Foto: Afa Försäkring
Regional dag i Stockholm– med fokus på friskfaktorer
Afa Försäkring bjuder på en inspirationsdag kring arbetsmiljö – med särskilt fokus på friskfaktorer. Hör representanter från arbetsmarknadens parter och andra föreläsare med spetskompetens inom sina områden berätta om hur man skapar friska arbetsplatser.
Eventet är fullbokat, det går därför inte att anmäla sig till det längre.
Skräddarsy ditt eget program från våra valbara seminarier.
Träffa kollegor från andra arbetsplatser och utbyt erfarenheter.
Få med dig kunskap och inspiration till fortsatt arbete på hemmaplan.
För vem?
Dagarna är gemensamma för arbetsgivare och fackliga representanter inom kommuner och regioner, Sobona-företag och Svenska kyrkan. Vi vänder oss till dig som arbetar med arbetsmiljö-, personal- eller försäkringsfrågor. Du kan vara chef, ha direkt personalansvar, vara förtroendevald, skyddsombud eller liknande.
Dagens program
Du börjar dagen med att lyssna på en inledning om friskfaktorer.
Förmiddagen fortsätter med att du deltar i ett seminarium som du har valt, till exempel om ett hållbart yrkesliv eller om att förebygga hot och våld.
Efter lunch deltar du i ännu ett valbart seminarium, till exempel om att förebygga sjukfrånvaro eller om livslångt lärande.
Dagen avslutas med inspirationsföreläsningen "Inre välmående i en kaotisk värld".
Du får en inblick i de utmaningar som arbetsmiljön inom välfärden står inför. Därefter får du kunskap om hur du kan arbeta med friskfaktorer i praktiken.
Välfärden står inför omfattande utmaningar med stor påverkan på arbetsmiljön. Det gäller inte minst kompetensförsörjningen.
Fack och arbetsgivare är överens om en satsning på friskfaktorer för att främja friska, hållbara och attraktiva arbetsplatser. Representanter från de centrala parterna berättar om den partsgemensamma avsikten och de olika initiativen.
Forskning visar att arbetsplatser med låg och stabil sjukfrånvaro ofta kännetecknas av väl utvecklade så kallade friskfaktorer.
När det finns organisatoriska förutsättningar för att friskfaktorer fungerar väl i vardagen når man lättare verksamhetens mål.
Suntarbetsliv delar med sig av praktiska erfarenheter och nya digitala stöd för att stärka friskfaktorer i praktiken.
Efter inledningen deltar du i ett seminarium under förmiddagen. Du väljer seminarium när du skickar in anmälan till Regional dag.
KIA-systemet är ett webbaserat system som stödjer det systematiska arbetet med att rapportera, följa upp och åtgärda händelser i er organisation. Man kan även genomföra skyddsronder med hjälp av checklistor.
Lyssna på en representant från Afa Försäkring, som presenterar och berättar mer om hur systemet fungerar.
Se till att den som är ny på jobbet trivs och vill stanna kvar på jobbet. På det här seminariet får ni handfasta råd om hur en lyckad introduktion kan se ut enligt forskningen. Medarbetare från Suntarbetsliv visar olika stöd och hur ni kan gå till väga för att välkomna den nya medarbetaren.
Programvarurobotar som imiterar människors sätt att arbeta, robotkollegor som kan logga in i system, läsa data i tabeller eller fylla i formulär. Flera offentliga verksamheter är i färd med att lägga över arbetsuppgifter på den här typen av system.
Ett forskarlag från Linköpings universitet vill ta reda när – och om! – det är lämpligt att införa automatisering i offentliga verksamheter, och här berättar projektledaren vad man funnit.
Behovet av att skapa fungerande verksamheter med hållbar arbetsmiljö i hälso- och sjukvården är stort. Flera organisatoriska friskfaktorer stimulerar sjuksköterskor att stanna och utvecklas i yrket, vilket är viktigt att känna till vid förebyggande arbetsmiljöarbete.
På seminariet kommer resultat presenteras från ett landsomfattande projekt om sjuksköterskors arbete från tidig karriär till erfaren sjuksköterska.
På det här seminariet visar Suntarbetsliv hur man kan arbeta systematiskt med friskfaktorer med stöd av Friskfaktorlabbet.
Tillsammans provar vi på att skatta ett nuläge för att få syn på våra styrkor och med stöd av verktyget hitta fram till vad vi behöver fortsätta göra, sluta göra och börja göra – för att skapa en stark friskfaktorkultur.
Efter lunch deltar du i ett seminarium under eftermiddagen. Du väljer seminarium när du skickar in anmälan till Regional dag.
Sedan den 1 oktober 2022 gäller ett nytt kompetens- och omställningsavtal. Avtalet ger möjligheter för arbetsgivare att kompetensutveckla sina medarbetare och att få stöd av Omställningsfonden i det strategiska arbetet med kompetensförsörjning.
Samtidigt stärker det nya avtalet individernas möjligheter till livslångt lärande genom både karriär- och studiestöd. Representanter från Omställningsfonden berättar om hur omställningsavtalet KOM-KR kan användas på bästa sätt.
Seminariet lyfter hur arbetsgivare kan jobba med friskfaktorn ”tidiga insatser och arbetsanpassning” för att upptäcka tidiga signaler på ohälsa hos medarbetare.
Suntarbetsliv berättar om sina verktyg som ger stöd i hela processen med att arbeta främjande och förebyggande med arbetsanpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering.
Afa Försäkring berättar om sitt rehabiliteringsstöd som arbetsgivare kan söka för att förebygga sjukfrånvaro på sin arbetsplats.
Digitala aggressioner är en ny arbetsmiljörisk som förväntas växa i takt med ökad digitalisering. I presentationen diskuteras resultat från ett forsknings- och utvecklingsprojekt som belyser lärare och rektorers utsatthet för digitala aggressioner från vårdnadshavare, elever och medborgare i allmänhet.
Projektet visar på tre problematiker med digitala aggressioner: aggressivt formulerade e-mail, negativt omtal på sociala medier samt filmning i klassrum. Oavsett plattform eller aktör har lärare och rektorer begränsat handlingsutrymme att försvara sig.
Med utgångspunkt i forskningsresultaten har vi utvecklat en verktygslåda som syftar till att bygga upp kapaciteten för skolor att arbeta förebyggande och integrera problematiken i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
En väl fungerande samverkan stärker arbetsmiljöarbetet med friskfaktorer liksom arbetet med friskfaktorer stärker samverkan. Samverkan är viktigt för att chef och medarbetare ska få en gemensam bild av hur verksamhet och arbetsplats kan utvecklas på bästa sätt. Både arbetsgivare och medarbetare kan då bidra med sin kompetens och sina erfarenheter.
Genom att teckna ett lokalt samverkansavtal säkerställs struktur och former för delaktighet och inflytande. På seminariet berättar representanter från parternas stödteam för samverkan, om samverkansavtalets potential. Seminariet blir extra värdefullt om arbetsgivare och fackliga förtroendevalda och skyddsombud kan ta tillfället i akt att delta tillsammans.
Snart är en dag med inspiration, erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling slut. Vi avslutar dagen med att lyssna på en spännande inspiratör.
Är det möjligt att hitta lugn, glädje och fokus när så mycket runt omkring oss inte är som vi önskar?
Camilla Saarinen inspirerar dig kring hur du kan leda dig själv genom situationer som känns svåra och irriterande så att du får energi som räcker både till jobb och fritid.