialområden. En nyproducerad film ska få fler forskare, fackförbund och arbetsgivarorganisationer att få upp ögonen för statistiken, så att den kan komma fler till nytta i svenskt arbetsliv.
Sjukskrivningar för psykiska diagnoser har ökat i Sverige. Orsakerna till detta är oklara och det finns stora kunskapsluckor. För att öka förståelsen och på sikt minska sjukfrånvaron på grund av psykisk ohälsa hos arbetare i privat sektor, satsar arbetsmarknadens parter, genom AFA Försäkring, 42 miljoner kronor på forskning i FoU-programmet Att leva och arbeta med psykisk ohälsa.
Covid-19 drabbar både patienter och personal i vården. Forskaren Jakob Löndahl, tilldelas 3 672 000 kronor av AFA Försäkring för att undersöka hur smittspridning av virus kan ske via luft på infektionskliniker, utvärdera skyddsåtgärder och att ta fram en kort utbildning om luftburen smitta. Syftet med forskningen är att förebygga smitta av covid-19 mellan patienter och personal inom vården.
Få pressmeddelanden från Afa Försäkring direkt i din mejl. Följ oss på MyNewsdesk, anmäl din e-post.