Foto: Mostphotos
Allvarliga arbetsolycksfall vid fall från höjd
Fall från höjd utgör 13 procent av allvarliga arbetsolycksfall, vilket gör det till en av de vanligaste arbetsplatsolyckorna. Under perioden 2018 till 2022 inträffade nära 7 900 fallolyckor från höjd, varav 70 % drabbade män och 30 % drabbade kvinnor. Män löper högre risk för denna typ av arbetsolycka, och risken ökar med åldern för båda könen. Det visar en ny statistikrapport från Afa Försäkring.
Den vanligaste orsaken till ett allvarligt arbetsolycksfall är att man faller från den nivå man befinner sig på eller från höjd. Fallolyckor står för 33 procent av alla allvarliga arbetsolyckor.
I den här rapporten fokuserar vi enbart på fallolyckor från höjd. Det vill säga när man ramlar från en högre höjd, till exempel i trappor eller från stegar. 13 procent av alla allvarliga arbetsolyckor utgörs av olyckor där man faller från höjd.
Mellan 2018 och 2022 inträffade 7 892 fallolyckor från höjd. 30 procent av olyckorna drabbade kvinnor och 70 procent drabbade män. För att kunna göra statistiska jämförelser mellan könen sätter vi antalet olyckor i relation till antal sysselsatta (risk). Risken att råka ut för en allvarlig fallolycka från höjd blir då för män 0,5 allvarliga fallolyckor per 1 000 sysselsatta respektive 0,2 för kvinnor.
- PDF
Allvarliga arbetsolycksfall vid fall från höjd
Rapporten bygger på en genomgång av 7 892 allvarliga arbetsolycksfall av typen fallolycka från höjd (fall från trappa, fall från höjd eller fall från stege) som Afa Försäkring har godkänt som arbetsskada.
Publicerad: 2024Filnummer: F6389Ladda ner (6.45 MB)
Risk för fall från höjd utifrån kön, yrke och ålder
Män har högre risk för fallolyckor från höjd än kvinnor, och olika yrkesgrupper är mer utsatta än andra. Risken ökar också med åldern för samtliga grupper.
Nedan kan du titta på en kort film som sammanfattar de viktigaste fynden från rapporten som rör kön, yrke och ålder.
Video: Allvarliga arbetsolyckor vid fall från höjd
Arbetsolycksfall från höjd - kön, yrke och ålder
Kön, yrke och ålder påverkar risken av att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall från höjd. I denna film går Emil Askestad, analytiker på Afa försäkring, igenom de viktigaste fynden i vår senaste statistikrapport om allvarliga arbetsolycksfall vid fall från höjd.
Män drabbas oftare av fallolyckor från höjd i arbetet
Mellan 2018 och 2022 inträffade 7 892 fallolyckor från höjd. 30 procent av olyckorna drabbade kvinnor och 70 procent drabbade män.
För att kunna göra statistiska jämförelser mellan könen sätter vi antalet olyckor i relation till antal sysselsatta (risk). Risken att råka ut för en allvarlig fallolycka från höjd blir då för män 0,5 allvarliga fallolyckor per 1 000 sysselsatta respektive 0,2 för kvinnor.
Att det skiljer sig mellan kvinnor och män kan förklaras av att fallolyckor från höjd är vanligast i mansdominerade yrkesgrupper inom byggbranschen.
Arbetare i byggbranschen löper högst risk
Diagram 1 nedan visar yrkesgrupperna med högst risk att drabbas av en fallolycka från höjd. Byggnadsmålare och takmontörer och glastekniker har högst risk bland männen, medan byggnadsmålare och byggnadsträarbetare är de yrkesgrupper där kvinnor har högst risk.
Diagram 1. Antal allvarliga arbetsolycksfall orsakade av fall från höjd per 1 000 sysselsatta (risk), efter kön och yrkesgrupp. Genomsnittlig risk 2018–2022.
Åldern har betydelse för risk
Förutom kön och yrke har åldern betydelse för risken att falla från höjd.
Diagram 2 nedan visar risken för en fallolycka från höjd uppdelad på kön och åldersgrupp. För båda könen ökar risken för en fallolycka från höjd med åldern.
Kvinnor mellan 56 och 64 år har 2,6 gånger högre risk än kvinnor i åldern 16–25 år. Motsvarande siffra för män i åldersgruppen 56–64 år är 2,0.
Att risken för allvarliga fallolyckor från höjd ökar med åldern beror delvis på att unga har lättare att undvika skador vid fall. Dessutom har unga bättre förutsättning för återhämtning och riskerar inte medicinsk invaliditet i lika stor utsträckning som äldre.
Diagram 2. Antal allvarliga arbetsolycksfall orsakade av fall från höjd per 1 000 sysselsatta (risk), efter kön och åldersgrupp, 2018–2022.
Orsaker till fall från höjd
De vanligaste orsakerna till olyckor orsakade av fall från höjd skiljer sig mellan kvinnor och män. För kvinnor är det absolut vanligast att ramla i en trappa, där 70 procent av olyckorna sker i trappor. För män är det ungefär lika vanligt att ramla från en stege som att ramla i en trappa.
Byggarbetsplatser har högre risk
Utöver stege och trappa är det vanligt att man råkar ut för ett fall från höjd vid en byggarbetsplats. Detta kan exempelvis vara att man faller ned i hål såsom ett schakt eller en brunn som saknar brunnslock.
Att man faller ned från hus innebär ofta att man faller från taket eller igenom plankor på en byggställning. Detta kan bero på kastvindar eller att man tappar balansen. De som faller från byggställningar beskriver att ställningen har gått sönder, att man själv har själv har råkat ta ett steg bakåt och fallit eller att man har ramlat när man klättrar ner från byggställningen.
Att falla från en arbetsbock beror främst på att benen på arbetsbocken har vikt sig eller att man själv tappat balansen och fallit ner. De som ramlat ner från fordon har oftast arbetat med in- och utlastning och fallit ner från en lastkaj. Övriga orsaker till fallolyckor kan exempelvis vara att man faller från träd vid beskärning eller att en hiss kollapsar.
Diagram 3. De vanligaste orsakerna till ett allvarligt arbetsolycksfall vid fall från höjd, 2018–2022. Kvinnor och män.
Ladda ner rapporten för mer information
För att lära dig mer om allvarliga arbetsolycksfall vid fall från höjd, ladda ner rapporten via länken nedan.
Den fullständiga rapporten innehåller bland annat:
En fullständig redogörelse för rapportens bakgrund och genomförande
Exempel på händelseförlopp
En fallstudie av den vanligaste fallhöjden för olika kön, åldrar och yrkesgruppen
Filnummer: F6389
Vill du veta mer om vår statistik?
Genom att ta fram och analysera statistik ur vår skadedatabas kan vi erbjuda värdefull kunskap om arbetsskador och sjukfrånvaro i arbetslivet.