En kvinna i väntrum på vårdcentral.

Foto: Plattform, Johnér Bildbyrå

De långa sjukfallen har blivit längre

StatistikPublicerad 17 december 2024

En ny rapport från Afa För­säkring visar att längden på långvariga sjukfall har ökat sedan 2019. Denna ökning sammanfaller med förändringar i socialförsäkringsreglerna som gör det möjligt för fler att behålla sin sjukpenning efter dag 180. Rapporten visar skillnader i statistiken mellan kvinnor och män, olika åldersgrupper, olika regionala skillnader i landet och skillnad i sjukfallens längd vid olika diagnoser.

Den här rapporten bygger på en genomgång av 846 000 försäk­rings­ärenden med långvarig sjukfrånvaro som startat 2007–2022. Rapporten redovisar måttet medianlängd, vilket innebär den sjukfallslängd då hälften av de långa sjukfallen har avslutats och hälften fortfarande pågår. Sjukfall som har lett till månadsersättning har vid denna medianberäkning räknats som att de blev 360 dagar långa, samma längd som den maximala sjukfrånvaro som Afa För­säkring betalar ut dagsersättning för.

Nedan kan du titta på en kort film som sammanfattar rapporten och några av dess viktigaste insikter.

Video: Sjukskrivningarna har blivit längre – en rapport om långvarig sjukfrånvaro

Sjukskrivningarna har blivit längre – en rapport om långvarig sjukfrånvaro

En kort film om rapporten Lånvarig sjukfrånvaro – sjukfallens längd, december 2024.

Sjukfallens längd uppdelat på län

Sjukfallslängden skiljer sig åt beroende på var i landet man bor. Kartan nedan visar medianlängden för långa sjukfall per län.

Längst är sjukfallen i Gävleborgs län, medan de i Jönköpings län är kortast. De tre län där sjukfallen är längst har också en förhållandevis hög andel psykiska diagnoser. Sjukfall med psykisk diagnos blir ofta längre än genomsnittet. Men även långa sjukfall med fysiska diagnoser blir långa i dessa tre län jämfört med andra län.

Karta - Medianlängd i dagar för långa sjukfall 2022 per län. Kommuner och regioner och privatanställda arbetare.

Medianlängd i dagar för långa sjukfall över tid

Anställda inom kommuner och regioner har längre sjukfall än privatanställda arbetare. Kvinnor har också längre sjukfall än män. Men utvecklingen över tid är likartad för samtliga grupper.

Diagram 1 nedan visar medianlängden för långa sjukfall över tid för kvinnor och män inom avtalsområdena privatanställda arbetare respektive kommuner och regioner.

Diagram 1 - Medianlängd i dagar för långa sjukfall över tid

Trender över tid för de långa sjukfallen

2008 infördes rehabiliteringskedjan hos Försäkrings­kassan, vilken bland annat innebär att arbetsförmågan efter 180 dagars sjukskrivning i normalfallet ska bedömas mot hela arbets­marknaden och inte bara mot befintligt arbete. Upp- och nedgångarna i medianlängd beror bland annat på hur många sjukfall som avslutas vid dag 180.

Efter 2014 ökade antalet sjukfall som avslutades vid dag 180 och medianlängderna minskade. Åren innan 2021 låg medialängden relativt stabil för att sedan öka påtagligt under 2021. En förklaring är att den dåvarande regeringen införde ett tillfälligt stopp för 180-dagsbedömningen i slutet av 2020. I början av 2021 infördes nya permanenta regler som innebar att fler får undantag från bedömningen av arbetsförmåga mot hela arbets­marknaden vid dag 180.

Påverkan av regeländring på sjukfallens längd

Sedan regeländringen infördes avslutas färre sjukfall vid dag 180 och fler sjukfall pågår fortfarande vid dag 360, vilket diagram 2 nedan visar. I diagrammet jämförs 2019, vilket är det sista år de gamla reglerna gällde hela året, med 2022. Detta har bidragit till att medianlängderna ökat.

Diagram 2 - Samtliga långa sjukfall med start 2019 och 2022

Ålderns påverkan på sjukfallens längd

Äldre personer har också längre sjukfall än yngre. Det gäller sjukfall både med fysiska diagnoser och psykiska diagnoser som depression och reaktion på svår stress. Äldre har även högre risk för långvarig sjukfrånvaro än yngre.

Diagram 3 - Medianlängd i dagar för långa sjukfall 2022 per åldersgrupp

Ladda ner rapporten för mer infor­mation

För att lära dig mer om långa sjukfall och dess trender över tid kan du ladda ner rapporten via länken nedan.

Den fullständiga rapporten innehåller bland annat:

  • En komplett förklaring av rapportens bakgrund och genomförande

  • Redogörelse för sjukfallens längd utifrån diagnoskapitel

  • Infor­mation om Afa För­säkring och vår sjuk­försäkring

Vill du veta mer om vår statistik?

Genom att ta fram och analysera statistik ur vår skadedatabas kan vi erbjuda värdefull kunskap om arbets­skador och sjukfrånvaro i arbetslivet.

Kundtjänst - Kvinna som pratar i headset

Kontakta oss om statistik

analys@afaforsakring.se