Foto: Johnér
Hantverkares och omsorgspersonals resor i tjänsten
Hantverkare och personal inom hemsjukvård och äldreomsorg reser i arbetet utan att omfattas av de regelverk som gäller yrkesförare. Idag saknas kunskap om deras olycksrisk i trafiken. Ett projekt, finansierat av Afa Försäkring, har granskat detta.
Video:
Titta på inspelningen från seminariet. Filmen är ca 57 minuter lång.
Anna Anund, vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, har fått 2,8 miljoner för att undersöka hantverkares, sjuk- och omvårdnadspersonals arbetsmiljö och säkerhet vid resor i tjänsten.
Projektet Hantverkares och sjuk-/omvårdnadspersonals resor i tjänsten – arbetsmiljö, säkerhet och jämställdhet startade i december 2021 och pågår i två år.
– Både hantverkare och de som jobbar i sjukvården och inom hemtjänsten kör mycket i arbetet. Men deras resor regleras inte av kör- och vilotider, som yrkesförares gör, säger Anna Anund, docent i trafikmedicin vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.
– Vi kan se att de här yrkeskategorierna finns med i olycksstatistiken, men de är lite av en bortglömd grupp. Fokus i det här projektet är att försöka förstå vilka arbetsvillkor de som kör mycket i jobbet har så att vi kan förebygga att de råkar ut för olyckor.
Anna Anund forskar främst på trötthet och vad som sker när förare blir trötta i samband med körning.
Projektet omfattar tre delstudier
Arbetet omfattar tre delstudier som tillsammans avser att belysa hantverkares och omsorgspersonals resor i tjänsten med avseende på:
när och var man kör i sitt yrkesutövande
hur arbetssituationen och hälsan i ett individperspektiv upplevs
hur man upplever arbetssituation kopplad till att köra i tjänsten
I studien har den dagliga verksamheten kartlagts dels utifrån subjektiva upplevelser (enkäter och djupintervjuer), dels med objektiva mätningar av körsträckor, tid på dygnet, körtider, hastigheter, lastsäkring och så vidare. Med detta som utgångspunkt har potentiella åtgärder för ökad trafiksäkerhet, arbetsmiljö och hälsa identifierats.
– Det viktiga med projektet är att öka kunskapen om yrkesgrupper där det ingår i arbetet att köra eller cykla mellan uppdrag. Utifrån det hoppas vi kunna identifiera de mest effektiva åtgärderna för att öka deras trafiksäkerhet och förbättra deras arbetsmiljö. Vår hypotes är att motåtgärder kan handla om ökad kunskap om effekter av riskfyllt beteende och säkerhetskultur, men också om till exempel val av fordon och kunskap om lastsäkring.
Mer information
Du kan även ladda ner rapporten som pdf längre ner på denna sida.
Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI:s nyhet om forskningen som presenterades på seminariet:
Risker och säkerhet - så reser hantverkare och omsorgspersonal i tjänsten
Medverkande
Dr Anna Anund
Doktorand My Weidel
Forskningsassistent Per Henriksson
Prof. Karin Brolin
Moderator: Ulrika Hektor, Afa Försäkring
Har du frågor?
Kontakta oss på fou@afaforsakring.se