Alla seminarier och evenemang
Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektivavtalad försäkring och socialförsäkring.
Många av våra seminarier spelas in, så du har möjlighet att se inspelningarna i efterhand.
Solens strålning är den viktigaste riskfaktorn för arbetsrelaterad hudcancer. Tak eller skärmar som skuggar, täckande kläder och bredbrättade hattar kan ge ett gott skydd. Se ett inspelat seminarium om hur man kan förebygga arbetsrelaterad hudcancer.
Hantverkare och personal inom hemsjukvård och äldreomsorg reser i arbetet utan att omfattas av de regelverk som gäller yrkesförare. Idag saknas kunskap om deras olycksrisk i trafiken. Nu har ett projekt, finansierat av Afa Försäkring, granskat detta. Se inspelningen av ett seminarium om detta.
Bedrägerier mot bidrags- och försäkringssystemen kostar samhället miljardbelopp varje år. Brottsligheten mot Försäkringskassan och försäkringsbolagen är sammankopplade och en gemensam kraftsamling behövs. Se en inspelning från ett seminarium om detta.
Vad innebar de förändringar i sjukförsäkringens regelverk som gjordes 2021 och 2022? Det berättade Per Johansson och Pathric Hägglund om under ett frukostseminarium hos Afa Försäkring.
Försäkringskassan och Afa Försäkring tar emot ansökningar om rehabiliteringsstöd från arbetsgivare i privat samt kommunal och regional sektor. Dessa åtgärder kompletterar varandra och syftar till att minska risk för långvarig sjukfrånvaro. Rehabiliteringsstödet är en förebyggande åtgärd.
Allt fler blir äldre i samhället. Två forskningsprojekt undersöker betydelser av olika former av ökat inflytande över arbetsvillkor för ett hållbart och förlängt arbetsliv. Se ett inspelat seminarium om detta.
De ändrade reglerna för dygnsvila inom kommuner och regioner innebär på vissa håll stora förändringar i hur arbetstiden förläggs. Nu kan du se ett inspelat seminarium om detta.
Digitaliseringens inverkan på arbetslivet i kommun- och regionsektorn innebär inte bara att arbetet automatiseras. Det ger även påverkan på verksamheten i och med att arbetets innehåll förändras.
På webbinariet presenteras två forskningsprojekt kring arbetsförmåga; Fånga arbetsförmåga samt Nedsatt arbetsförmåga hos personer med irritable bowel syndrome (IBS). På webbinariet presenteras också vem som tilldelas Afa Försäkrings Postdoc-stöd 2023.
Livesänt hybridseminarium den 21 november som ger dig kunskap och förutsättningar för att upptäcka skadligt bruk på arbetsplatsen. Forskning och statistik inom området presenteras.
På seminariet den 15 november 2023 presenterades forskning om hur vardagsarbetet i offentliga yrken påverkats av pandemin, framför allt yrken där man inte direkt hanterat sjukdomen eller de sjuka. Med forskaren Josef Pallas, Uppsala universitet.
För långvarig sjukfrånvaro med psykisk diagnos är risken som högst mitt i livet. Det berättade Afa Försäkrings analytiker på ett seminarium där de presenterade en ny statistikrapport.
Den 12 oktober hade Afa Försäkring ett hybridseminarium om det nya omställningsavtalet. Där gavs en beskrivning av innehållet och reglerna i det nya omställningsavtalet, samt en rapport om ärendeutvecklingen för det första året.
Arbetsskadeutredningen (S 2021:11) presenteras av särskilda utredaren Dan Holke och sekreterare Ossian von Friesen på ett seminarium hos Afa Försäkring.
Livesänt seminarium där forskningsresultat från projekten i FoU-programmet Ung i arbetslivet presenteras. Delta på plats eller digitalt och få mer kunskap och tips på konkreta åtgärder och verktyg som bidrar till att unga får en god och hälsosam start på yrkeslivet.
Vi arrangerar seminarier och evenemang om arbetsmiljö, hälsa i arbetslivet och frågor som rör kollektivavtalad försäkring och socialförsäkring.
Trygg på jobbet har fokus på arbetsmiljö och arbetsliv. Läs nyheter om kollektivavtalade försäkringar och reportage från arbetsplatser.